Tim Gajser četrti motokrosist sveta!

Najuspešnejši slovenski motokrosist Tim Gajser je bil na finalni dirki svetovnega prvenstva MXGP v motokrosu, ki jo je premierno gostila italijanska Imola, odličen drugi in je letošnjo sezono svetovnega prvenstva v motokrosu v elitni kategoriji MXGP končal na skupnem visokem četrtem mestu. Klemen Gerčar je na zadnji dirki sezone osvojil štiriindvajseto mesto.


Letos so slovenski motokrosisti, ki v svetovnem prvenstvu tekmujejo z licenco AMZS, skupaj osvojili 682 točk. 669 točk je osvojil Tim Gajser, dve Klemen Gerčar, enajst točk pa je v kategoriji svetovnega prvenstva MX2 letos osvojil Jan Pancar.

Pred finalno dirko sta bila slovenska motokrosista dobro razpoložena in sta napovedovala dober rezultat. V Imoli ju je vso dirko spodbujalo več sto slovenskih navijačev, ki so bližnje prizorišče izkoristili za ogled zadnje letošnje dirke. V kvalifikacijah je bil Gajser tretji, Gerčar štiriindvajseti, najhitrejši pa je bil ponovno Nizozemec Jeffrey Herlings.

Gajser je v obeh vožnjah začel odlično, v prvi je celo povedel in je v začetnih krogih držal vodstvo. Herlings seveda tudi na zadnji dirki ni štedil moči in je Gajserju vzel vodstvo ter zmago v prvi vožnji. Gajser je nato do konca držal drugo mesto. V drugi vožnji je Herlings povedel že na startu. Gajser je bil najprej tretji in je kmalu prehitel Belgijca Desalla ter nadaljeval na drugem mestu. Vrstni red pri vrhu je bil tako v obeh vožnjah enak. Zmagal je Herlings, Gajser je osvojil drugo mesto, tretji pa je bil Desalle. Klemen Gerčar je bil štiriindvajseti in mu na zadnji dirki ni uspelo osvojiti točk.

Naslov svetovnega prvaka je bil pričakovano oddan že na predzadnji dirki, letošnji svetovni prvak je Nizozemec Jeffrey Herlings, ki je zmagal kar sedemnajst krat in je osvojil 933 točk. Naslov podprvaka je osvojil Italijan Antonio Cairoli, ki pa je v kvalifikacijah na domači dirki padel in se lažje poškodoval, zato na finalni dirki ni tekmoval. Tretje mesto je v prvenstvu osvojil Clement Desalle. Tim Gajser je letošnje svetovno prvenstvo končal na visokem četrtem mestu. Gajser je letos prvo dirko zaradi okrevanja po poškodbi izpustil, za tem pa se je začel počasi vračati v prvenstvo in je iz dirke v dirko izboljševal svojo formo, vrhunec sezone pa je dosegel prav v zadnjem delu sezone, ko se je poleg Cairolija uspel edini kosati z vodilnim Herlingsom. Gajser je torej v letošnji sezoni osemkrat stopil na zmagovalni oder: petrkrat si je privozil drugo, trikrat pa tretje mesto. Žal mu zmagati ni uspelo. Poleg Herlingsa sta letos zmagala samo Cairoli, ki mu je to uspelo dvakrat in Desalle, ki je enkrat stal na najvišji stopnički.

Naslednji vikend, v soboto, 6. oktobra, se bo s finalno dirko v Radizelu končala še sezona AMZS državnega prvenstva v motokrosu, kjer bo poleg najboljših slovenskih motokrosistov iz kategorij podmladka, članov in veteranov, tekmoval tudi Tim Gajser.

REZULTATI

  1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Clement Desalle, …
  2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Clement Desalle, …

Skupno na dirki: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 50 točk, 2. Tim Gajser (Slo) 44, 3. Clement Desalle (Bel) 40, 24. Klemen Gerčar

Skupno v SP: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 933 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 782, 3. Clement Desalle (Bel) 685, 4. Tim Gajser (Slo) 669, … Klemen Gerčar (Slo) 2

Foto: HRC

 

Ključne besede


MXGPTim GajsermotokrosKlemen Gerčarmotocross

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji