V Debrecenu zmaga za Matica Ivačiča

Ovalna proga v Debrecenu je bila prizorišče tretje dirke sezone skupnega državnega prvenstva Slovenije in Madžarske.


V madžarskem Debrecenu se je končala tretja od štirih dirk za skupno državno prvenstvo Slovenije in Madžarske, štartno listo pa so dopolnili še vozniki iz Poljske ter po en Nemec in Romun. V napeti in zelo dinamični dirki je zmago slavil Matic Ivačič (ST Lendava) pred Nickom Škorjo (AMD Krško) in Poljakom Oskarjem Bobrom.

Matic Ivačič med vožnjo.

Ostri boji za finale

Že v prvi vožnji sta se pomerila Nick Škorja in Matic Ivačič. Slednji je izkoristil notranjo (modro) štartno pozicijo in nato ubranil napade Škorje, ki je štartal z zunanje pozicije. Z zmago je tekmovanje začel tudi Miran Praznik (AMD Krško), Anže Grmek (AMTK Ljubljana) pa je svojo prvo vožnjo v konkurenci treh Poljakov končal na drugem mestu. Tako Ivačič kot Škorja v nadaljevanju dirke tekmecem nista prepuščala točk. Oba sta nanizala še štiri zmage. Bolj napeto je bilo v boju za mesta tri, štiri, pet in šest, ki so vodila v 21. vožnjo (last chance). Grmek je v drugem nastopu zmagal, nato pa izgubil točki proti neposrednima konkurentoma za naslov. V zadnjem nastopu mu je ponagajal še motor in z osvojeno točko se je s četrtim mestom uvrstil v dodatno vožnjo. Praznik je po zmagi v prvem nastopu osvojil le še tri točke in dirko po rednem delu končal skupno s šestimi točkami na 11. mestu.

Miran Praznik je tekmovanje v Debrecenu končal s šestimi točkami.

Ivačič v finalu najmočnejši

Grmek se v dodatni 21. vožnji kljub napadom ni uspel prebiti na drugo mesto, ki je ob prvem mestu še vodilo v finale. Dirko je končal skupno na 5. mestu. Zaostal je za Poljakom Oskarjem Bobrom in domačim voznikom Dennisom Fazekasom. Grmek je v uteho osvojil 1. mesto med mladinci.

Grmek (spredaj) se je dobro boril, a mu je malo zmanjkalo, da bi se prebil v finale.

V finalu sta notranji poziciji izbrala Škorja (rdečo) in Ivačič (modro). Član AMD Krško je štartal bolje in do tretjega kroga uspešno branil napade Ivačiča. Ta ga je krog pred koncem prehitel po notranji liniji in dosegel prvo zmago v letošnjem državnem prvenstvu ter prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku.

Škorja (98) je v finalu po ostrem boju prvo mesto prepustil Ivačiču.

Med mladimi upi prvi Cerjak

Po vsakem sklopu voženj so se pomerili tudi mladi upi speedwaya, ki so vozili na motociklih s prostornino motorjev do 250 kubičnih  centimetrov. V prvi vožnji je prednost domačega terena izkoristil Zoltan Lovas, za njim pa so se zvrstili Sven Cerjak, Tilen Bračko in Gregor Zorko (vsi AMD Krško). V nadaljevanju se je Cerjak zbral in nanizal tri zmage za skupno prestižno prvo mesto. S sedmimi točkami je na drugem mestu tekmovanje končal domači voznik Lovas, ki je v zadnjem nastopu padel. V drugi vožnji smo videli tudi ostro borbo za tretje mesto med Zorkom in Bračkom, ki se je končala s padcem slednjega, a brez posledic in je dirko kljub temu končal na tretji stopnički na zmagovalnem odru.

Mladi upi so vozili na 250 kubičnih motociklih. Od leve: Lovas (drugi), Cerjak (prvi), Bračko (tretji).

Zadnja dirka skupnega državnega prvenstva Slovenije in Madžarske bo že v soboto, 29. oktobra, izpeljali pa jo bodo v Nagyhalazsu na Madžarskem.

Ključne besede


AMZSNick ŠkorjaMatic Ivačičdržavno prvenstvospeedwaydržavno prvenstvo v speedwayuAnže GrmeklicencaMiran PraznikSven Cerjak

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

11

Priljubljenost članka

11

Shrani

Delite s prijatelji