Karting praznik v Novem Marofu na drugi dirki državnega prvenstva

Vozniki in voznice z licencami AMZS so se merili na drugi dirki državnega prvenstva v kartingu, ki je potekala na Hrvaškem v Novem Marofu.

Dirka na progi Rauš v Novem Marofu je bila praznik kartinga za vse prisotne.
Dirka na progi Rauš v Novem Marofu je bila praznik kartinga za vse prisotne.

Karting steza Rauš v Novem Marofu, ki meri 1300 metrov, je bila prizorišče največje letošnje karting dirke na Hrvaškem, ki je imela močan mednarodni značaj. Štela je za točke državnega prvenstva Slovenije, vozniki iz Avstrije in Hrvaške pa so se borili za točke svojih državnih prvenstev. Preizkušnja se je točkovala tudi za evropsko prvenstvo centralno evropske cone. Organizator dirke Auto i karting klub Podravina iz Koprivnice se je potrudil in je pripravil resnični praznik kartinga. Na štartu se je pojavilo 153 tekmovalcev iz desetih evropskih držav in tudi iz Izraela. Voznikom je bila proga na voljo že petek, ko so lahko opravili proste treninge. V soboto so sledile kvalifikacije, po nedeljskih jutranjih prostih trening pa so bile v vseh kategorijah na vrsti po tri dirke, ki so skupno štele za končno razvrstitev.

Dirka je pritegnila obilo pozornosti.

Grgiču dve vožnji

Najprej so se na stezo podali tekmovalci razreda Rotax Micro. V prvi vožnji je od slovenskih tekmovalcev najboljše odpeljala Neli Štrajhar (AKK Sportstil), na drugem mestu pa je vožnjo končal Timon Grgič (AMD Šlander Celje). V drugi vožnji je bil Timon hitrejši in v cilju smo imeli obraten vrstni red kot v prvi dirki. Tretjo vožnjo je spet dobil Grgič ter tako postal skupni zmagovalec dirke. S to zmago se je še dodatno utrdil na vodilnem mestu v skupnem seštevku državnega prvenstva v razredu Rotax Micro.

Timon Grgič (5) je prevladoval v razredu Rotax Micro.

Tušek Haladea pokazal največ

V razredu Rotax Mini se je najbolj izkazal Maj Tušek Haladea (AMD Ptuj). Dobil je prvo vožnjo, drugi je ciljno črto od slovenskih tekmovalcev prevozil Filip Ferk Žerak (AMD Hajdina), na tretjem mestu pa je prvo dirko končal Miha Pirjevec (AKK Sportstil). V drugi vožnji dneva razreda Rotax Mini smo imeli identičen vrstni red kot v prvi vožnji, tretjo pa je dobil Ferk Žerak. Skupno se je zmage veselil Tušek Haladea, ki je tudi na vrhu lestvice skupnega seštevka za državno prvenstvo v tem razredu.

Maj Tušek Haladea (125) v enem od ovinkov na progi Rauš.

Levar suveren in nepremagljiv

Pri mladincih, ki dirkajo v kategoriji Rotax Junior, je bil v prvi dirki najhitrejši Jure Levar (AMD Šlander Celje). Drugo mesto je zasedel Maj Rakuša (AMD Ptuj), tretji pa je ciljno črto prve dirke prevozil Nik Brecelj (AMD Šlander Celje). Tudi skozi cilj druge dirke so se vozniki pripeljali v enakem vrstnem redu, v zadnji vožnji pa je Levar potrdil primat z novo zmago in je tako zasluženo stopil na najvišjo stopnico podelitvenega odra. Rakuša je bil tudi v tretje drugi, na tretje mesto zadnje vožnje pa se je po napaki Breclja prebil Taras Telebak Bolta (Zoran Bolta). Levar je bil po prvi dirki državnega prvenstva na vodilnem mestu v skupnem seštevku, na katerem se je z novo zmago le še utrdil. Skupno je drugo mesto pripadlo Rakuši, tretji na zmagovalnih stopnicah pa je bil Telebak Bolta.

Jure Levar (272) je potrdil dobro formo v razredu Rotax Junior.

Kovačič pred vsemi

Kategorija Rotax MAX je postregla z dominacijo Taja Kovačiča (AMD Ptuj), ki je z zmagami v vseh vožnjah potrdil, da je zanesljivo in zasluženo v vodstvu v skupnem seštevku državnega prvenstva. Drugo mesto si je z dobrimi vožnjami privozila Anja Levar (AMD Ptuj), na tretji stopnici na odru za najboljše tri pa je tekmovanje končal Nik Trobec (AMD Ptuj).

Taj Kovačič (313) drvi zmagi naproti.

De Ruwe znova na zmagoviti poti

V kategoriji Rotax DD2 Xen De Ruwe (AKK Sportstil) tokrat ni dovolil presenečenja in je prepričljivo dobil prvo vožnjo. Matic Kolmanič (AMD Šlander Celje) se je v prvi dirki v cilj pripeljal drugi, Tai Šiler (AMD Šlander Celje) pa je ciljno črto prečkal na tretjem mestu med vozniki slovenskega državnega prvenstva. V drugi vožnji je bil De Ruwe enako prepričljiv, Kolmanič pa ne, saj jo je končal na tretjem mestu, medtem ko je drugo zasedel Aljaž Vidmar (AKK Sportstil). De Ruwe je  znova dominiral in je tako današnjo tekmo prepričljivo dobil pred Kolmaničem, na tretjem mestu pa je tekmovanje končal Vidmar.

Xen de Ruwe (435) v razredu DD2 ni dovolil presenečenja.

Ekipno najboljši Ptujčani

V ekipnem točkovanju za državno prvenstvo so največ točk iztržili člani AMD Ptuj, drugo mesto so si privozili člani AMD Šlander Celje, tretje pa je pripadlo članom AKK Sportstil. 

Tretja od skupno štirih dirk za državno prvenstvo Slovenije v kartingu bo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, in sicer med 26. in 28. julijem 2024, organizacija preizkušnje pa bo v rokah članov AKK Sportstil.

Ključne besede


AMZSkartingdržavno prvenstvolicencadržavno prvenstvo v kartinguNovi Marof