Matej Žagar v Vroclavu ni blestel

Poljski Vroclav je gostil peto dirko sezone svetovnega prvenstva v speedwayu. Matej Žagar je po petem mestu v Hallstaviku tokrat zaostal za pričakovanji, saj je osvojil 15. mesto.


Z dirko v Vroclavu je svetovno prvenstvo v speedwayu točno na polovici sezone. Matej Žagar še vedno ostaja v igri za osmo mesto, ki tudi v naslednjem letu prinaša neposredno uvrstitev na dirke svetovnega prvenstva v speedwayu, čeprav se mu tokrat preizkušnja v Šleziji ni iztekla po željah in načrtih.

Naš serijski državni prvak, ki na mednarodnih dirkah vozi pod okriljem in z licenco AMZS, je Veliko nagrado Poljske začel že v prvi vožnji. Žreb mu je prinesel modro čelado oziroma drugi notranji štartni položaj. V prvi zavoj se je pognal odločno in brezkompromisno, a hitrejša od njega sta bila Patryk Dudek in Emil Sajfutdinov, pred preizkušnjo na Poljskem sicer vodilna v skupnem seštevku točkovanja za naslov svetovnega prvaka, ter tudi Fredrik Lindgren. Žagar jim je vseskozi sledil, a jih ni uspel prehiteti.

Diskvalifikacija v vožnji številka šest

Vnovič je šel Žagar na stezo v šesti vožnji. Tokrat je z belo čelado na glavi na štartu spet odločno privil ročico za plin in se pognal v boj za točke, a je v prvem zavoju za hip izgubil stik s podlago s sprednjim kolesom ter nesrečno zadel Antonia Lindbacka, ki je padel. Žagar je bil zaradi tega diskvalificiran.

Nagnil sem se rahlo nazaj, da bi še pridobil hitrost v zavoju, a mi je sprednje kolo zaradi majhne grbine na stezi nekoliko privzdignilo. Za trenutek sem izgubil kontrolo, Antonio je bil blizu in nisem se mu mogel več izogniti. Je, kar je, vesel sem, da je z njim vse v redu in da se ni poškodoval. Pričakoval sem opozorilo, diskvalifikacija pa se mi zdi pretirana.

Slovenski tekmovalec je bil po dveh vožnjah brez točk v zelo težkem položaju. V deseti vožnji je z rumeno čelado na glavi oziroma s skrajno zunanjega štartnega mesta spet začel pogumno. Na tokrat nepričakovano zelo trdi stezi, ki je niso zmehčala niti številna polivanja z vodo, je z nekoliko spremenjenimi nastavitvami motorja tudi malce jezen prišel do tretjega mesta in prve točke.

Četrtič so gledalci na Olimpijskem stadionu v Vroclavu Žagarja videli v štirinajsti vožnji. Začel jo je z rdečo čelado oziroma s povsem notranje štartne pozicije. Znova se je boril po najboljših močeh, a višje od tretjega mesta in druge točke večera žal ni mogel poseči.

V skupnem seštevku zdrs po lestvici

Žagar je nato v osemnajsti vožnji tekmece napadal z modro čelado z drugega notranjega štartnega mesta, s katerim je drugo letošnjo preizkušnjo za točke svetovnega prvenstva na Poljskem (prva je bila 18. maja v Varšavi) tudi začel. Jasno je bilo, da do polfinala ne more več, vseeno pa se je maksimalno potrudil. Skozi cilj je še tretjič pripeljal tretji in s skupno tremi točkami vroclavsko dirko končal na 15. mestu.

Preizkušnjo v Šleziji je dobil Bartosz Zmarzlik pred Martinom Vaculikom in Leonom Madsnom. V skupnem seštevku točkovanja za naslov svetovnega prvaka se še naprej bije oster boj. Na vrhu lestvice so izenačeni zmagovalec dirke v Vroclavu Zmarzlik, Sajfutdinov in Madsen. Vsi imajo po 61 točk.

Matej Žagar je po polovici prvenstva zdrsnil na trinajsto mesto, za želenim osmim, ki ga zaseda Maciej Janowski, pa zaostaja za šest točk.

Šesta od skupno desetih dirk svetovnega prvenstva v speedwayju bo 17. avgusta 2019 v Malilli na Švedskem.

REZULTATI

Končni vrstni red dirke za VN Poljske: 1. Zmarzlik (Pol) 17 točk, 2. Vaculik (Svk) 15, 3. Madsen (Dan) 14, 4. Kolodziej (Pol) 15, 5. Sajfutdinov (Rus) 14, 6. Janowski (Pol) 12, 7. Dudek (Pol) 8, 8. Lindback (Šve) 7 točk... 15. Žagar (Slo) 3 točke ...

Vrstni red v SP (5/10): 1. Zmarzlik (Pol): 61, 2. Sajfutdinov (Rus): 61, 3. Madsen (Dan): 61, 4. Vaculik (Svk): 59, 5. Dudek (Pol): 55, 6. Lindgren (Šve): 47, 7. Kolodziej (Pol): 44, 8. Janowski (Pol): 36… 13. Žagar (Slo): 30, … 21. Ivačič (Slo): 2 točki

Ključne besede


Matej Žagarspeedway grand prixsvetovno prvenstvo v speedwayu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji