Jerman vodilni, izvrstno tudi Brzin

Dirkališče Pannonia Ring na Madžarskem je od 14. do 16. junija gostilo drugo dirko sezone tekmovanja Alpe Adria, ki v nekaterih razredih šteje tudi za evropski pokal. Z licencami AMZS so vozili Marko Jerman, Marko Bolko, Aleš Brzin, Enej Logar, Domen Lipnik in Enej Kantar Božič.

Veselje Aleša Brzina z mehanikoma po prihodu v bokse.
Veselje Aleša Brzina z mehanikoma po prihodu v bokse.

Tekmovanje Alpe Adria v cestno hitrostnem motociklizmu se je nadaljevalo z drugo preizkušnjo sezone, ki je potekala na dirkališču Pannonia Ring na Madžarskem. V razredu superstock 1000 je znova imenitno vozil Marko Jerman, ki je bil na prvi dirki drugi, v drugi pa je prepričljivo zmagal. Po dveh preizkušnjah sezone je tudi v vodstvu v skupnem seštevku in ima 95 točk, štirinajst več kot jih ima drugovrščeni madžarski voznik Mate Szamado. V razredu superbike je tekmoval Marko Bolko in na prvi dirki zasedel tretje mesto, na drugi pa je v svojem razredu ciljno črto prečkal na petem mestu.

Brzin neulovljiv

V razredu cup 1000 je slovenske barve branil Aleš Brzin, ki je že v kvalifikacijah pokazal, da ima zelo hiter motocikel, saj jih je dobil in si zagotovil najboljši štartni položaj. Tega je zelo dobro izoristil. Na prvi dirki, ki je bila v soboto, je takoj prevzel vodstvo in ga suvereno zadržal do konca. Drugo dirko, ki so jo vozili v nedeljo, pa ni štartal optimalno, saj je v prvi zavoj pripeljal šele na sedmem mestu. A se je hitro zbral in po polovici prvega kroga znova prešel v vodstvo, ki ga nato ni več izpustil iz rok in je suvereno slavil še drugo zmago v dveh dneh. 

Za mano je popoln vikend. Dve osvojeni zmagi potrjujeta, da sem dobro pripravljen. Še posebej pa sem vesel, da sem izboljšal tudi osebni rekord proge na tem dirkališču. Pred nami pa ni časa za proslavljanje, saj me že naslednji teden čaka naslednja dirka, in sicer za državno prvenstvo v Brnu,

je po koncu tekmovanja na Madžarskem povedal Brzin, ki je v tekmovanju Alpe Adria v razredu superbike po dveh dirkah na prvem mestu v skupnem seštevku. 

Smola Slovencev 

V konkurenci motorjev s prostornino do 600 kubičnih centimetrov so slovenske barve z licencami AMZS zastopali Enej Logar, Domen Lipnik in Etien Kantar Božič. V kategoriji superstock 600 je na prvi dirki Lipnik zasedel šesto, Logar pa s težavami z rokami sedmo mesto. Kantar Božič je vozil v razredu supersport 600 in je v cilj pripeljal na četrtem mestu. V drugi dirki je Logarja in Lipnika podrl neprevidni turški voznik, ki se je uštel pri zaviranju v enem od zavojev, in oba sta odstopila, dirke pa ni končal niti Kantar Božič.

Skozi celoten dirkaški konec tedna sem imel probleme z rokami. Prvič sem se soočil z "arm pumpom", kar mi ji je povzročalo ogromno preglavic in težav pri zaviranju, saj nisem imel dovolj moči v rokah. Nedeljsko dirko sem pričel zelo dobro, uspel pridobiti nekaj mest, potem pa se je pred četrtim zavojem eden izmed tekmecev iz ozadja uštel pri zaviranju in z zelo visoko hitrostjo priletel v moj zadek ter me zbil. Storiti nisem mogel prav ničesar. Poleg mene je zbil tudi Lipnika in oba sva bila žal primorana odstopiti. Žal je tudi to del dirkanja,

je povedal tokrat razočarani Logar, ki se nadeja, da bo do naslednje preizkušnje, ki ga čaka že prihajajoči konec tedna v Brnu za točke državnega prvenstva, odpravil težave z rokami in sestavil motor, ki je po padcu potreben temeljitega pregleda in obnove.

Tretji od skupno šestih načrtovanih terminov tekmovanja Alpe Adria in evropskega pokala bo med 5. in 7. julijem 2024 na dirkališču Brno na Češkem.

Ključne besede


AMZSMarko JermanAlpe Adriacestno hitrostni motociklizemEtien Kantar BožičlicencaPannonia RingAleš Brzin