Žagar prvič v letu 2019 v polfinalu, na koncu osvojil peto mesto

Matej Žagar se je na Švedskem prvič letos prebil v polfinale dirke svetovnega prvenstva v speedwayju. V Hallsteviku si je privozil 10 točk in je osvojil peto mesto.


V Hallstaviku so se najboljši speedwayisti četrtič v sezoni pomerili za točke svetovnega prvenstva in prvič v sezoni je Matej Žagar prišel med osmerico.

Žagar na dirko prišel neposredno z oddiha

Matej Žagar, ki zastopa barve AMZS, je Veliko nagrado Švedske začel v tretji vožnji. Na zunanji progi je štartal zelo dobro, imel pa je tudi malce sreče, saj je zaradi okvare motorja odstopil Artem Laguta, kar je slovenskemu asu prineslo prvo mesto in uvodne tri točke.

Žagar, ki je v Hallstavik prišel neposredno z desetdnevenga  oddiha, je priznal, da je v tem času odklopil misli od dirkanja. A to mu je očitno vrnilo željo ter lakoto po dokazovanju med svetovno speedway elito. V drugi vožnji je s štartnega položaja C znova zelo dobro opravil s stezo. Od njega je bil hitrejši samo Emil Sajfutdinov, za drugo mesto pa je prejel dve točki. Skupaj pet točk po dveh vožnjah je sproščenemu Žagarju dvignilo samozavest. V deseti vožnji je ročico za plin silovito navil s štartnega mesta A in bil vnovič zelo osredotočen ter je skozi cilj prišel prvi.

Polfinalno uvrstitev med osmerico si je zagotovil v trinajsti vožnji. Z modro čelado (štartno mesto B) je najprej prehitro štartal, dobil opozorilo, nato pa v drugo prišel do tretjega mesta in nove pomembne točke. S skupno devetimi na računu si je tako pripeljal polfinale že pred devetnajsto vožnjo. Ta se mu ni iztekla po načrtih. Osvojil je namreč četrto mesto.

Žagar v polfinalu štartal dvakrat

V polfinalu je Žagar izbral štartno pozicijo C. V boj za finale se je pognal silovito, a padec Niels-Kristiana Iversena v prvem zavoju je prekinil dirko. Nov štart se Ljubljančanu ni posrečil, vnovič pa je padel Danec, a brez posledic, in v finale sta se uvrstila Maciej Janowski in Emil Sajfutdinov. Rus je v finalu deklasiral tekmece, družbo na stopničkah za zmagovalce pa sta mu delala na drugem mestu Slovak Martin Vaculik in Poljak Janowski.

Žagar je na koncu osvojil peto mesto, z novimi desetimi točkami pa je v skupnem seštevku napredoval na enajsto mesto in ima zdaj na svojem računu 27 točk.

Naslednja dirka svetovnega prvenstva v speedwayju bo 3. avgusta 2019 na Poljskem v Vroclavu.

Matej Žagar bo 13. julija 2019 na voljo tudi domačim ljubiteljem speedwaya, saj bo nastopil na finalni dirki državnega prvenstva v Petišovcih, ki bo potekala v organizaciji ST Lendava.

REZULTATI 

Končni vrstni red dirke za VN Švedske: 1. Sajfutdinov (Rus) 17 točk, 2. Vaculik (Svk) 16, 3. Janowski (Pol) 13, 4. Fricke (Avs) 11, 5. Žagar (Slo) 10, 6. Lindgren (Šve) 10, 7. Zmarzlik (Pol) 8, 8. Iversen (Dan) 8 točk...

Vrstni red v SP (4/10): 1. Sajfutdinov (Rus): 47, 2. Dudek (Pol): 47, 3. Madsen (Dan): 47, 4. Zmarzlik (Pol): 44, 5. Vaculik (Svk): 44, 6. Lindgren (Šve): 42, 7. Iversen (Dan): 32, … 11. Žagar (Slo): 27, … 19. Ivačič (Slo): 2 točki

 

 

Ključne besede


Matej Žagarspeedwayspeedway grand prixsvetovno prvenstvo v speedwayu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji