Žagar tretji v Nemčiji

Nemški Teterow je bil prizorišče sedme dirke sezone najboljših speedwayistov sveta. Matej Žagar je prvič letos na preizkušnjah za svetovno prvenstvo prišel v finale in osvojil tretje mesto.


Matej Žagar, ki tekmuje z licenco AMZS, je v Teterow odpotoval povsem sproščen, saj si je minulo soboto že zagotovil mesto med svetovno speedway elito tudi na dirkah za svetovno prvenstvo v letu 2020. Z zmago na kvalifikacijski dirki v Goričanu se je rešil hudega bremena, ki ga je nosil in vozil s seboj v šestih dirkah svetovnega prvenstva, v katerih mu ni skoraj nič uspevalo po načrtih.

Izvrsten začetek dirke napovedal Žagarju lep večer

Razbremenjen pritiska je tokrat pokazal, kaj zna in zmore. Na stezi Bergring Arena, na kateri je tudi rekorder in se je tu leta 2017 veselil zmage na grand prix dirki, je že v kvalifikacijah nakazal, da je dvignil formo, saj jih je dobil. Tokrat je Žagar nastope začel v četrti vožnji. Z rumeno čelado mu je pripadel povsem zunanji štartni položaj in tega je dobro izkoristil. Prvi zavoj je vzel zelo na široko in pri izhodu iz njega ohranil veliko hitrost, ki ga je potisnila na prvo mesto. Tega nato ni več izpustil iz rok. Skozi cilj je pripeljal pred vsemi tremi tekmeci ter si privozil prve tri točke.

Sledili so kratki popravki proge organizatorjev in peta vožnja, v kateri je bil Žagar znova na štartu. Tokrat se je v boj za točke pognal z A štartne pozicije. Z rdečo čelado na glavi je začel s skrajno notranjega položaja in vnovič imenitno štartal ter prevzel vodstvo. Močno ga je napadal Maciej Janowski, a Ljubljančan je vse napade Poljaka odbil.

Vedel sem, da imam za hrbtom zasledovalca. Pazil sem, da mu dobro zapiram pot in s tem odvzamem hitrost, s katero bi me lahko prehitel. To mi je tudi uspelo.

Veselil se je še drugega prvega mesta in novih treh točk, ki so že napovedovale, da bo to uspešen večer slovenskega speedway asa.

Z uvrstitvijo v grand prix serijo skozi kvalifikacije se mi je odvalil kamen od srca in zdaj ne čutim pritiska. Zato lahko vozim bistveno bolj sproščeno.

S šestimi točkami v žepu je Žagar naslednjič nastopil v vožnji številka dvanajst. Spet je imel rdečo čelado, a se mu štart ni posrečil. V cilj je pripeljal tretji in si zagotovil točko.

Suverena uvrstitev v polfinale

Štirinajsta vožnja je znova pomenila nastop serijskega slovenskega državnega prvaka na stezi v Teterowu, ki ni dovoljevala napak ter je zahtevala veliko občutka. Žagar je z modro čelado na štartni poziciji B začel spet zelo dobro. Za hip ga je ob izhodu iz prvega zavoja prehitel Niels-Kristian Iversen, vendar je slovenski as je dokazal, da je v izvrstni formi. Danca je v enem od naslednjih zavojev presenetil s krajšo in hitrejšo linijo ter se prebil na prvo mesto, ki ga ni več izpustil iz rok. Z novimi tremi točkami, skupno pa desetimi, si je že zagotovil nastop v polfinalu.

Vožnja številka devetnajst je pomenila peti Žagarjev nastop večera. Z belo čelado na glavi in štartno pozicijo C se je v boj za nove točke podal brez pritiska. S progo, ki je bila nekaterih delih že precej zdelana, je opravil malce slabše kot v predhodnih štirih preizkušnjah, a vseeno osvojil točko, kar mu je po rednem delu prineslo drugo mesto, na razpredelnici pa je imel ob svojem imenu zapisanih enajst točk.

V polfinalu je Žagar izbral A štartni položaj. Z rdečo čelado se je v boj za finale pognal zelo odločno. Najhitreje je prišel v prvi zavoj in nato suvereno obdržal prvo mesto do konca, kar mu je prineslo prvi finale v sezoni.

Žagarja prehitela le Poljaka

Za finalno vožnjo je Žagar prvi izbiral štartno pozicijo in spet se je odločil za povsem notranjo progo oziroma A štartni položaj. Nekaj več kot desettisoč gledalcev je videlo novo izvrstno vožnjo slovenskega speedway asa, ki je brezkompromisno štartal. Vendar sta bila tokrat Poljaka med najboljšo četverico na stezi Bergring Arena hitrejša. Zmage se je veselil Maciej Janowski, ki ga je Žagar sicer v peti vožnji ukrotil in mu ni dovolil, da bi ga prehitel. Drugo mesto je osvojil Bartosz Zmarzlik, Žagar pa je bil prvič na odru za zmagovalce na grand prix dirki v sezoni 2019, saj je pristal na tretjem mestu.

V boju za naslov svetovnega prvaka je Leon Madsen zapravil lepo prednost, ki jo je imel pred to dirko. Po točkah ga je namreč ujel Zmarzlik in čisto nič še ni odločenega. To brez dvoma obeta nadvse razburljive ter napete zadnje tri dirke sezone.

Osma dirka svetovnega prvenstva v speedwayu od skupno desetih bo že 7. septembra 2019 v Vojensu na Danskem.

REZULTATI

Končni vrstni red dirke za VN Nemčije: 1. Janowski (Pol) 16 točk, 2. Zmarzlik (Pol) 16, 3. Žagar (Slo) 15, 4. Iversen (Dan) 13, 5. Sajfutdinov (Rus) 10, 6. Madsen (Dan) 10, 7. Dudek (Pol) 9, 8. Lindgren (Šve) 9, ...

Vrstni red v SP (7/10): 1. Zmarzlik (Pol): 85, 2. Madsen (Dan): 85, 3. Sajfutdinov (Rus): 78, 4. Lindgren (Šve): 72, 5. Vaculik (Svk): 72, 6. Dudek (Pol): 70, 7. Janowski (Pol): 67, 8. Laguta (Rus): 57, 9. Iversen (Dan): 54, 10. Žagar (Slo): 52, … 21. Ivačič (Slo): 2 točki

Ključne besede


Matej Žagarspeedway grand prixsvetovno prvenstvo v speedwayu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji