Žagar v Cardiffu do polfinala

Cardiff je bil prizorišče devete dirke speedwayistov za svetovno prvenstvo. Matej Žagar se je prebil med osmerico in osvojil osmo mesto.


Dirka za Veliko nagrado Velike Britanije ima med svetovno speedway srenjo vselej kultni status. Zato je bilo že pred preizkušnjo na prekrasnem stadionu Principality jasno, da se obeta zelo zanimiv in napet dirkaški večer, v katerem se bo vsako vožnjo vozilo maksimalno zavzeto in brezkompromisno.

Najboljši slovenski speedwayist Matej Žagar, ki na mednarodnih dirkah vozi z licenco AMZS, je na 272 metrov dolg oval prišel z imenitno popotnico, saj je pred dvema tednoma v Vojensu na Danskem zaostal le za Bartoszem Zmarzlikom. Zmagovalne stopničke so bile za izkušenega Ljubljančana cilj tudi na tej dirki. Petkove kvalifikacije se mu niso posrečile in jih je končal na 11.mestu.

Prvič se je v boj za točke svetovnega prvenstva podal v 1. vožnji. Z  rumeno čelado je na povsem zunanjem štartnem mestu v prvi zavoj pripeljal z veliko hitrostjo. Rahlo ga je odneslo iz idealne linije, zato je iz zavoja prišel tretji in na tem mestu je tudi ostal ter si privozil prvo točko.

Žagar je bil drugič na stezi v ovalu v osmi vožnji. Z rdečo čelado na glavi je štartal s skrajno notranjega štartnega mesta. Vstop v prvi zavoj se mu ni izšel po načrtih, a je nato z nepopustljivostjo popravil napako ter vendarle prišel do drugega mesta in dveh novih točk.

V dvanajsti vožnji je Žagar imel na glavi modro čelado. S štartnega položaja B se je silovito pognal v prvi zavoj, vendar sta ga prehitela Emil Sajfutdinov in domači adut Tai Woofinden. Skozi cilj je pripeljal na tretjem mestu in je imel po treh serijah štiri točke.

Preboj med osmerico v dvajseti vožnji

Za dober rezultat je bil štart ključnega pomena. Pomembno je bilo tudi pravilno izbiranje linij, saj so bili tekmovalci vseskozi tesno skupaj in vsaka napaka je takoj pomenila točko manj. V šestnajsti vožnji je imel Žagar na glavi belo čelado. Položaj C na štartu je veljal za najslabšega, a Ljubljančan je iz motorja iztisnil vse, kar je lahko, ter osvojil drugo mesto.

S skupno šestimi točkami po štirih serijah je bilo jasno, da Žagar v dvajseti vožnji za preboj v polfinale potrebuje dve točki in da mora biti uvrščen pred Macieja Janowskega. Z rumeno čelado je v ostrem boju v štirih krogih izpolnil zahteve ter se skozi cilj pripeljal tik pred Poljakom na drugem mestu. Z osmimi točkami je za las ujel najboljšo osmerico.

V polfinalu je Žagar znova štartal z belo čelado. S štartne pozicije C se je brezkompromisno pognal v prvi zavoj in iz njega prišel na tretjem mestu. Više pa nato ni zmogel poseči. Na koncu si je privozil osmo mesto na dirki, v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo pa je ostal prav tako na osmem mestu. Zmage v Cardiffu se je veselil Leon Madsen, ki je v finalu ugnal Emila Sajfutdinova ter Bartosza Zmarzlika. To je hkrati tudi trojica, ki se bo na zadnji dirki sezone čez dva tedna udarila za naslov svetovnega prvaka v Torunu. V tem boju je v najboljšem položaju Poljak Zmarzlik, ki se na finalno dirko sezone odpravlja z lepimi sedmimi točkami prednosti pred Rusom Sajfutdinovom in devetimi pred Dancem Madsnom.

Deseta oziroma zadnja dirka svetovnega prvenstva v speedwayu bo 5. oktobra 2019 na Poljskem v Torunu.

REZULTATI

Končni vrstni red dirke za VN Velike Britanije: 1. Madsen (Dan) 17, 2. Sajfutdinov (Rus) 17, 3. Zmarzlik (Pol) 18, 4. Doyle (Avs) 13, 5. Lindgren (Šve) 11, 6. Vaculik (Svk) 9, 7. Lindbäck (Šve) 9, 8. Žagar (Slo) 9, ...

Vrstni red v SP (9/10): 1. Zmarzlik (Pol): 118, 2. Sajfutdinov (Rus): 111, 3. Madsen (Dan): 109, 4. Lindgren (Šve): 98, 5. Vaculik (Svk): 88, 6. Janowski (Pol): 80, 7. Dudek (Pol): 75, 8. Žagar (Slo): 74, ... 23. Ivačič (Slo): 2 točki, ...

Ključne besede


Matej Žagarspeedway grand prixsvetovno prvenstvo v speedwayu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji