Žagar se zaveda situacije, a je dobro pripravljen

Najuspešnejšega slovenskega speedway voznika trenutne razmere ne motijo preveč. Zaveda se, da je nujno potrebno upoštevati navodila in ukrepe pristojnih institucij. Speedway bo (tako kot drugi športi) pač malce počakal. Na morebiten začetek sezone svetovnega prvenstva pa je že pripravljen.


Matej Žagar je naš najuspešnejši speedway voznik. Kar 18-kratni zaporedni državni prvak, ki na mednarodnih prizoriščih Slovenijo zastopa z licenco AMZS, se je tako kot drugi športniki doma in po svetu soočil z neprijetno grožnjo koronavirusa, zaradi katere je šport praktično zamrl. Temu se je ustrezno prilagodil in priznava, da zdaj nekatere stvari v življenju dojema tudi nekoliko drugače kot prej, ko je bil v tem času vseskozi v tekmovalnem ritmu in mrzličnem iskanju rešitev, ki bi mu pomagale, da bi se na tekmah čim bolje odrezal. 

Kako gledate na situacijo, ki je nastala s pandemijo koronavirusa?

Ni prijetno, saj se ne morem ukvarjati s tem, kar sicer počnem. A vendarle se moramo vsi zavedati, da je zdravje na prvem mestu. Zato se moramo prilagajati ukrepom, seveda v mejah normale. Malo je treba potrpeti. Mogoče tega ljudje niso vajeni in so pozabili, kako je bilo nekoč.

Se vam je pokvaril ritem treningov?

Niti ne. Vse se je le prestavilo. Za vse je enako in ni katastrofa. Malo kasneje se bo najbrž vse skupaj začelo. Imam dovolj izkušenj, zato večjih težav nimam. Tudi sicer treningov in testiranj pretirano ne obožujem, ampak grem raje takoj na dirko.

Kaj v danih okoliščinah sploh počnete? Kako trenirate?

Zaradi situacije, kakršne je zaradi koronavirusa, treniram manj kot prej. Čas imam za druge stvari. Doma je vedno kaj za postoriti. Seveda treningov nisem zanemaril, a ti so zdaj bolj v domeni teka v naravi in vožnje s kolesom. Rad sem v naravi, fitnesov se izogibam. S splošno kondicijo nikoli nimam težav.

Tekmovanj ni in se ne ve, kdaj bodo. Kaj lahko svetujete mlajšim, kako naj se pripravljajo v teh dneh?

Ni lahko. S treningi naj se čim bolj približajo k tistemu, kar jih čaka na tekmovanjih. Mogoče je najboljše kolesarjenje, seveda vsak sam in v okviru napotkov ter ukrepov, ki jih zapovedujejo strokovnjaki in pristojne državne institucije.

Vozite med elito na dirkah svetovnega prvenstva, v kateri ste lani osvojili deveto mesto. Prva dirka sezone je že prestavljena.

Prva dirka je bila načrtovana 16. maja v Varšavi, pa je odpadla oziroma so je premaknili na avgustovski termin.Štart je zdaj predviden 30. maja v Teterowu.  Kaj bo do takrat, nimam pojma. Pričakujem, da bo več znano sredi ali celo konec aprila. S tem se ne ubadam. Veliko besede tekmovalci pri tem niti nimamo.

Žagar zatrjuje, da je na začetek sezone kljub pandemiji koronavirusa dobro pripravljen.

Ste morda v stikih s sotekmovalci, ki tekmujejo na dirkah za svetovno prvenstvo?

Nimam kontakov. Vsak ve, kaj se dogaja in kaj mora storiti. Vse teče po protokolu. Ko bodo rekli, kdaj gremo lahko na trening, bomo šli. Pomembno je, da se najprej eliminira problem (op. a. koronavirus), potem pa gremo naprej. Ne bom jamral. Zdaj je tako, da se je treba prilagoditi. Morda bodo ljudje začeli na nekatere stvari drugače gledati in ne vse le skozi denar.

Kako je s poljskih prvenstvom, v katerem ste zamenjali klub in boste zdaj v Ekstra ligi vozili za Motor Lublin?

Prvi dve rundi sta že odpovedani. Prva je bila predvidena 3. aprila, ko imam rojstni dan. Škoda. Trenutno se še ne ve, kako bo naprej.

Iz psihičnega vidika je najbrž zdaj zelo težko vsem. Kako to prebroditi?

Zame niti ni stresno. Zaposlen sem v vojski, ki dobro skrbi za vse. Ker sem doma, sem spočit, veliko kolesarim in to mi zelo ustreza. Dobro spim in nimam nobenih pripomb. Veliko časa preživim z družino in priznam, da zdaj na konce tedna gledam drugače. Ker otroci nimajo šole, se bodo doma naučili delati. Večji problem imajo tisti, ki živijo v blokih, saj so utesnjeni.

Kaj pa vzdrževanje motorjev? Kako pomembno je zdaj, da je vse pripravljeno? Ko se bo enkrat začelo, časa za morebitne popravke bržkone ne bo.

Imel sem en trening pred sezono. Ko sem ga opravil, so mehaniki očistili motorje ter jih pripravili za naslednji trening. A tega ni bilo. Zdaj samo čakam, da se vse začne. Ni nobene živčnosti ali lovljenja časa, da bo vse pravočasno nared, saj je vse tip top pripravljeno.

Ključne besede


Matej Žagarspeedwayspeedway grand prixdržavni prvak

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

55

Priljubljenost članka

55

Shrani

Delite s prijatelji