V Vrtojbi zaključek sezone v mini cestno hitrostnem motociklizmu

Prvi dan oktobra bo v znamenju napetih in atraktivnih obračunov v mini cestno hitrostnem motociklizmu. Na stezi v Vrtojbi bodo vozniki odpeljali še zadnjo letošnjo preizkušnjo, na kateri bodo kronali še preostalih šest od skupno sedmih državnih prvakov.


Člani AKK Šempeter bodo 1. oktobra organizirali zadnjo letošnjo dirko v mini cestno hitrostnem motociklizmu. Dirkači, ki nastopajo v minimoto 10 in 14, minimoto Open, skuter 70, supermoto ter mini GP 10 in 12, dobro poznajo prizorišče šeste dirke v sezoni 2023, saj so na stezi v Vrtojbi otvorili tekmovalno leto. V kategoriji voznikov skuterjev je naslov državnega prvaka že na predzadnji dirki romal v roke Nejca Kogovška (AMD Orjaki), v preostalih šestih razredih pa dirkače še čaka neizprosen boj za državno zvezdico.

V minimoto10 še vse odprto

V najšibkejšem tekmovalnem razredu minimoto10 imajo kar trije dirkači še možnost, da si v zadnjih dveh vožnjah zagotovijo naslov državnega prvaka. V najboljšem položaju je David Štilec (AMD Orjaki), ki je na minulih petih dirkah zbral 214 točk. Njegova prednost pred najbližjim zasledovalcem in zmagovalcem zadnje dirke v Novem Marofu Jakobom Štiftarjem (Društvo GAS Vrtejba) znaša 36 točk, v Vrtojbi pa jih je na voljo še 50.

Veselim se dirke v Vrtojbi, saj so mi všeč ovinki in štartno–ciljna ravnina. Pričakujem dober rezultat,

je pred odločilno preizkušnjo sezone povedal Štiftar.

Teoretične možnosti za osvojitev naslova državnega prvaka ima tudi Liam Ostrožnik (Društvo GAS Vrtejba), ki za vodilnim v skupnem seštevku zaostaja sicer 42 točk.

Komel potrebuje eno dobro vožnjo

Tim Komel (Društvo GAS Vrtejba) je na pragu, da na domači stezi osvoji želeni naslov prvaka v minimoto14. Mladi dirkač v letošnji sezoni ni zmagal zgolj ene preizkušnje, zaradi česar ima prepričljivih 36 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem Kaiom Vehabovićem (AMD Divača). Tretji v skupnem seštevku je Marko Cvetko (AMD Šentvid pri Stični).

Šest točk razlike med vodilnima

Povsem izenačena sta v razredu minimoto Open Tai Komel (Društvo GAS Vrtejba) in Tadej Maver Guštin (AMD Divača). Točkovna razlika med najboljšima dirkačema v letošnji sezoni, ki sta edina stala na najvišji zmagovalni stopnički, znaša zgolj šest točk. Na prvem mestu je trenutno starejši od bratov Komel, ki je letos novinec v tem tekmovalnem razredu. Minimalna razlika pomeni, da lahko na stezi ob slovensko–italijanski meji pričakujemo brezkompromisni dirki, ki bosta odločili o novem ali starem državnem prvaku. Naslov brani sicer Maver Guštin, ki je letos zaradi poškodbe moral izpustiti eno dirko.

Prvenstvo je še vedno odprto in upam na zmago,

je bil kratek in jedrnat zmagovalec preizkušnje v Novem Marofu Maver Guštin.

Med skuteristi vse odločeno

V konkurenci Skuter 70 je novi stari državni prvak že na peti dirki sezone postal že omenjeni Kogovšek (AMD Orjaki), ki ima letos popoln izkupiček zmag. Kljub prevladi so vozniki prikazali izjemne vožnje. Na zadnjih preizkušnjah je formo dvignil Matija Benčič (AMTK Koper) in tako Kogovšku otežil pohod do zmag. Od Primorca se pričakuje, da bo v Vrtojbi poskušal preseneti prvaka in mu tako preprečiti popolno sezono.

Zdaj naju čaka še zadnja dirka v sezoni v Vrtojbi. Upam, da bo dal vse od sebe, da udariva eno borbo za zaključek tekmovalnega leta,

je o pričakovanjih o zadnjem obračunu z Benčičem povedal Kogovšek.

Izkušnje proti mladostniški zagnanosti

V razredu supermoto bomo spremljali zadnji obračun za naslov prvaka. Etien Kantar Božič (ŠD Nenaten) se je z zmago v Novem Marofu vrnil v igro, saj je vnovič prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Njegova točkovna prednost pred izkušenim nekdanjim pokalnim prvakom Slovenije Fabriziem Valento (Italija) znaša 24 točk, zaradi česar lahko pričakujemo, da bo v zadnjih dveh vožnjah šlo na nož.

Valenta je v Novem Marofu ostal brez pomembnih točk, tako da sem v manjši prednosti pred njim. V Vrtojbi sem bil nazadnje kar hiter, zato pričakujem, da tokrat ne bo nič drugače,

je pred zadnjim napadom na premierni naslov državne prvaka v razredu supermoto povedal Kantar Božič.

Tretji v skupnem seštevku je Hrvat Marin Di Lenardo.

Krševan na pragu osvojitve državne zvezdice

V tekmovalnem razredu miniGP 10 ima lepo točkovno prednost pred zasledovalci Tian Krševan (Društvo GAS Vrtejba). Čeprav se 36 točk naskoka sliši veliko, pa se v dirkaškem svetu takšna točkovna prednost hitro lahko stopi. Za potrditev šampionske zvezdice potrebuje eno dobro vožnjo, da v letošnji sezoni za seboj pusti trdoživega Nejca Petriča (Društvo GAS Vrtejba).

Pričakujem, da bom zmagal. Nejc Petrič iz dirke v dirko napreduje, zato ne moreš v naprej napovedovati, kaj se bo zgodilo,

je z nogami na tleh o prihajajoči dirki povedal mlajši od bratov Krševan.

Kdo lahko zaustavi Rupellija?

Izjemno zanimive so dirke v razredu miniGP 12, kjer je na zadnjih treh dirkah državnega prvenstva prevladoval Tristan Rupelli (Italija). Mladenič je pred zadnjim dejanjem sezone postal resen kandidat za osvojitev naslova državnega prvaka in ima za vodilnim v skupnem seštevku Enejem Krševanom (Društvo GAS Vrtejba) 22 točk zaostanka.

Želel bi si zmage za zaključek sezone. Enej ima nekaj prednosti, zato se bom moral potruditi, da ga ujamem in prehitim,

je Rupelli jasno povedal, kaj mora narediti, če želi biti boljši od dirkaškega kolega iz Ajdovščine.

Ključne besede


Športcestno-hitrostni motociklizemdržavno prvenstvocestno hitrostni motociklizemnapovednikMiniKarting Vrtojba

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

6

Priljubljenost članka

6

Shrani

Delite s prijatelji