V Cremoni Bogunović znova izvrsten

Druga dirka karting tekmovanja FIA Academy Trophy je bila na dirkališču v Cremoni. Z licenco AMZS je slovenske barve branil Aleksandar Bogunović.


Voznice in vozniki, ki tekmujejo v kartingu v prvenstvu FIA Academy Trophy, so se v preteklih dneh merili na progi v Cremoni v Italiji. Slovenijo je z AMZS licenco v ostri mednarodni konkurenci zastopal Aleksandar Bogunović. Za gostitelja dirke je bila prvotno načrtovana Adria, žal pa so finančni dolgovi lastnikov dirkališča zapečatili njegovo usodo. Zato se je preizkušnja preselila na nedavno zgrajeno moderno dirkališče v Cremoni, ki je bilo prizorišče prve velike mednarodno dirke. Ta je ob prvenstvu FIA Academy Trophy obsegala še dirki evropskega prvenstva razredov KZ in KZ2.

Bogunović se je na povsem novem dirkališču v Cremoni zelo dobro odrezal.

V tekmovanju FIA Academy Trophy vsi dirkači nastopajo z enakimi dirkalniki. Okvirje in motorje priskrbi proizvajalec OTK z blagovnima znamkama Exprit in Vortex, za gume pa so zadolženi pri LeContu.

Kvalifikacije nakazovale nov vrhunski rezultat

Že na prostih treningih se je petdeseterica voznikov soočala z zahtevnimi razmerami na stezi. Visoke temperature ozračja so namreč močno razgrele asfalt. Nekoliko mehkejša zmes pnevmatik in količina gume, ki se je nabrala na stezi, sta bila glavna dejavnika, da so se predvsem mladi tekmovalci soočili z razmerami, ki jih sicer niso vajeni. Vse skupaj Bogunovića ni motilo, ki letos v reprezentančnem kombinezonu imenitno predstavlja Slovenijo. Po petem mestu na uvodni dirki v belgijskem Genku je tudi v Cremoni prikazal odlično formo. Že v kvalifikacijah se je zavihtel na odlično tretje mesto, nato pa v posameznih kvalifikacijskih dirkah zasedel drugo, tretje in četrto mesto, kar je pomenilo da je v finalu štartal s četrtega položaja.

Za mesta v finalni vožnji se je potegovalo kar petdeset voznikov.

Kazen petih sekund odnesla dve mesti v finalu

Finalna dirka je bila dolga 21 krogov in pri visokih temperaturah zraka je tekmovalcem pobrala ogromno moči. Toda dobra telesna pripravljenost je poskrbela, da Bogunović ni imel nobenih težav. V finalu je bržkone največ izgubil prav na štartu, ki so ga zaradi nediscipline voznikov kar trikrat ponavljali. Po slabem štartu je zdrsnil na osmo mestu, do konca dirke pa se je prebil nazaj vse do šestega mesta. Žal pa je bil po koncu dirke kaznovan s petsekundnim časovnim pribitkom in dirko končal na osmem mestu.

Bil sem zelo blizu zmagovalnih stopničk, a tudi tokrat je zmanjkalo malo sreče. Malo ostaja grenkega priokusa, saj sem bil tokrat še bližje kot v Genku, a naj najslajše ostane za konec, ko se septembra odpravljamo v Le Mans,

je povedal mladi 14-letni Postojnčan, sicer član ABA Racing kluba iz Prestranka. Zmage v kategoriji FIA Academy Trophy se je veselil Matias Orjuela (Kolumbija), drugo mesto je osvojil Guillaume Bouzar (Luksemburg), tretje pa Iwo Beszterda (Poljska). V skupnem seštevku prvenstva je Bogunović po dveh dirkah uvrščen na peto mesto.

Nasmejani Bogunović po dveh dirkah v skupni razvrstitvi zaseda izvrstno peto mesto.

 

Tretja in hkrati zadnja dirka tekmovanja FIA Academy Trophy v letu 2022 bo na sporedu med 1. in 4. septembrom v Franciji v Le Mansu.

Ključne besede


AMZSkartingAleksandar BogunovićFIA Academy Trophylicenca