Bogunović odličen peti v Genku

Belgijski Genk je gostil uvodno preizkušnjo karting tekmovanja FIA Academy Trophy. Z licenco AMZS je vozil Aleksandar Bogunović in s petim mestom dosegel najboljši slovenski rezultat v mednarodnem merilu.


Belgijski Genk je minuli konec tedna gostil uvodno dirko evropskega prvenstva razredov KZ ter KZ2, s sezono pa so začeli tudi tekmovalci v mednarodnem razredu FIA Academy Trophy, v katerem slovenske barve z licenco AMZS v letošnji sezoni zastopa Aleksandar Bogunović. Tekmovanje FIA Academy Trophy, ki velja za eno najprestižnejših prvenstev za mlade voznike kartinga, letos obsega tri dirke, tekmovalci pa jih vozijo v vlogah predstavnikov svojih držav. V Genku je tekmovalo 54 voznikov, konkurenca pa je bila izjemna.

Dobra forma in izvrstna fizična pripravljenost

Bogunović je na prostih treningih še iskal prave občutke, saj se je z dirkaško tehnično opremo, ki je na voljo tekmovalcem v razredu FIA Academy Trophy, srečal prvič. Tekmovanje namreč temelji na enakih možnostih, saj vsi dirkači nastopajo z enakimi dirkalniki, okvirje priskrbi proizvajalec OTK, motorje (ki jih pred vsako dirko dejansko izžrebajo) Vortex, za gume pa so zadolženi pri LeContu. Bogunovič je bil že na kvalifikacijah med najhitrejšimi. Z drugim mestom v svoji kvalifikacijski skupini si je privozil skupno četrto mesto, ki je pomenilo prvo štartno vrsto v vseh kvalifikacijskih dirkah. Izjemne predstave je član Avtomobilističnega kluba ABA Racing iz Prestranka prikazal tudi v izločilnih bojih in si s tretjim, četrtim in šestim mestom privozil sedmo štartno mesto za finalno dirko.

Slovenski predstavnik Bogunović (št. 514) je že kvalifikacijske vožnje odpeljal na zelo visoki ravni.

Nenavadno tople, dejansko kar poletne razmere za sever Evrope so pred finalom obetale veliko, saj je Bogunović izvrstno fizično pripravljen in si je tudi zaradi dolžine dirke obetal preboj naprej. Na koncu je dirko zaključil na odličnem petem mestu, kar je pomenilo najboljši slovenski rezultat v zgodovini tekmovanj FIA Academy Trophy, nedvomno pa gre tud za najodmevnejši slovenski rezultat v mednarodnem merilu.

Osebno sem zelo zadovoljen z rezultatom, a ostaja malo grenak priokus, saj sem prepričan, da bi lahko napadel tudi na zmago. To mi daje še dodaten zagona za prihodnjo dirko v Cremoni. Tudi v skupnem seštevku sem dobro uvrščen in boril se bom do konca, ne izključujem niti zmage v skupni razvrstitvi,

je po dirki povedal Bogunović, ki je priznal, da je imel tudi nekaj smole.

Morda ostaja malce grenkega priokusa, saj sem ravno za finalno dirko izžrebal motor, ki je bil najslabši od vseh gledano skozi rezultate preteklih dni, a tak je pač šport in s trdim delom bom premagal tudi takšne ovire,

je še dodal mladi Postonjčan, ki je lahko brez dvoma vesel petega mesta v finalu, v skupnem seštevku pa zaseda šesto mesto.

Bogunovič samozavestno pričakuje preizkušnji, ki ga še čakata v Cremoni in Le Mansu.

Izjemno sem ponosen na dosežek v Genku, še bolj pa navdušuje dejstvo, da smo Slovenijo končno spet postavili na svetovni karting zemljevid. Fant je šele letos prestopil v mladinsko kategorijo in je dirkaški talent združil z izjemno kondicijsko pripravo. Nedvomno ima največ zaslug za to Marijan Grobensky,

je potrdil tudi vodja slovenske reprezentance Domen Jerančič.

Aleksandar Bogunović, Marijan Grobensky in Domen Jerančič po finalni dirki v Genku.

Aleksandra sem prvič opazil leta 2016 na dirki v Teksasu, ko je še nastopal pod zastavo Mehike. Kasneje so se naše poti spet prekrižale in zelo sem ponosen, da je s trdim delom prav on prišel do tega zgodovinskega uspeha za slovenski karting. Zagotovo pa se zgodba tukaj ne konča, nestrpno pričakujem nadaljevanje sezone,

je nasmejan in vesel po finalni dirki pripovedoval Jerančič, ki v mlademu vozniku vidi velik potencial. Zmage v kategoriji Academy Trophy se je veselil Arthur Dorison (Francija), ki se je letos že dokazal z drugim mestom na EP kategorije OKJ. Drugo mesto je osvojil Guillaume Bouzar (Luksemburg), tretje pa William John Riley Go s Filipinov.

Druga od skupno treh dirk tekmovanja FIA Academy Trophy bo na sporedu med 16. in 19. junijem v italijanski Cremoni, tekmovalci pa bodo v začetku septembra sezono sklenili v Le Mansu v Franciji.

Ključne besede


AMZSkartingAleksandar BogunovićFIA Academy TrophylicencaDomen Jerančič

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

22

Priljubljenost članka

22

Shrani

Delite s prijatelji