Žagar deveti najboljši speedwayist sveta

Zadnja dirka sezone najboljših speedway voznikov sveta je bila v Torunu na Poljskem. Matej Žagar je osvojil 15. mesto in leto 2019 v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo sklenil na 9. mestu.


Najboljši speedwayisti sveta so se za konec sezone za točke svetovnega prvenstva udarili na Poljskem. Zadnja preizkušnja v Torunu je odločala tudi o naslovu svetovnega prvaka. Matej Žagar, ki tekmuje z licenco AMZS, se na Poljskem odlično počuti, saj tu vozi za klub CKM Wlokniarz iz Čenstohove, na finalno dirko sezone pa je prišel v zelo dobri formi. Kvalifikacije je končal na tretjem mestu, kar je bila lepa napoved za slovenskega speedway šampiona.

Žagar se je na 325 metrov dolgo stezo v Marian Rose Motoareni prvič podal v tretji vožnji. Na štartni poziciji C z belo čelado je krenil v speedway bitko za nove točke, a se mu ta ni posrečila, kot bi si želel. Ciljno črto je namreč prevozil na četrtem mestu.

Najboljši slovenski speedwayist je vnovič na štartni rampi z motorjem stal v peti vožnji. Tokrat je imel na glavi rumeno čelado in se je s skrajnega zunanjega položaja odločno zapodil v prvi zavoj. Znova mu ni šlo tako, kot si je zamislil, a je z borbeno vožnjo prišel do prve točke.

Tretjič v Torunu je Žagar štartal v enajsti vožnji. Z modro čelado in s štartne pozicije B je dobro začel, nato pa storil manjšo napako in zdrsnil na tretje mesto, ki ga je ohranil do konca. Druga točka večera je pomenila, da mora slovenski speedway as v naslednji dveh vožnjah voziti zelo agresivno in praktično brez napake.

Drobna napaka na ravnini

Šestnajste vožnje se je Žagar lotil z rdečo čelado na glavi. S povsem notranjega štartnega položaja je ostro pripeljal v prvi zavoj in iz njega prišel na prvem mestu. Potem pa mu je na ravnini malenkost privzdignilo motor in padel je na drugo mesto, na katerem se je pripeljal tudi čez ciljno črto. S skupno štirimi točkami je bilo jasno, da v polfinale na Veliki nagrade Poljske ne more več priti.

V osemnajsti vožnji je Žagar še petič v večeru stal na štartni rampi in tudi tokrat je imel A štartno pozicijo oziroma rdečo čelado. Na štartu je bil maleknost nepazljiv in ga je zato za hip zamudil, tega pa nato ni uspel več popraviti. Skozi cilj je pripeljal četrti, dirko pa je končal na petnajstem mestu. V skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo je zbral 78 točk, kar mu je prineslo deveto mesto.

Zmarzlik svetovni prvak

V boju za naslov svetovnega prvaka je bilo zelo zanimivo. Bartosz Zmarzlik je imel pred preizkušnjo na Poljskem sedem točk prednosti, ki pa se je ob imenitnih vožnjah Leona Madsna pošteno topila. Danec je bil v Torunu zelo razpoložen in v odlični formi. Dobil je namreč vseh sedem voženj večera, kar pa vseeno ni zadostovalo, da bi ujel Zmarzlika, ki si je po zmagi v drugi polfinalni vožnji zagotovil prvi naslov svetovnega speedway prvaka v karieri ter ga proslavil z zvestimi in glasnimi navijači.

V petek, 4. oktobra 2019, je bila v Pardubicah tretja in hkrati zadnja dirka svetovnega prvenstva mladih upov speedwaya do 21 let. Na Češkem je barve Slovenije in AMZS zastopal Nick Škorja, ki je osvojil 15. mesto ter vknjižil dve točki. V skupnem seštevku je pristal na 14. mestu z enajstimi točkami iz treh dirk. Naslov svetovnega prvaka do 21 let v speedwayu si je privozil Poljak Maksim Drabik, ki je zbral 49 točk, štiri več od Bartosza Smektale in Dominika Kubere, dveh rojakov, ki sta mu sicer najbolj dihala za vrat in sta zasedla drugo in tretje mesto.

REZULTATI

Končni vrstni red dirke za VN Poljske: 1. Madsen (Dan) 21, 2. Sajfutdinov (Rus) 15, 3. Iversen (Dan) 11, 4. Zmarzlik (Pol) 14, ... 15. Žagar (Slo) 4 točke, ...

Končni vrstni red v SP (10/10):  1. Zmarzlik (Pol): 132, 2. Madsen (Dan): 130, 3. Sajfutdinov (Rus): 126, 4. Lindgren (Šve): 105, 5. Vaculik (Svk): 95, 6. Janowski (Pol): 87, 7. Doyle (Avs): 84, 8. Dudek (Pol): 79, 9. Žagar (Slo): 78, ... 24. Ivačič (Slo): 2 točki, ...

Ključne besede


Matej Žagarspeedway grand prixsvetovno prvenstvo v speedwayu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

1

Priljubljenost članka

1

Shrani

Delite s prijatelji