Gajser drugi, Gerčar znova do točke

Naš najboljši motokrosist si je šestič v letošnji sezoni privozil stopničke, Klemenu Gerčarju pa je drugič zapored uspela uvrstitev med dvajset najboljših.


V bolgarskem Sevlijevu so motokrosisti tekmovali na letošnji sedemnajsti dirki za svetovno prvenstvo MXGP v motokrosu. Optimistične napovedi voznikov, ki med najboljšimi na svetu tekmujeta z licenco AMZS, so se potrdile: Tim Gajser je zaostal le za Jeffreyjem Herlingsom, ki je bil tudi tokrat daleč pred vsemi tekmeci, Klemen Gerčar pa je drugič zapored vknjižil točko. Gajser je tako v skupni razvrstitvi znova četrti, zaostanek za tretjim Belgijcem Desallom znaša tri dirke pred koncem sezone 32 točk.

Bolgarija se je po nekaj letih premora vrnila v koledar svetovnega prvenstva. Nanjo imajo slovenski ljubitelji tega športa lepe spomine. Leta 1979 je namreč Marjan Avbelj tam kot prvi slovenski motokrosist z desetim mestom osvojil točko na dirkah svetovnega prvenstva (takrat je točke dobila le prva deseterica). Izjemno atraktivna proga, ki je bila v preteklosti večkrat razglašena za najboljšo motokros progo na svetu, pa je danes znova poskrbela za veselje domačih ljubiteljev motošporta, saj sta tako Tim Gajser kot Klemen Gerčar izpolnila svoje cilje.

Gajser že včeraj nakazal razplet današnje dirke

Najboljši slovenski motokrosist, dvakratni svetovni prvak, je štiri dirke pred koncem letošnje sezone znova našel pot do stopničk. Da je pozabil razočaranje minulega konca tedna v Švici, ko je po padcu v prvi vožnji zasedel zanj skromno šesto mesto, je bilo jasno že včeraj. Na prvem treningu je bil celo hitrejši od letos praktično neulovljivega Jeffreyja Herlinga, na drugem sta se svetovna prvaka v MX2 na prvih dveh mestih zamenjala, v kvalifikacijah pa je Nizozemec pokazal, da mu bo letos skoraj zagotovo uspelo, kar je našemu asu leta 2016 – suvereno osvojiti naslov svetovnega prvaka še v najprestižnejši kategoriji MXGP. 21-letnega Makolčana je namreč premagal za skoraj 20 sekund, dobre štiri več je za njim zaostal Belgijec Desalle, ki je Gajserjev glavni konkurent za skupno tretje mesto v seštevku letošnjega svetovnega prvenstva.

Herlings nepremagljiv

Podobno se je skorajda 24-letni voznik KTM s tekmeci poigral danes. V prvi vožnji je Gajserja premagal za skoraj 16 sekund, tretji je bil, tako kot včeraj v kvalifikacijah, Clement Desalle, ki je za drugim mestom zaostal dobrih pet sekund. Novih 22 točk je bilo dovolj, da je Gajser že po prvi vožnji v skupnem seštevku znova zasedel četrto mesto, s katerega ga je po dirki v Švici izrinil danes v prvi vožnji četrti Francoz Romain Febvre. Klemen Gerčar je bil 22. 

V finalni vožnji se je v boj za najvišja mesta znova umešal sicer drugi v skupnem seštevku in v prvi vožnji osmi Italijan Antonio Cairoli. Za Herlingsom, ki je bil še enkrat več razred zase, je na drugem mestu zaostal za skoraj 15 sekund, Tim Gajser na tretjem pa še dobrih 11 sekund več. Da nas zadnje tri dirke pred koncem sezone čaka napet boj za skupno tretje mesto, priča vnovična Desallova uvrstitev tik za Gajserjem, ki pa je z današnjim za štiri točke boljšim točkovnim izkupičkom znova zmanjšal zaostanek za tako želenim zaključkom sezone – od Belgijca ga loči 32 točk. Med dobitnike točk se je v drugi vožnji na svoji najljubši progi vendarle znova uspelo uvrstiti Klemnu Gerčarju, ki je dosegel 20. mesto.

Gajser še tri priložnosti za zmago in skupno tretje mesto

Na zmagovalnem odru so bili tokrat Herlings, Gajser in Dessale. Za najboljšega motokrosista v razredu MXGP leta 2016 je to šesta uvrstitev na stopničke letos: vknjižil je tri druga in tri tretja mesta, za zmagoslavje ima priložnost še na treh dirkah.

Motokros karavana se sedaj seli v Turčijo, kjer bo dirka že prihodnji konec tedna. Nato sledita dva tedna premora pred dirko za VN Nizozemske v Assnu, zaključek sezone pa bo 30. septembra 2018 v Imoli na dirki za VN Italije.

Rezultati MXGP

1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Clement Desalle (Bel), 4. Romain Febvre (Fra), 5. Gauitier Paulin (Fra), …, 22. Klemen Gerčar (Slo)

2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Tim Gajser (Slo), 4. Clement Desalle (Bel), 5. Romain Febvre (Fra), … 20. Klemen Gerčar (Slo)
Skupno na dirki: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 50 točk, 2. Tim Gajser (Slo) 42 točk, 3. Clement Dessale (Bel) 38 točk, 4. Antonio Cairoli (Ita) 35 točk, 5. Romain Febvre (Fra) 34 točk, …, 22. Klemen Gerčar (Slo) 1 točka

Skupno v SP: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 783 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 710, 3. Clement Desalle (Bel) 581, 4. Tim Gajser (Slo) 549 točk, 5. Romain Febvre (Fra) 544 točk 

Gremo navijat za naše motokrosiste v Imolo! Člani AMZS, izkoristite člansko ugodnost in na zadnjo dirko sezone letošnjega svetovnega prvenstva MXGP v motokrosu odpotujte s turistično agencijo Avantura. 

 

Ključne besede


MXGPTim GajsermotokrosKlemen GerčarMaco RacingMačkovciMarjan Avbelj

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji