Tim Gajser in Tjaša Fifer motošportnika leta 2023

Avto-moto zveza Slovenije, nacionalna športna zveza za motošport in karting, je na tradicionalni prireditvi v Festivalni dvorani v Ljubljani podelila priznanja najboljšim športnikom in športnicam v iztekajočem se letu v panogah pod njenim okriljem. Devetič zapored je motošportnik leta postal motokrosist Tim Gajser, tretjič zapored v ženski konkurenci pa je laskavi naziv motošportnice leta odšel v roke voznice endura Tjaše Fifer.


Avto-moto zveza Slovenije je sinoči na prireditvi Motošportnik leta 2023, ki je potekala ob podpori Zavarovalnice Sava in podjetja Akrapovič, slovesno razglasila motošportnika in motošportnico leta, podelila priznanja državnim prvakom v panogah cestno hitrostni motociklizem, karting, speedway, trial in motokros, razglasila najboljše voznike posamezne panoge ter podelila priznanja najboljšim organizatorjem dirk državnega prvenstva, priznanja najboljšim organizatorjem mednarodnih sistemskih dirk ter priznanja za mednarodne dosežke.

Tudi to leto je slovenskemu motošportu in kartingu prineslo številne navdihujoče trenutke in izjemne dosežke.

Športni uspehi, pa tudi porazi, nas vedno znova spomnijo, kako močni smo lahko, ko stopimo skupaj ter da so vztrajnost, močna volja in strast to tega, kar počnemo, recept za uspeh na prav vseh področjih življenja,

je v svojem nagovoru poudaril podpredsednik Avto-moto zveze Slovenije Tomaž Andrejka. Čestital je vsem prejemnikom priznanj in pohvalil organizatorje mednarodnih tekmovanj, ki so potekala v Sloveniji, saj so po njegovem prepričanju – poleg vrhunskih rezultatov športnic in športnikov –, še dodatno doprinesla k promociji motošporta in kartinga med Slovenci in povečala ugled naše države v svetu.

Podpredsednik AMZS Tomaž Andrejka: "Ni le pomembno, da se veselimo in obujamo spomine na izjemne dosežke naših že uveljavljenih športnikov, temveč da tudi odpremo vrata in ustvarimo priložnosti za mlade talente."

Bilten Motošport in karting Slovenija 2023

Govor podpredsednika AMZS Tomaža Andrejke

Tudi letos ni bilo dileme o motošportniku leta. Že deveto leto zapored je lovorika pripadla motokrosistu Timu Gajserju, ki je letos spisal še eno neverjetno motošportno zgodbo. Pot do 11. mesta na svetovnem prvenstvu MXGP je bila vse prej kot lahka. V tej sezoni je zaradi poškodbe in dolgega okrevanja izpustil dve tretjini dirk. Vrnil se je pozno poleti, samozavest mu je vlila zmaga v Turčiji, najboljši je bil tudi na zaključku sezone v Veliki Britaniji.

"Takšnih nagrad se nikoli ne naveličaš, so vedno dobrodošle", je ob razglasitvi že devetega naslova motošportnika leta povedal petkratni svetovni prvak Gajser in na kratko strnil sezono:

Za mano je ena težjih sezon v dosedanji karieri, saj sem moram izpustiti več kot polovico dirk, premor od motorja je trajal več kot pet mesecev. Ni bilo lahko in vesel sem, da sem se uspel vrniti in zmagati na dveh dirkah, ki sta mi dali veliko motivacije in povrnili zaupanje vase. To je vsekakor dobra popotnica za naslednjo sezono.

S svojimi predstavami na mednarodnih tekmovanjih je zasluženo pritegnila pozornost in doprinesla k raznolikosti in izjemnosti motošportnega sveta Tjaša Fifer. V karieri se je preizkusila v več panogah, cross countryju, trialu, tudi v ekstremnem enduru, v zadnjem času pa se je posvetila predvsem svetovnemu prvenstvu v enduru. V sezono je vstopila z željo, da se ji ne zgodi poškodba kot lani, ko je morala izpustiti večji del sezone. Na svetovnem prvenstvu za žensko enduro elito se je hrabro spopadla z izjemno zahtevnimi trasami in specialnimi preizkušnjami, ki so jo čakale na zelo strmih in težko prehodnih terenih.

Hvala AMZS za priznanje, res sem počaščena, te nagrade ne prejme vsak. Želim si ta naziv obdržati tudi prihodnja leta, načrti se kujejo, želja je vedno večja. Trudim se po najboljših močeh in vesela sem, da je sezona pri koncu, ker je bila res naporna. Dolgega premora pa ni, saj se že začenja nova. Še naprej treniram, hkrati pa zbiram finančna sredstva, da bo naslednja sezona lahko spet dobra,

je ob prejemu nagrade povedala motošportnica leta, ki se bo v naslednji sezoni osredotočila na pomembnejše dirke extreme endura.

Najboljši posamezne panoge, priznanja za društva in mednarodni dosežki

Medtem ko Gajser ostaja prvo ime slovenskega motokrosa, je Gašper Hudovernik prevladoval v cestno hitrostnem motociklizmu, Xen de Ruwe je bil najboljši v kartingu, Matic Ivačič je izstopal v speedwayu, mladi Lovro Setnikar je dobil priznanje za najboljšega v panogi trial. Kristalno čelado za pet osvojenih naslovov državnih prvakov so dobili kartista Nik Trobec in Xen De Ruwe ter voznik skuterja Nejc Kogovšek.

Priznanja za najboljše organizatorje dirk državnega prvenstva so prejeli AMTK KOPER (cestno hitrostni motociklizem), AMD Ptuj (karting), AMD Brežice (motokros), AMD Krško (speedway) in AMD Lukovica (trial). Priznanje za najboljšega organizatorja mednarodnih sistemskih dirk pa sta si prislužila AMD Krško za organizacijo dirke evropskega prvenstva parov v speedwayu 250 cc in organizacijo dirke kvalifikacij svetovnega prvenstva U21 ter ŠD MX akademija Sašo Kragelj za organizacijo dirke evropskega prvenstva v motokrosu za kategorije EMX 85 in EMX 65.

Generalni sekretar AMZS Jure Kostanjšek s kartistoma Nikom Trobcem in Xenom De Ruwejem, dobitnikoma kristalne čelade za pet naslovov državnega prvaka. Tretjega dobitnika Nejca Kogovška, ki vozi skuter, na prireditvi ni bilo.

Med mednarodnimi dosežki velja izpostaviti še 11. mesto Jana Pancarja v razredu MX2 na svetovnem prvenstvu v motokrosu. Xen De Ruwe in Dimitrij Mlakar sta vsak v svoji kategoriji blestela na dirkah CEZ srednjeevropske cone. Mladi dirkač Sven Cerjak je zabeležil zgodovinski uspeh na svetovnem prvenstvu v speedwayu, kjer je med vozniki do 16 let osvojil šesto mesto. Motokros reprezentanca v postavi Gajser, Pancar in Miha Bubnič je pod taktirko selektorja Saša Kraglja navdušila z devetim mestom na olimpijadi motokrosa v Erneeju v Franciji. Priznanje si je prislužila tudi mladinska speedway reprezentanca v postavi Sven Cerjak, Tilen Bračko, Gregor Zorko, ki je pod vodstvom Gregorja Arnška na motociklih s prostornino do 250 kubičnih centimetrov v Bydgoszczu na Poljskem na evropskem prvenstvu parov dosegla 4. mesto.

Trije srečneži

AMZS je na prireditvi podelil tudi denarne nagrade iz denarnega sklada. V žrebanju so sodelovali vsi, ki so se v svoji panogi udeležili vseh dirk letošnjega državnega prvenstva. Nagrado 1000 evrov je prejel motokrosist Simon Lavrin, 2000 evrov motokrosist Maj Pleško Rus, glavno nagrado 6000 evrov pa speedwayist Matic Ivačič. 

Program prireditve, na kateri je zbrane nagovoril tudi državni sekretar z ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport Dejan Židan, je vodila Bernarda Žarn, glasbeno pa ga je popestril duo De Liri, ki ga sestavljata vokalistka Zala Kores in Julija Veleski Kores na harfi.

Ključne besede


SpeedwayTim Gajsermotokrosendurokartingtrialcestno hitrostni motociklizemMotošportnik letamotošportnik letaTjaša FiferMotošport in karting Slovenija

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

73

Priljubljenost članka

73

Shrani

Delite s prijatelji