Gajser in Pancar v Francijo, vozniki kartinga v Novi Marof

Prihajajoči konec tedna bodo znova aktivni najboljši motokrosisti sveta, ki jih čaka dirka svetovnega prvenstva za Veliko nagrado Francije. V domačem državnem prvenstvu pa bodo vozniki kartinga tekmovali na progi v Novem Marofu na Hrvaškem.

Po dirki za VN Galicije je Tim Gajser ostal brez rdeče številke vodilnega v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo razreda MXGP.
Po dirki za VN Galicije je Tim Gajser ostal brez rdeče številke vodilnega v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo razreda MXGP.

Karavana najboljših motokros voznikov, ki se merijo za točke svetovnega prvenstva, se bo iz Španije preselila v Francijo. Gostitelj sedme preizkušnje sezone bo Saint Jean d'Angely. Na 1620 metrov dolgi progi bosta z licenco AMZS v razredu MXGP vozila tudi Tim Gajser in Jan Pancar, v okviru tekmovanja pa bosta tudi preizkušnji za evropsko prvenstvo v razredih EMX 250 in EMX 125. V močnejšem bo Slovenijo zastopal Jaka Peklaj, v šibkejšem pa Miha Vrh, oba pa se bosta morala na dirki v svojih razredih najprej prebiti skozi zahtevne kvalifikacije. Gajser bo tokrat imel popravni izpit, saj se mu dirka v Španiji ni posrečila in je po njej ostal brez rdeče številke vodilnega v skupnem seštevku. Za Jorgejem Pradom zaostaja le dve točki in na progi Puy de Poursay bo najbrž sila motiviran znova skušal prehiteti drznega in zelo hitrega Španca, sicer branilca naslova svetovnega prvaka v razredu MXGP. Pancar bo bržčas želel nadgraditi, kar je pokazal v Galiciji. Dokazal je, da se lahko redno uvršča med dobitnike točk svetovnega prvenstva v elitnem motokros razredu, četudi je finančno in tehnično z mikro ekipo TEM JP253 KTM Racing Team, v kateri je le še njegov oče Igor, brez dvoma v slabšem položaju od tekmecev s tovarniškimi ekipami. Kljub temu pa je v premierni sezoni po prvih šestih preizkušnjah pustil zelo dober vtis in je na očeh tistih, ki selekcionirajo voznike ter jim ponujajo priložnost v tovarniških moštvih. Za oba slovenska voznika bodo zelo pomembne že kvalifikacije, v katerih si lahko privozita boljše izhodišče za štarte, ki so v tej sezoni izjemno pomembni in nemalokrat skoraj odločilni pri tem, do kam lahko posamezni voznik na dirki na koncu poseže.

Tima Gajserja v Franciji čaka popravni izpit.

Prva vožnja dirke za VN Francije v Saint Jean d'Angelyju v razredu MXGP bo v nedeljo, 19. maja 2024, ob 14.15, druga pa se bo nato začela ob 17.10.

Za državno prvenstvo Slovenije v Novem Marofu

Voznike v državnem prvenstvu v kartingu pa čaka druga dirka sezone. Tokrat bodo vozili na progi Rauš v Novem Marofu na Hrvaškem. Preizkušnja bo štela tudi za evropsko prvenstvo centralno evropske cone, prav tako pa bodo na dirki sodelovali vozniki iz Avstrije in Hrvaške, saj bo veljala tudi za prvenstvi Avstrije in Hrvaške. Voznikom bo proga na voljo že v petek, 17. maja, za proste treninge. V soboto, 18. maja, nato sledijo kvalifikacije, v nedeljo, 19. maja, pa se bo začelo zares za točke s prvimi vožnjami že dopoldne. Ob predvidenem sončnem vremenu so podelitvene ceremonije nagrad in priznanj najboljšim načrtovane ob 16. uri in 30 minut.

Jerman in Kantar Božič na Grobniku

V okviru tekmovanja Alpe Adria, ki bo od petka, 17. maja, do nedelje, 19. maja, na dirkališču Grobnik nad Reko, bo tudi dirka evropskega pokala cestno hitrostnih motociklistov. V razredu superstock 1000 se bo za čim višja mesta potegoval Marko Jerman, v razredu supersport 600 pa bo vozil mladi Etien Kantar Božič. Tekmovanji sovpadata, v letošnji sezoni je v evropskem pokalu in tekmovanju Alpe Adria predvidenih skupno šest preizkušenj, ki se bodo ob Grobniku odvijale še na dirkališčih v Brnu ter na Pannonia Ringu in Slovakia Ringu.

Etien Kantar Božič se bo na Grobniku soočil z ostro mednarodno konkurenco v razredu supersport 600.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajserkartingJan PancarMarko JermanJaka PeklajAlpe Adriadržavno prvenstvocestno hitrostni motociklizemEMX 125EMX 250svetovno prvenstvosvetovno prvenstvo v motokrosuMiha VrhEtien Kantar Božičlicencadržavno prvenstvo v kartingusupersport 600superstock 1000evropski pokal