V soboto v Krškem dirka za evropsko prvenstvo v speedwayu

Stadion Matije Gubca bo v soboto 18. junija 2022 v znamenju speedwaya, saj se bo šestnajsterica voznikov potegovala za mesta, ki v nadaljevanju peljejo na štiri preizkušnje evropskega prvenstva.


Ovalna speedway steza v Krškem bo v soboto prizorišče finalne kvalifikacijske dirke SEC Challenge, po kateri bomo dobili zadnje udeležence štirih dirk letošnjega evropskega prvenstva. Med šestnajsterico voznikov, ki se bodo potegovali za najvišja mesta, bo z AMZS licenco tudi Nick Škorja, sicer član domačega AMD Krško, ki organizira dirko v Posavju. Na predkvalifikacijski preizkušnji, ki je bila 21. maja v Nagyhalaszu na Madžarskem, je nastopil tudi aktualni državni prvak Slovenije v speedwayu Matic Ivačič. Zasedel je 12. mesto in se tako žal ni prebil do dirke v Krškem. Prednost Škorje pred drugimi tekmeci bi bilo lahko poznavanje steze, na kateri trenira. Steza je namreč letos dobila novo podlago in je zdaj nekoliko drugačna od tiste, ki so jo bili vozniki v preteklosti vajeni, prav tako pa sta spremenjena tudi širini obeh zavojev in njuna naklona. Zato bi lahko steza v novi podobi marsikateremu prekaljenemu asu povzročila nemalo preglavic, če ne bo hitro našel načina, kako se z njo čim bolj spoprijateljiti. Letos v začetku maja so progo v kvalifikacijski dirki za vstop med svetovno elito tekmovanja SGP2 že preizkusili mladinci. Izkazala se je za zelo hitro in je požela veliko pohval. Rekord prenovljene proge ima v rokah latvijski mladinec Francis Gusts, ki pa bi ga tokrat utegnil izgubiti.

SEC (Speedway Euro Championship) bo v letu 2022 obsegal štiri dirke. Vozili jih bodo 2. julija v Rybniku na Poljskem, 6. avgusta v Güstrowu v Nemčiji, 3. septembra znova na Poljskem v Lodzu, tekmovanje pa se bo končalo 23. septembra v Pardubicah na Češkem.

Škorja je na zadnjih dirkah pokazal dobro formo. Na ponedeljkovi kvalifikacijski dirki za serijo Grand Prix v Nagyhalaszu je zbral 9 točk in mu ni veliko manjkalo, da bi se prebil v naslednji krog tekmovanja. V poljski ligi do 24 let je za mladinsko zasedbo Sparte iz Vroclava na zadnjih dveh preizkušnjah prav tako vozil zelo dobro. Proti moštvu iz Čenstohove je vknjižil 10 točk, proti Lublinu pa 11. Če se bo v soboto želel prebiti med prvih pet, ki bodo dobili možnost nadaljevanja tekmovanja v finalni seriji SEC (Speedway Euro Championship), potem bo moral v izjemno močni mednarodni konkurenci iz sebe in motorja prav gotovo iztisniti zadnje atome moči.

Škorja na enem od reprezentančnih treningov v Krškem.

V soboto bodo tekmovalci opravili trening ob 15. uri, že uro pred tem pa se bo v navijaški coni odvijal pester program. Parada voznikov je predvidena ob 19. uri, prva vožnja pa četrt ure pozneje. Vstopnice za dirko v Krškem lahko pridobite v predprodaji na tej povezavi oziroma na prodajnih mestih Eventima in Petrola.

Ključne besede


AMZSAMD KrškoNick ŠkorjaMatic Ivačičspeedwaylicencastadion Matije Gubca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

13

Priljubljenost članka

13

Shrani

Delite s prijatelji