»Najbolj pomembno je, da se bom na progi sprostil in užival«

Motokrosisti se bodo ta konec tedna v Veliki Britaniji, na prizorišču lanskega pokala narodov, devetič letos pomerili za točke svetovnega prvenstva. V kategoriji MXGP bosta tekmovala predstavnika AMZS Tim Gajser in Klemen Gerčar, ki se po dveh tednih premora veselita nove dirke za svetovno prvenstvo. V Veliki Britaniji bo potekal še svetovni pokal veteranov s tremi Slovenci in dirka evropskega prvenstva EMX 250, na kateri bosta tekmovala Luka Milec in Jan Pancar.


Velika Britanija ima bogato zgodovino motokrosa in je dežela svetovnih prvakov. V zgodovini je naslove osvojilo kar pet njihovih motokrosistov, ki imajo skupno osem naslovov. Tudi v nedeljo bo na progi kar nekaj svetovnih prvakov, ki so naslove osvojili v zadnjih letih, med njimi Tim Gajser, ki se še posebej veseli te dirke. Lani se je na progi Matterley Basin odlično odrezal na reprezentančni dirki za pokal narodov, v sezoni 2016 pa je zmagal na dirki kategorije MXGP. Takrat je slavil pred Nemcem Naglom in Francozom Paulinom.

»Proga mi je zelo všeč, rad tekmujem v Matterley Basinu, zato se veselim te tekme. Najbolj pomembno bo, da se bom sprostil in užival, tako, kot sem v Nemčiji, ali pa še bolj. Komaj čakam!« ja povedal dobro razpoloženi Gajser, ki si je z drugim mestom na zadnji dirki okrepil samozavest in zaupanje. Osvojil je pomembnih štiriinštirideset točk, največ v letošnji sezoni, kar ga je v seštevku prvenstva popeljalo na šesto mesto. Gajser si želi še više, saj je dokazal, da je ujel priključek z najboljšimi in se lahko znova enakovredno kosa za najvišja mesta.

Klemen Gerčar letos še vedno lovi uvrstitev med dobitnike točk. »Komaj čakam novo tekmo na trdi podlagi. Glede na to, da imam dobro popotnico iz Nemčije in da poznam angleško progo, res upam in si močno želim končno priti med prvo dvajseterico. Dal bom vse od sebe. Upam, da mi bo uspelo,«

Letos neustavljivi Nizozemec Jeffrey Herlings bo v nedeljo lovil novo zmago v svetovnem prvenstvu, med tem ko je njegov ekipni sotekmovalec, Italijan Antonio Cairoli na zadnjih dirkah nekoliko popustil in ni bil prepričljiv, kot na začetku sezone. Krog tekmovalcev, ki se borijo za uvrstitev na zmagovalni oder, je širok, Kar nekaj je motokrosistov, ki so se trenutno spodobni uvrstiti med najboljše tri. Poleg našega predstavnika Tima Gajserja mednje sodijo tretje uvrščeni tekmovalec v prvenstvu, Belgijec Clement Desalle ter francoska motokrosista Gautier Paulin in Romain Febvre.

Kvalifikacije bodo v soboto ob 18.10, dirka pa bo v nedeljo ob 15.15 in 18.10.

V Veliki Britaniji kar trije slovenski veterani

Ta vikend bo v Matterley Basinu potekal svetovni pokal v motokrosu za veterane, v katerem bodo tekmovali motokrosisti med štiridesetim in petinpetdesetim letom starosti. Dirka za veterane se po treh letih iz Nizozemske seli na Otok. Letos bodo v svetovnem pokalu tekmovali kar trije slovenski tekmovalci: aktualni državni prvak v kategoriji veteranov nad petdeset let, Bogomir Gajser, aktualni državni prvak v kategoriji veteranov nad štirideset let, Borut Koščak in Igor Pancar. Prvo vožnjo bodo odpeljali v soboto popoldne, drugo v nedeljo zjutraj.

Milec in Pancar na peti dirki EMX 250

Luka Milec in Jan Pancar bosta v Veliki Britaniji tekmovala na peti dirki evropskega prvenstva EMX 250 v motokrosu. Milec se bo letos v prvenstvu pomeril na svoji drugi dirki, med tem ko bo za Pancarja to prvi nastop v kategoriji EMX 250 po poškodbi noge. Oba sta letos še brez točk, v Veliki Britaniji pa ju v letos izjemni konkurenci čaka težko delo. Prva vožnja dirke evropskega prvenstva bo v soboto pozno popoldne, druga bo sledila v nedeljo dopoldne.

 

Ključne besede


MXGPTim GajsermotokrosKlemen Gerčarmxgpmotocross