Slovenija četrta na evropskem pokalu narodov v motokrosu

Reprezentanca Slovenije je v Španiji nastopila na evropskem pokalu narodov v motokrosu.

Od leve: Pancar, Demšič, Osek in Plestenjak ter selektor Kragelj.
Od leve: Pancar, Demšič, Osek in Plestenjak ter selektor Kragelj.

Slovenska motokros reprezentanca je to soboto in nedeljo tekmovala na evropskem pokalu narodov. Izbrano vrsto je na progi Carlos Martinez Zorita Cerro Negro, ki se nahaja na obrobju mesta Talavera de la Reina, približno uro in pol vožnje z avtom jugovzhodno od Madrida, vodil Sašo Kragelj. Slovenija se je v postavi Jan Pancar, Tilen Demšič, Lukas Osek in Rok Plestenjak na progi, ki je deloma podobna tisti v Orehovi vasi, zelo dobro znašla. V sobotnih kvalifikacijah je zasedla zelo dobro peto mesto.

Kvalifikacije

Pancar z 250 kubičnim motorjem in Demšič na motorju s prostornino do 125 ccm sta vozila skupaj. Pancarju je pripadlo v kvalifikacijah 2. mesto, Demšič pa je zasedel 16. mesto. V razredu do 85 ccm je Osek ciljno črto prečkal na 7. mestu, Plestenjak pa je v cilj pripeljal na 16. mestu. Za skupno razvrstitev se po pravilih evropskega pokala narodov v motokrosu najslabši rezultat črta in Slovenija je s 25 točkami zaostala samo za Italijo (6 točk), Francijo (8 točk), Španijo (16 točk) in Švedsko (19 točk), kar je bil zelo lep obet za nedeljski vožnji.

Plestenjak (63) in Osek (64) sta se pogumno spopadla z zahtevno progo s skoki, kakršnih na slovenskih stezah nimamo.

Prva vožnja

V nedeljo so se na progo točno opoldne najprej podali vozniki z najšibkejšimi motorji. Osek in Plestenjak sta se dobro odrezala in sta v cilj pripeljala na 8. oziroma 13. mestu. Motorji s prostornino do 250 ccm in 125 ccm so vozili skupaj. Pancar je vnovič odlično opravil s progo in je zaostal le za zmagovalcem. Prvi je bil Francoz Quentin-Marc Prugnieres, Pancar pa drugi. Demšič je malce popravil sobotni dosežek iz kvalifikacij in je ciljno črto tokrat prečkal na 15. mestu.

Jan Pancar (61) in Tilen Demšič (62) pred sobotnim štartom kvalifikacij.

Druga vožnja

Mlada slovenska motkrosista v razredu do 85 ccm sta s tudi v drugo odločno spopadla s progo. Osek je na njej tokrat zasedel 11. mesto, Plestenjak pa je ponovil izid iz prve vožnje in se je v cilj pripeljal na 13. mestu.

To je bila moja prva evropska dirka letos. Pri vseh štartih sem imel nekaj smole, ampak dobro sem se boril in dvakrat prišel do 13. mesta,

je povedal Plestenjak, Osek pa je dodal:

Prvo vožnjo sem odpeljal dobro in rezultat je 8. mesto. V drugi pa sem slabše štartal, ampak z današnjim dnem sem kar zadovoljen.

Plestenjak (63) in Osek (64) sedita v senci in čakata na štart prve nedeljske vožnje.

V drugi vožnji motorjev s prostornino do 250 in 125 kubičnih centimetrov pa je izvrstno odpeljal Pancar, ki je zmagal ter tekmece pošteno pustil za seboj. Demšič pa je tudi v drugo ciljno črto prevozil na 15. mestu.

V prvi vožnji sem po petnajstih minutah storil napako, ki me je drago stala. V drugo vožnjo sem dobro štartal in nisem vozil slabo, ampak manjkalo mi je hitrosti. Sicer pa sem zadovoljen in upam na še več takšnih priložnosti,

je misli po opravljenem tekmovanju strnil Demšič. Skupno je slovenska reprezentanca ob črtanju izida druge vožnje Demšiča zbrala 63 točk, kar jo je uvrstilo na izvrstno 4. mesto. 

Vožnji danes nista bili perfektni, ampak kljub temu sem zmagal v svoji kategoriji. Tudi ostali fantje so se potrudili in mislim, da smo naredili vrhunski rezultat za Slovenijo,

pa je povedal Pancar, ki je bil tokrat prvo ime slovenske motokros izbrane vrste v Španiji in je dobil tudi posebno priznanje za najhitrejšega voznika na progi. Zmagovalci so Francozi, ki so zbrali 19 točk, drugi so Italijani s 34 točkami, enako število pa jih imajo na tretjem mestu Španci.

Demšič (62) in Pancar (61) v pričakovanju prve vožnje v nedeljo. Povsem desno stoji Igor Pancar.

Četrto mesto je lahko v velik ponos slovenskemu motokrosu in za fante, ki so nas zastopali na tekmovanju. Vsi, ki vozili, so se maksimalno potrudili. Jan je bil odličen in vozili smo z geslom vsi za enega, eden za vse. V prihodnje bomo morali naše fante tudi s pomočjo AMZS še več usmeriti v Evropo, na mednarodna tekmovanja in takšna, na kakršnem smo bili zdaj. Izkušnje so namreč zelo pomembne in z izjemo Jana ostali tokrat niso imeli toliko izkušenj, zato je ta rezultat res izvrsten. Vse pohvale fantom, da so se spopadli z ekstremno težko progo, saj so bili na njej takšni skoki, kakršnih v Sloveniji nimamo. Naredili so maksimalno vse, kar se je dalo, taktiziranja ni bilo in pristali smo točno na mesto, kamor tudi spadamo,

pa je črto pod tekmovanje s kratko oceno potegnil selektor Sašo Kragelj, ki je lahko brez dvoma zelo zadovoljen s tem, kar je prikazala četverica, za katero se je odločil, da jo popelje v boj z drugimi vozniki v Španiji.

Po dirki in četrtem mestu od leve: Plestenjak, selektor Kragelj, Demšič, Pancar in Osek.

 

Ključne besede


AMZSmotokrosJan PancarSašo KrageljTilen DemšičLukas OsekRok Plestenjaklicencaevropski pokal narodov

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

45

Priljubljenost članka

45

Shrani

Delite s prijatelji