Klemen Gerčar v vlogi šefa moštva 62 motosport

Nekdanji svetovni prvak razreda MX3 iz leta 2013 se sooča z novimi izzivi v vlogi lastnika moštva, ki tekmuje tudi na dirkah svetovnega prvenstva. S tremi dirkači v različnih kategorijah ima velike načrte, ki pa so na realnih temeljih.


Klemen Gerčar je lani motokros čelado obesil na klin in se je povsem posvetil vodenju moštva 62 motosport, v katerem ima trenutno tri dirkače v različnih kategorijah. Zadnji svetovni prvak razreda MX 3, ki je leta 2013 motošportno Slovenijo za vedno zapisal v zgodovino, ima v novi vlogi obilico dela, a vse opravlja z velikim veseljem in entuziazmom.

V novi sezoni se srečujete z motokrosom v novi vlogi, v kateri ste lastnik moštva 62 motosport (SIXTYTWO motosport). Je že povsem jasno, v kaj si se ugriznili? Kaj povzroča največ preglavic?

SIXTYTWO motosport ekipa šteje tri dirkače v različnih kategorijah, kar je velik izziv. Letos sem se lahko prvič posvetil samo vodenju ekipe. To je bilo nujno potrebno glede na strukturo in obseg ekipe. Ker sem zadnjih pet let že opravljal delo menadžerja ekipe, sem vedel približno, kaj me čaka. Seveda je športna ekipa zelo živ in nepredvidljiv organizem, v katerem vedno lahko najdeš prostor za izboljšavo. Zimsko obdobje smo izpeljali po načrtih. Največ preglavic mi je v začetku povzročala logistika, saj smo bili primorani spremeniti hitro tovorno vozilo (kombi) za potrebe dvodnevnih treningov v tujini.

Kdo vse so člani moštva in kaj od njih pričakujete? Kako ste izbirali člane moštva, kakšni so bili kriteriji izbire?

V ekipo so poleg treh dirkačev vpeti še trije mehaniki. Sam ob delu menadžerja opravljam še delo koordinatorja in trenerja, pa tudi voznika kamiona. Seveda je pomemben del ekipe tudi moja zaročenka Lina, ki skrbi za prehrano in urejenost celotne ekipe ter pogostitvenega prostora za sponzorje. Od vseh članov ekipe pričakujem predanost, preciznost, delavnost ter urejenost. Verjamem, da smo v letošnji sezoni dobra ekipa. Vsak od članov ima svoje zadolžitve, ki smo jih napisali na papir in s tem posledično izboljšali organizacijo dela, saj vsak točno ve, kaj mora početi.

Čeprav je Gerčar alfa in omega v moštvu, pa vozi tudi kamion, če je to potrebno.

Kje vse se bo moštvo udeleževalo tekmovanj? Kakšne tekmovalne cilje z moštvom imate v sezoni 2020? Kako potekajo treningi?

Jaka Peklaj, ki je najmlajši po letih, a vendarle najstarejši član ekipe SIXTYTWO motosport, nastopa na 85 kubičnem motorju. Udeležil se bo dirk za državno, evropsko in svetovno mladinsko prvenstvo. Prav tako bo tekmoval na izbranih dirkah, ki mu bodo v pomoč v karieri in bo na njih dobil nove izkušnje.

Filip Olsson je mlad in perspektiven švedski dirkač, ki nastopa na dirkah evropskega prvenstva EMX250 ter nekaterih dirkah MX2. Živi v Sloveniji, zato lahko na najboljši možen način izpeljemo vse treninge in priprave. Filip se bo udeležil tudi nekaj dirk za državno prvenstvo Slovenije.

Olsson prefinjeno obvladuje mehko progo na treningu.

Jonathan Bengtsson vozi v razredu MXGP. Odpeljal bo vse dirke za Švedsko državno prvenstvo ter druge izbrane dirke.

Bengtsson v visokem skoku na treningu.

Z ekipo smo bili januarja na Sardiniji, kjer smo trenirali in opravili celo vrsto kakovostnih treningov. S pripravljalnim obdobjem sem zelo zadovoljen. Proge so bile primerljive s tistimi, ki so na preizkušnjah MXGP, prav tako tudi dirkači, ki smo jih srečevali na treningih. Predvsem za Jako Peklaja so bile te priprave zelo pomembne, saj je spoznal ogromno novih prog ter z eno nogo že stopil v svet poklicnih dirkačev.

Za Peklaja so bili treningi na Sardiniji zelo pomembni, pravi Gerčar.

Kdo ob vas še skrbi za to, da moštvo funkcionira na želeni ravni?

