V Petišovcih prvič letos za točke državnega prvenstva v speedwayu

Proga v Petišovcih pri Lendavi bo v soboto, 25. junija 2022, prizorišče prve dirke državnega prvenstva Slovenije v speedwayu.

Ivačič (na fotografiji na prvem mestu) brani naslov državnega prvaka.
Ivačič (na fotografiji na prvem mestu) brani naslov državnega prvaka.

Speedway se po dveh sezonah premora vrača v Lendavo. Na ovalu v Petišovcih se namreč v soboto začenja državno prvenstvo Slovenije, organizacija prve preizkušnje pa je v rokah članov ŠD Speedway Team Lendava. Dirka bo mednarodno obarvana, saj bo štela za državni prvenstvi Slovenije in Madžarske. Z licencami AMZS bodo na sobotni dirki čim več točk skušali zbrati aktualni državni prvak Matic Ivačič (ŠD ST Lendava), branilec naslova mladinskega državnega prvaka Anže Grmek (AMTK Ljubljana) in dva predstavnika AMD Krško, in sicer Nick Škorja ter mladinec Miran Praznik.

Škorja je na zadnji dirki v soboto v Krškem padel, a se v Petišovcih nadeja, da se bo potegoval za najvišja mesta.

Visoka pričakovanja

Škorja, ki je na dirki SEC Challenge v Krškem pretekli konec tedna grdo padel, jo je na srečo odnesel brez poškodb. V torek je že nastopil na dirki na Poljskem v Ekstraligi do 24 let. Za Sparto iz Vroclava je proti Lublinu vknjižil 11 točk (0, 3, 3, 3, 2).

Po padcu je vse dobro z mano. Prisotnih je nekaj bolečin v vratu, hrbtu in levi nogi, ampak nič hujšega. V soboto želim odpeljati čim boljšo dirko in seveda brez padcev. Če bomo našli prave nastavitve, mislim, da lahko posežemo po najvišjih mestih. Zadnja moja dirka v Lendavi, če se ne motim, je bila 2 ali 3 leta nazaj, letos na začetku sezone pa sem tu opravil en trening,

je povedal Škorja, ki ga enako kot Praznika pred sobotno preizkušnjo danes čaka še dirka Češke lige v Pragi.

Moja pričakovanja za sobotno dirko so kar visoka. V Lendavi sem letos treniral dvakrat, tako da mi je oval nekoliko že poznan, na dirki pa se bomo potrudili poiskati najboljše nastavitve in biti najhitrejši. V soboto vabim vse navijače, da pridejo navijati za svoje favorite,

je dobro razpoložen Praznik, ki bi mu navijači ob progi verjetno vlili še nekaj več samozavesti in poguma. Tudi letos se ob odsotnosti 18-kratnega državnega prvaka Mateja Žagarja obeta zanimiv boj za naslov med Ivačičem in Škorjo, v katerega se bosta poskušala vmešati mladinca Grmek in Praznik. Trening bo potekal med 15. in 16. uro, prva vožnja za točke državnega prvenstva pa je po urniku predvidena ob 18.45. Poleg štirih slovenskih voznikov bodo nastopili še Madžari Norbert Magosi, Denis Fazekas, Mark Barany, Richard Füzesi in Roland Kovacs, Argentinca Cristian Zubilaga in Ember Ampugnani, Avstralec Bryden McGuiness in Bolgar Milen Manev.

Dirko bomo izvedli v vsakem primeru. Upamo, da dobimo še vsaj enega voznika. Dirke so v enakem terminu tudi na Češkem, Slovaškem in Poljskem ter v Italiji, zato žal ni veliko voznikov. Razmišljamo, da bomo priredili sistem za 13 voznikov,

je povedal Igor Kolenko, sicer predsednik Komisije za speedway AMZS, ki bo na preizkušnji v Lendavi v dvojni funkciji. Opravljal bo namreč vlogo direktorja dirke in sekretarja žirije.

 

Praznik (skrajno levo) in Grmek (skrajno desno) bosta skušala poseči čim višje.

Zmagovalec prvenstva bo najboljši v skupnem seštevku po sistemu točkovanja svetovnega prvenstva: zmagovalec dirke dobi 20 točk, drugi 18, tretji 16, četrti 14, peti 12 in nato 11 ,10, 9 itn. Naslov državnega prvaka med predstavniki Avto-moto zveze Slovenije bo osvojil najboljši slovenski predstavnik v skupnem seštevku vseh dirk. Po tej dirki nas v jesenskem terminu čakajo še preizkušnje v Krškem 2. oktobra ter Debrecenu 23. oktobra, medtem ko datum dirke v Nagyhalaszu še ni znan.

Ključne besede


AMZSMatic Ivačičdržavno prvenstvospeedwaydržavno prvenstvo v speedwayulicencaIgor KolenkoŠD ST LendavaPetišovci

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

14

Priljubljenost članka

14

Shrani

Delite s prijatelji