Začetek sezone MXGP brez Slovencev

Argentina bo konec tedna gostila uvodno dirko svetovnega prvenstva MXGP v motokrosu. Nočna, katarska preizkušnja se je po nekaj letih poslovila z mednarodnega koledarja, zato bo startna rampa prvič padla v Argentini, ki je bila lani ocenjena kot ena najbolje organiziranih dirk.


Na uvodu v sezono 2018 pa žal ne bo slovenskih tekmovalcev, predstavnikov AMZS. Tim Gajser si je na pripravljalni dirki v Italiji zlomil čeljust in trenutno še okreva po poškodbi. »Stanje se iz dneva v dan izboljšuje. Sem razočaran, ker ne morem biti na prvi dirki v Argentini, vem pa, da bom kmalu spet na motorju in bo letos še precej priložnosti, da se dokažem. Počasi, ampak res počasi, že začenjam s fizičnimi in kondicijskimi treningi, ki jih iz dneva v dan stopnjujem,« je povedal Gajser, ki ga je poškodba zelo pretresla. Po težavah s poškodbami v lanski sezoni ima Gajser za sabo zelo uspešno pripravljalno obdobje, v katerem sta z očetom in trenerjem Bogomirjem Gajserjem nekoliko spremenila treninge, zato so pričakovanja pred letošnjo sezono visoka. Sezono svetovnega prvenstva bo član Hondine tovarniške ekipe Team HRC, zmagovalec lanske argentinske dirke, začel čez dva tedna na Nizozemskem.

Slovenska zasedba bo v primerjavi z lani to sezono okrnjena. V sezoni 2017 smo imeli v elitni kategoriji MXGP štiri predstavnike, letos bodo na dirkah svetovnega prvenstva tekmovali trije. Poleg Gajserja bosta med elito tekmovala še Klemen Gerčar in Jernej Irt.

Tudi Gerčar bo, tako kot Gajser, sezono začel na Nizozemskem. Letos ima v načrtu odpeljati dirke, ki se bodo odvijale na evropskih tleh. »Sezono bom začel v Valkenswaardu. Cilj na prvih tekmah je ujeti tekmovalni ritem in ga nato stopnjevati skozi celotno sezono. Glede na to, da sem zadnji dve sezoni zaradi poškodb zaključil prehitro, načrtujem vidne rezultate v drugi polovici sezone,« je napovedal Klemen Gerčar, ki bo v karavani svetovnega prvenstva še naprej prisoten s svojo ekipo 62Motosport.

Jernej Irt ostaja član madžarske ekipe Husqvarna Maurer-Gep Racing Team, s katero bo letos odpeljal manj tekem. »Zaradi nižjega proračuna ekipe bom letos odpeljal nekoliko manj tekem. Kandidiral bom za nastop na dveh dirkah MXGP v Italiji, v Nemčiji in na Češkem, seveda pa so nastopi odvisni tudi od tega, ali bom sprejet na dirko. Pričakovanja so za letošnjo sezono enaka kot lani, in sicer ponovno redno osvajati točke, se pravi uvrščati med prvih dvajset. Trenutno smo z ekipo na dobri poti, zato v novo sezono stopamo zelo optimistično,« je razložil Jernej Irt, ki bo prvo dirko svetovnega prvenstva odpeljal predvidoma aprila v Italiji.

V koledarju svetovnega prvenstva je letos devetnajst dirk. Motokrosisti se bodo iz Argentine vrnili v Evropo, kjer bodo čez dva tedna na Nizozemskem odpeljali dirko za Veliko nagrado Evrope. Za tem bodo na sporedu dirke v Španiji, Italiji, ki bo letos gostila kar tri dirke, na Portugalskem, v Rusiji, Latviji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Franciji, dve dirki v Indoneziji, na Češkem, v Belgiji, Švici, premierno v Turčiji, znova na Nizozemskem in za konec sezone v Imoli, v Italiji.

Naslov svetovnega prvaka letos brani Italijan Antonio Cairoli, ki je na pripravljalnih tekmah v Italiji pokazal, da je znova odlično pripravljen. Velike načrte ima tudi Nizozemec Jeffrey Herlings, ki je lansko sezono začel poškodovan, proti koncu pa je dosegal vrhunske rezultate. Na pripravljalnih tekmah je bil hiter tudi Francoz Romain Febvre.

Prva vožnja bo na sporedu v nedeljo ob 17. uri, druga ob 20. uri zvečer po srednjeevropskem času.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosKlemen GerčarJernej IrtamzsBogomir Gajser

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji