Gajser in Gerčar se pridružujeta karavani MXGP

Slovenska motokrosista Tim Gajser in Klemen Gerčar bosta ta vikend v Valkenswaardu na Nizozemskem prvič letos tekmovala na dirki svetovnega prvenstva MXGP v motokrosu. Bero slovenskih tekmovalcev, predstavnikov AMZS, bo na Nizozemskem dopolnil Maks Mausser, ki bo tekmoval na dirki evropskega prvenstva EMX 125.


Sezona svetovnega prvenstva se je začela 4. marca v Argentini. Tim Gajser, ki ima za letos visoke cilje, je moral prvo dirko zaradi poškodbe čeljusti izpustiti in se bo konkurentom priključil ta vikend, na drugi dirki sezone. »Bil sem žalosten, ker nisem mogel odpeljati dirke v Argentini, ampak verjamem, da se vse zgodi z razlogom. Sedaj sem nazaj in že ta vikend bom dal vse od sebe,« je na novinarski konferenci, ki smo jo ta teden organizirali v AMZS, povedal Gajser in dodal, da se kljub izpuščeni dirki, na kateri ni mogel osvojiti nobene točke, njegovi načrti za letošnje leto niso spremenili. »Sezona je zelo dolga, pred mano je še 18 dirk. Zame je zelo pomembno, da bom na vseh konstanten, da jih odpeljem, kot znam. In da, seveda, skušal se bom čim večkrat uvrstiti na zmagovalne stopničke,« je pred odhodom na Nizozemsko napovedal Gajser. O progi, ki jo zdaj že zelo dobro pozna, pa je dodal: »Proga se spreminja in je iz leta v leto bolj trda. Ni več prava mivka. Z očetom veliko trenirava na mehki podlagi, da se čim bolj privadim na razmere, kot nas čakajo v Valkenswaardu.«

Klemnu Gerčarju so zadnji dve sezoni načrte prekrižale poškodbe, saj je moral tako lansko kot predlansko sezono zaključiti predčasno. Toda našel je moč in voljo za nov povratek: »Trdo sem garal, da sem koleno po poškodbi maja lani spravil v takšno stanje, da sem lahko v drugi polovici decembra sedel na motor. Januarja sem bil na Sardiniji, kjer so priprave potekale v skladu z načrti«, je povedal Gerčar, ki bo, tako kot Gajser, sezono začel ta vikend v Valkenswaardu. Sicer pa ima Gerčar v načrtu odpeljati dirke svetovnega prvenstva, ki se bodo odvijale na evropskih tleh.

Jernej Irt se bo karavani svetovnega prvenstva pridružil aprila, na dirki v Italiji, trenutno pa je s pripravami zelo zadovoljen: »Navajen sem mehanikov, motorja, amortizerjev, celotnega sistema oziroma kako poteka delo v ekipi.« Tudi on je del pripravljalnega obdobja preživel na Sardiniji, treningi so bili v skladu s pričakovanji, enako pravi glede testiranj motorja. Zaradi omejenih finančnih zmožnosti bo letos nastopil na petih dirkah na evropskih tleh.

Na uvodni dirki, ki je bila na sporedu pred štirinajstimi dnevi v Argentini, je slavil Nizozemec Jeffrey Herlings, zmagovalec druge vožnje. Drugo mesto je osvojil aktualni svetovni prvak, Italijan Antonio Cairoli, ki je dobil prvo vožnjo. Ekipna sotekmovalca sta prikazala izjemne vožnje in sta tudi pred drugo dirko glavna favorita za najvišjo stopničko.  V Herlingsa bodo vse oči uprte tudi zato, ker bo to zanj domača dirka.

Poleg dirke svetovnega prvenstva bo v Valkenswaardu tudi prva dirka evropskega prvenstva za kategorijo EMX 125, kjer nas bo letos zastopal Maks Mausser. Mausser je od konca lanske sezone varovanec Bogomirja Gajserja, ki je z njegovim napredkom zelo zadovoljen. Pred Mausserjem je osem dirk, njegov cilj pa je uvrščanje med dobitnike točk.

Kvalifikacije kategorije MXGP bodo v soboto ob 17.10. Prva vožnja dirke bo na sporedu v nedeljo ob 14.15, druga ob 17.10.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajserAMZS športKlemen GerčarJernej IrtamzsBogomir GajsermotokorsmxgpMaks Mauser

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji