Sedma vožnja usodna za Škorjo

Na stadionu Matije Gubca je v soboto, 18. junija 2022, potekala finalna kvalifikacijska dirka SEC Challenge, na kateri je vozil tudi Nick Škorja.


Speedway steza v Krškem je gostila šestnajsterico voznikov na dirki SEC (Speedway Euro Championship) Challenge. Prvih pet mest je prineslo napredovanje na serijo štirih dirk, po katerih bomo v drugi polovici septembra dobili novega evropskega prvaka v speedwayu. Slovenske barve z licenco AMZS je zastopal Nick Škorja.

Nicku Škorji se tokrat dirka ni iztekla po željah.

Hiter konec za Škorjo

Otvoritveno vožnjo je dobil Rasmus Jensen. Mlada poljska upa Dominik Kubera in Bartosz Smektala sta v drugi vožnji razočarala in končala na zadnjih dveh mestih za Britancem Adamom Ellisom in Michaelom Jepsenom Jensnom. Tretjo vožnjo je zmagal Francoz Dmitri Berge, v četrti pa je edini slovenski vozniki na preizkušnji Škorja zasedel tretje mesto za enim od favoritov, Latvijcem Andžejsem Lebedevsem in drugim Francozom na dirki Davidom Bellegom. V naslednjih dveh vožnjah smo videli ponovitvi zaradi nepravilnih štartov. Ponovno se je izkazal Ellis in oba francoska voznika. Drugič in na žalost tudi zadnjič je bil član domačega AMD Krško Škorja na progi v sedmi vožnji večera. V prvem zavoju je ostal brez prostora in grdo padel. Na srečo jo je odnesel brez poškodb, a je v ponovljeni vožnji odstopil zaradi okvare rezervnega motorja. Na prvih dveh mestih sta v cilj pripeljala Danca Rasmus Jensen in Oliver Berntzon, osmo vožnjo pa je dobil Lebedevs. Bartosz Smektala je v deveti vožnji vknjižil prvo zmago pred Švedom Jacobom Thorssellom in Latvijcem Lebedevsem.

Ne prenovljeni progi na stadionu Matije Gubca smo videli vrsto zelo zanimivih in napetih voženj.

Deseto vožnjo je dobil Finec Timo Lahti, enajsto pa Poljak Kubera, a za drugo mesto smo spremljali napet danski obračun s številnimi prehitevanji, ki ga je dobil Rasmus Jensen pred rojakom Fredrikom Jakobsenom. Škorja ni nadaljeval dirke in je končal z nastopi, saj so bile posledice padca prehude. V petnajsti vožnji so se udarili vodilni štirje vozniki, nove tri točke pa je odnesel Lebedevs in si s tem že zagotovil napredovanje v finalno serijo, ki jo je leta 2020 tudi že dobil. Naslednjo vožnjo je ponovno dobil Smektala, ki je pred zadnjo vožnjo ohranil upe za stopničke in jih nato potrdil tudi v zadnjem nastopu večera. Dirko je zmagal Lebedevs, ki je zbral 13 točk in po zmagi mladinca Gustsa na prejšnji dirki dokazal, da je nova proga v Krškem Latvijcem očitno pisana na kožo.

Izpolnili smo prvi cilj in se z zmago kvalificirali v finalno serijo. V finalu se bom skoncentriral na vsako dirko posebej in enako kot danes poskusil zmagati čim več voženj. Vem, kakšen je občutek osvojiti evropsko prvenstvo in upam, da bom letos to uspel ponoviti. Danes sem užival v dirkanju na prenovljeni progi v Krškem, tudi motorji so delovali odlično. Le v eni od voženj mi štart ni uspel, a ostal sem osredotočen in uspel zmagati,

je bil po koncu zelo zadovoljen Lebedevs.

Zmagovalec Andžejs Lebedevs s pokalom v roki presrečen pozira fotografskim objektivom.

Dodatna vožnja za končno razvrstitev

Po 20. vožnjah so se za zmagovalcem razvrstili Bartosz Smektala, Rasmus Jensen in Dmitri Berge z 10 točkami, ki so se v dodatni vožnji potegovali za drugo in tretje mesto. Zmagal je Francoz pred Dancem, Poljaku pa je pripadlo četrto mesto. Zadnje mesto za napredovanje je z 9 točkami ujel Britanec Adam Ellis. Škorja je po padcu v drugem nastopu in odstopu dirko končal s točko. Žal mu po uvrstitvi v finalno serijo svetovnega prvenstva mladincev pred leti na domačem terenu tokrat ni uspelo ponoviti še med člani v evropski konkurenci.

Peterica, ki si je na progi v Krškem privozila vstopnice za serijo štirih dirk evropskega prvenstva v speedwayu.

Znana deseterica

Zmagovalec v Krškem, Latvijec Andžejs Lebedevs, drugi, Francoz Dmitri Berge, tretji, Danec Rasmus Jensen, četrti, Poljak Bartosz Smektala in petij, Britanec Adam Ellis, se bodo finalni seriji evropskega prvenstva pridružilo najboljšim petim iz lanske sezone. To so aktualni evropski prvak Mikkel Michelsen in njegov danski rojak Leon Madsen, Britanec Dan Bewely ter Poljaka Patryk Dudek in Piotr Pawlicki, ki so vsi tudi člani stalne zasedbe tekmovanja Speedway Grand Prix. Preostalih pet dirkačev bo dobilo posebno povabilo promotorja serije SEC, ki se začne že čez dva tedna.

SEC (Speedway Euro Championship) bo obsegal letos štiri dirke. Vozili jih bodo 2. julija v Rybniku na Poljskem, 6. avgusta v Güstrowu v Nemčiji, 3. septembra znova na Poljskem v Lodzu, tekmovanje pa se bo končalo 23. septembra v Pardubicah na Češkem.

Ključne besede


AMZSAMD KrškoNick Škorjaspeedwayevropsko prvenstvolicencastadion Matije Gubca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

41

Priljubljenost članka

41

Shrani

Delite s prijatelji