V Pragi na prvi dirki svetovnega prvenstva mladincev Grmek petnajsti

Uvodna dirka svetovnega prvenstva v speedwayu za mladince je bila v Pragi. Slovenske barve je na njej z licenco AMZS branil Anže Grmek.

Anže Grmek (v sredini) si bo svojo premierno dirko med mladinsko speedway elito serije SGP2 zapomnil po petnajstem mestu. (Foto/FIM Speedway)
Anže Grmek (v sredini) si bo svojo premierno dirko med mladinsko speedway elito serije SGP2 zapomnil po petnajstem mestu. (Foto/FIM Speedway)

Stadion Marketa v Pragi je bil prizorišče prve dirke svetovnega prvenstva mladincev v speedwayu v letu 2023. V seriji Speedway Grand Prix 2 je letos priložnost za dokazovanje med šestnajsterico najboljših speedway voznikov do 21 let dobil tudi mladi in obetavni Anže Grmek. Ljubljančan je dobil povabilo organizatorja in promotorja serije SGP ter se je v petih vožnjah pogumno spustil v boj s tekmeci in pokazal potencial, ki ga mora z zavzetim in trdim delom na treningih zdaj čim bolj razvijati.

Od leve: Oče Grega, Anže Grmek in trener Franci Kalin v boksu v Pragi.

Pet voženj in štiri točke

Grmek je dirko na stadionu Marketa začel s tretjim mestom za kasnejšima finalistoma Bartlomiejem Kowalskim (Pol) in Mathiasom Pollestadom (Nor). V naslednji vožnji je zmagal aktualni mladinski svetovni prvak, Poljak Mateusz Cierniak, in tudi letos napovedal, da naslova najboljšega nikakor ne bo izpustil iz rok brez ostrega boja. V drugem nastopu je Slovenec po obetavnem začetku v borbi za drugo mesto naredil napako, s katero je preveč zaostal za tekmeci in ostal brez točk. V svoj tretji vožnji je mladi član AMTK Ljubljana začel obetavno, nato pa je v drugem zavoju padel domači voznik Daniel Klima (Češ). V ponovljeni vožnji se je Grmek prvi pognal s štarta, Šved Nicolai Heiselberg ga je vse štiri kroge napadal in si v zadnjem zavoju priboril zmago.

Grmek (desno) se je pogumno spustil v boj z mladinsko svetovno speedway elito. (Foto/FIM Speedway)

Tekmeci so vozili brezkompromisno

Na trdi podlagi v Pragi smo spremljali napete boje mladih dirkačev in po treh sklopih voženj je bila borba za polfinalni vožnji izenačena. Grmek bi se z dobrima zadnjima nastopoma še lahko boril za mesta med najboljših osem, a mu v četrtem nastopu ni uspelo presenetiti. V svoji zadnji vožnji mu je nasproti stal Cierniak, ki je slabše štartal, nato pa med prehitevanjem za drugo mesto grdo padel, a jo je k sreči odnesel brez poškodb. Grmek je v ponovljeni vožnji osvojil točko in končal pri štirih v skupnem seštevku, kar je na koncu zadostovalo za petnajsto mesto in dve točki za skupni seštevek svetovnega prvenstva mladincev.

Trener Franci Kalin s svojim varovancem, ki se je prvič v karieri pomeril s svetovno mladinsko speedway elito.

Dominacija Poljakov

V polfinalni vožnji so se uvrstili trije Poljaki, dva Britanca in trije predstavniki Skandinavskih držav. Pollestadu se je poleg Poljakov Cierniaka, Kowalskega in Damiana Ratajczaka uspelo prebiti v finalno vožnjo, kjer pa so predstavniki speedwayske velesile dominirali in zasedli vsa mesta na zmagovalnih stopničkah. Na najvišjo je stopil Cierniak, ki je skozi celotno dirko prikazal borbene nastope, v boksih pa mu z nasveti pomagal tudi rojak in trikratni svetovni prvak Bartosz Zmarzlik.

Letošna serija Speedway Grand Prix 2 bo obsegala skupaj tri dirke. Po praški preizkušnji sledi druga dirka v petek, 23. junija, v Gorzowu na Poljskem, konec prvenstva pa bo na Danskem, ko se bodo v petek, 15. septembra, mladinci do 21 let pomerili na progi v Vojensu.

Ključne besede


AMZSspeedwaysvetovno prvenstvoAnže GrmeklicencamladinciSGP2

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

11

Priljubljenost članka

11

Shrani

Delite s prijatelji