Tim Gajser sezono svetovnega prvenstva sklenil tik pod zmagovalnim odrom

Motokrosisti so se merili na zadnji dirki sezone svetovnega prvenstva, prvič na Veliki nagradi Kitajske. Tim Gajser je sezono v Šanghaju končal s četrtim mestom, skupno pa se že nekaj časa veseli naziva svetovnega prvaka v razredu MXGP.


Kitajski Šanghaj je premierno gostil dirko svetovnega prvenstva motokrosistov in gostoljubni prireditelji so se zelo potrudili. Cel kup spremljevalnih dogodkov, na katerih so predstavljali dirkače, je pokazal, da imajo Kitajci posluh za motokros in da ga v svoji državi želijo dvigniti na čimvišjo raven.

Tim Gajser je Azijo prišel v vlogi svetovnega prvaka v razredu MXGP. Razbremenjen pritiska je želel na tej preizkušnji čimbolj uživati. Zahtevna proga je bila za vse neznanka, zato so jo številni vzeli z veliko mero rezerve ter jo skušali čimbolj spoznati na prostih treningih. Slovenski šampion, ki vozi z licenco AMZS, je kvalifikacije zelo dobro začel, a sta se mu nato primerili dve napaki, dva zdrsa, ki sta pomenila, da je osvojil enajsto mesto.

Dirki v znamenju Nizozemcev, v nižjem razredu Prado znova suveren

Prvo vožnjo je Gajser začel silovito. Zelo dobro je štartal in se je hitro prebil na tretje mesto za spet izvrstnima Glennom Coldenhoffom in Jeffreyem Herlingsom. Vendar Nizozemca sta narekovala oster ritem na razgibani progi  in Gajserju nista dovolila, da bi ju resneje ogrozil na prvih dveh pozicijah.

Umetno narejena steza v Šanghaju dolga 1620 metrov je bila dovolj široka, da je omogočala voznikom različne linije ter prilagajanje hitrosti v ovinkih in s tem relativno varna prehitevanja. V vetru in ob visoki stopnji vlažnosti so bili pogoji za dirkanje znova zelo zahtevni in Gajser se je v drugo vožnjo, zadnjo v sezoni svetovnega prvenstva, s štarta vnovič podal zelo odločno. Prvi krog je prevozil na tretjem mestu, nato pa se mu je v šestem krogu primerila napaka. V motor se mu je zapletel reklamni pano, zaradi katerega se je moral za hip ustaviti, pri tem pa je zdrsnil na šesto mesto. Gajser se je nato zbral in začel napadati, a višje od četrtega mesta mu ni uspelo poseči. V skupnem seštevku dirke je na koncu ostal tik pod zmagovalnimi stopničkami.

Gajser je bil edini slovenski predstavnik na sklepni dirki svetovnega prvenstva. V razredu MX2 je dvakrat suvereno slavil Španec Jorge Prado, ki v tej sezoni ni imel resne konkurence in se bo v naslednji skušal dokazati med motokros elito v razredu MXGP. V skupnem seštevku je Jan Pancar na koncu pristal na 28. mestu.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Glenn Coldenhoff (Niz), 2. Jeffrey Herlings (Niz), 3. Tim Gajser (Slo), ...

2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Glenn Coldenhoff (Niz), 3. Jeremy Seewer (Švi), 4. Tim Gajser (Slo), ...

Skupno na dirki: 1. Jeffrey Herlings (Niz): 47, 2. Glenn Coldenhoff (Niz): 47, 3. Jeremy Seewer (Švi): 38, 4. Tim Gajser (Slo): 38 točk, ...

Skupno v SP (18/18): 1. Tim Gajser (Slo): 782, 2. Jeremy Seewer (Švi): 580, 3. Gautier Paulin (Fra): 535, 4. Glenn Coldenhoff (Niz): 527, 5. Arnaud Tonus (Švi): 462, ... 58. Klemen Gerčar 1 točka, ...

MX2

1. vožnja: 1. Jorge Prado (Špa), 2. Calvin Vlaanderen (Niz), 3. Tom Vialle (Fra), ...

2. vožnja: 1. Jorge Prado (Špa), 2. Tom Vialle (Fra), 3. Jago Geerts (Bel), ...

Skupno na dirki: 1. Jorge Prado (Špa): 50, 2. Tom Vialle (Fra): 42, 2. Calvin Vlaanderen (Niz): 40, ...

Skupno v SP (18/18): 1. Jorge Prado (Špa): 837, 2. Thomas Kjer Olsen (Dan): 624, 3. Jago Geerts (Bel): 543, 4. Tom Vialle (Fra): 537, 5. Henry Jacobi (Nem): 442, ... 28. Jan Pancar (Slo): 47 točk, ...

Ključne besede


MXGPTim GajsermotokrosJan PancarMX2svetovno prvenstvo v motokrosusvetovni prvak