Novakovič, Al Hiasat in Humar uspešno končali pekel Xross tekmovanja v Srbiji

Prve dirke svetovnega prvenstva v težavnem oziroma hard enduru, ki je bila od 17. do 20. maja 2023 v Srbiji, so se z licencami AMZS udeležili tudi Miloš Novakovič, Ali Al Hiasat in Aleks Humar.

Al Hiasat je s skrajnimi napori in močmi prišel v cilj tekmovanja X-Cross.
Al Hiasat je s skrajnimi napori in močmi prišel v cilj tekmovanja X-Cross.

Uvodna preizkušnja svetovnega prvenstva v težavnem enduru je potekala v idličnem okolju planin Zlatibor, Tara in Mokra gora v zelo hribovitem jugozahodnem delu Srbije v bližini meje z Bosno in Hercegovino. Na njej sta v kategoriji Pro, ki šteje za svetovno prvenstvo, z licencama AMZS vozila tudi Miloš Novakovič in Ali Al Hiasat. Slovenska tekmovalca sta se pogumno spopadla s težko preizkušnjo, ki od vsakega posameznika terja ogromno fizične moči ter vrhunsko mentalno in telesno pripravljenost. V sredo v kvalifikacijah za prolog se je Hiasat uvrstil na 36. mesto, Novakovič pa na 58. mesto in se tako nista uspela prebiti med šestnajsterico, ki je nato vozila zelo atraktivno finalno vožnjo. Prvi tekmovalni dan sta nato odpeljala zbrano in premišljeno ter v cilj pripeljala v prvi polovici voznikov, ki se potegujejo za točke svetovnega prvenstva. Hiasat je zasedel 27., Novakovič pa 32. mesto. Sobotna preizkušnja je bila resnični test vzdržljivosti in psihične stabilnosti vsakega na tekmovanju na peklensko zahtevni trasi, ki se je vila skozi spolzke in izjemno strma ter praktično neprehodna gozdna prostranstva, na katerih je bilo potrebno tudi zelo prisebno ravnati z motorjem. Hiasat je izpustil 16. sektor in preizkušnje žal ni uspel končati, Novakovič pa je v cilj pripeljal na 29. mestu. Zadnji dan v nedeljo so bili tekmovalci po večini zelo izčrpani in številni celo sploh niso štartali. Novakovič je potrdil zelo dobro fizično pripravljenost in se je v cilj pripeljal na 30. mestu, na katerem je pristal tudi v skupni razvrstitvi. Hiasat je drugi dan končal na 32. mestu, skupno pa je na dirki zasedel 35. mesto. Zmagal je sicer akutalni branilec naslova svetovnega prvaka, Nemec Manuel Lettenbichler, drugi je bil Bolgar Teodor Kabakchiev, tretji pa Španec Mario Roman Serrano. Za kako težko, utrujajočo in izjemno zahtevno preizkušnjo gre, pove podatek, da je bilo v kategoriji Pro na štartu 70 voznikov, v cilj pa jih je pripeljalo le 41.

Novakovič se bori s strmino na enem od sektorjev trase X-Cross.

Tudi Humar v cilju

V nižji kategoriji Expert je z licenco AMZS tekmoval tudi Aleks Humar, ki se je prav tako pogumno spopadel z zelo težkimi trasami. Za celotno traso je potreboval skupno 14 ur več od zmagovalca kategorije, Francoza Floriana Peyreta, v cilju pa je zasedel 68. mesto.

Druga dirka svetovnega prvenstva v težavnem oziroma hard enduru bo med 8. in 11. junijem v Avstriji. To bo slovita preizkušnja Erzbergrodeo v bližini rudarskega mesta Eisenerz.

Ključne besede


AMZSsvetovno prvenstvolicencaAli Al HiasatMiloš NovakovičAleks Humar

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

12

Priljubljenost članka

12

Shrani

Delite s prijatelji