Poleg zgoraj naštetih članov ekipe, je ogromno ljudi tudi v ozadju, ki so dodali pomemben kamenček v mozaik ekipe SIXTYTWO motosport, za kar sem jim zelo hvaležen. Izpostavil bi moja starša Nika in Mojco, ki sta mi pomagala vse v zvezi z mizarskimi storitvami in predlogi. Ne smem pozabiti niti na dobrega prijatelja in uspešnega podjetnika Roka Mikliča. Prav tako bi ekipa težko delovala na tako visoki ravni brez vseh sponzorjev, s katerimi želim ohraniti in nadgraditi poslovni ter osebni odnos. V primerjavi s tovarniškimi ekipami je naš proračun sila majhen. Manjka nam par milijonov evrov, a verjamem, da kot ekipa stremimo k cilju in vsako leto stopimo stopničko višje.

Kako se spopadate s financami, organizacijo potovanj, logistiko in drugimi problemi?

Zame problemi sploh ne obstajajo, saj so to samo situacije, v katerih se ljudje znajdemo vsakodnevno in jih je moč rešiti. Nekatere so vsekakor bolj zapletene, predvsem tiste glede financ, saj je dirkanje v tem smislu podobna posodi brez dna, v katero točiš vodo. Iz preteklih izkušenj vem, da je potrebno čimbolj natančno narediti plan in organizacijo ekipe, da se nato vse primerno kakovostno izpelje. Trenutne situacije kot je koronavirus, pa je nemogoče napovedati ali predvideti. Vse, kar lahko storimo, je ponovna organizacija ter nov plan dela. Moj moto je, da skozi debela železna vrata težko prodremo s silo, lahko pa najdemo ključavnico, ključ ali pa druga vrata, kjer je možen prehod, da nadaljujemo zastavljeno pot proti cilju.

Gerčar se zaveda, da je pred njim z moštvom velikanski izziv, ki zahteva ogromno dela.

Najdete ob vsem naštetem čas morda tudi zase ali je to nemogoče?

Še vedno ostajam fizično aktiven ne glede na preostali čas. Zelo rad še vedno sedem na motor in odpeljem kakšen krog, vendar zaradi drugih prioritet dan prehitro mine. Poleg ekipe vodim tudi servisno delavnico in trgovino za vse voznike motornih koles. Pretežno smo usmerjeni v predelavo in servise vzmetenja, za kar smo se tudi specializirali.

Kaj za vas in vašo ekipo pomeni preložitev dirk – to najbrž prekine ustaljeni tekmovalni ritem. Kako se s tem soočate?

Dejansko smo se morali na novo organizirati, praktično od začetka. V stroškovnem smislu se bo zdaj sezona podaljšala za skoraj 2 meseca, sponzorje pa je v tem obdobju težko zadržati, kaj šele pridobiti. Poraja se mi vprašanje, kdaj se bo začela tudi sezona 2021, glede na to, da testiranja vselej opravimo novembra in v prvi polovici decembra. Vsak dirkač bo po koncu sezone potreboval premor za regeneracijo. Ta čas bo zdaj krajši, kot bi si ga dirkači želeli. Prav tako prihajamo iz zelo dobro opravljenih zimskih priprav in smo tekmovalno formo tempirali na štart sezone, kar se je v sedanji situaciji pokazalo za brezpredmetno. Vsekakor je vedno zaželena dobra forma dirkača, vendar se s samimi pripravami ponovno vračamo dva meseca nazaj po programu.

Kaj počnete v teh dneh, ko je več »prostega časa«? Kako potekajo treningi, druge priprave?

Situacijo s COVID-19 jemljemo skrajno resno. Imam kar nekaj prijateljev v severni Italiji, kjer pa situacija ni niti malo rožnata. Mehaniki preživljajo čas doma, treningi so zaustavljeni, dirkači so se vrnili domov. Tudi podjetje Husqvarna motorcycles v Avstriji je zaprto in prekinjena je vsa dobava rezervnih delov. V primeru poškodbe bi zelo ogrožali zdravje dirkača in s tem celotne ekipe zato tudi ti #ostanidoma.

#ostani doma kot ostajajo doma motorji moštva 62 motosport zaradi pandemije koronavirusa.

Imate morda kontakte s člani drugih moštev?

Nimam kontaktov s člani drugih moštev, a skrbno spremljam razvoj dogodkov. Situacija s koronavirusom je tudi po svetu zelo resna. Veliko število ekip prihaja iz Italije, Belgije, Nemčije in Španije, ki pa so po podatkih med najbolj rizičnimi državammi v Evropi glede na število okuženih.

Ključne besede


Klemen GerčarJaka Peklajsvetovno prvenstvo v motokrosuEMX85EMX250MX 362 motosport

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

53

Priljubljenost članka

53

Shrani

Delite s prijatelji