Sloveniji 5. mesto v polfinalu Pokala narodov v speedwayu v Manchestru

Manchester je bil 9. in 10. julija prizorišče dveh polfinalnih dirk Pokala narodov v speedwayu. V drugi skupini je vozila tudi reprezentanca Slovenije, ki je zasedla 5. mesto.

Anže Grmek (prvi desno) in Matic Ivačič (drugi z leve) na štartu vožnje proti češki dvojici.
Anže Grmek (prvi desno) in Matic Ivačič (drugi z leve) na štartu vožnje proti češki dvojici.

Slovenska članska speedway reprezentanca, ki so jo sestavljali Matic Ivačič, Anže Grmek in Denis Štojs, je v sredo tekmovala v drugi polfinalni skupini z reprezentancami Češke, Avstralije, Norveške, ZDA, Danske in Latvije. Glavno breme sta imela na svojih ramenih Ivačič in Grmek, Štojs pa je bil v vlogi rezervista. Moštvo je vodil Gregor Arnšek. Slovenija se je tekmecem dobro zoperstavila, Ivačič in Grmek pa sta v nekaterih vožnjah pokazala, da se lahko povsem enakovredno kosata tudi s speedway asi, ki tekmujejo v elitni seriji Speedway Grand Prix. Slovenska voznika sta zbrala 20 točk v šestih vožnjah, kar jima je prineslo končno 5. mesto v drugi polfinalni skupini. Ivačič je sicer vknjižil po eno zmago, drugo in tretje mesto, trikrat pa je ciljno črto prečkal četrti, skupaj je prispeval 9 točk. Grmek je bil v šestih vožnjah enkrat drugi ter štirikrat tretji, enkrat pa je v cilj pripeljal četrti. Skupaj je vknjižil 11 točk. Mesti v finalu sta si privozili reprezentanci Danske (40 točk) in Avstralije (34 točk).

Matic Ivačič je v Manchestru v šestih vožnjah vknjižil 9 točk. Na fotografiji v boju z Norvežanom Mathiasom Pollestadom.

V prvi skupini, ki je vozila v torek, se je prav tako odvijal ogorčen boj za mesta v finalu. Prvo mesto je osvojila reprezentanca Švedske (38 točk) pred Poljsko (37 točk), ki je branilec naslova zmagovalca Pokala narodov iz lanskega leta. Tretje mesto so si privozili Nemci, četrto pa Finci. Ti dve reprezentanci bosta v soboto vozili v play-offu z reprezentancama Češke in Latvije, ki sta zasedli tretje in četrto mesto v drugi skupini, za zadnje prosto mesto v finalu, v katerega je že avtomatsko uvrščena gostiteljica Velika Britanija.

Veteran Denis Štojs je imel ob Ivačiču in Grmeku tokrat vlogo rezerve. (Foto/Arhiv AMZS)

Finale Pokala narodov v speedwayu bo v soboto, 13. julija, v Manchestru, znova pa se bodo reprezentance merile na ovalu steze britanskega Nacionalnega speedway stadiona. Organizacija bo rokah članov kluba Belle Vue, prva vožnja v finalu šesterice reprezentanc pa je predvidena ob 19. uri.

Ključne besede


AMZSMatic IvačičspeedwayDenis ŠtojsAnže GrmekGregor ArnšekPokal narodov