Žagar v Vojensu drugi

Danski Vojens je gostil osmo dirko svetovnega prvenstva najboljših voznikov speedwaya. Matej Žagar se je drugič zapored prebil v finale in je dirko končal na drugem mestu.


Najboljši slovenski speedwayist Matej Žagar, ki na mednarodnih dirkah vozi z licenco AMZS, je potrdil, da je v drugem delu sezone lepo popravil in dvignil formo. Odkar si je zagotovil nastope na dirkah serije grand prix tudi v letu 2020, se je očitno povsem znebil bremena, s katerim se je soočal ob malce slabših predstavah na ovalih med najboljšimi speedway vozniki sveta.

Znova sem tu, kamor spadam. Dobro se počutim in spet uživam v speedwayu. Če bom na zadnjih treh dirkah sezone vozil kot v Teterowu, potem bo to perfektno.

Steze v Vojensu, kjer je sicer do sedaj nastopil samo enkrat in leta 2014 osvojil šest točk, žal ni mogel preizkusiti v kvalifikacijah, ki so zaradi slabega vremena odpadle. Zato so organizatorji na dan dirke izvedli žreb štartnih mest. Žagar se je prvi na progo podal že v prvi vožnji. Z rdečo čelado se je na povsem notranji progi dobro prebil v prvi zavoj in iz njega prišel na tretjem mestu, ki ga je nato zadržal do konca in osvojil prvo točko.

Žagar je bil vnovič na progi v peti vožnji. Z modro čelado na glavi je pogumno štartal in takoj prevzel vodstvo, ki ga potem v štirih krogih ni izpustil iz rok ter vknjižil dragocene tri točke.

Na kratki stezi štart ključnega pomena

Zelo kratka steza, ki meri le 300 metrov, napak ni dovoljevala. Jasno je bilo, da je na njej ključnega pomena dober štart in ta se Žagarju v deveti vožnji z belo čelado na glavi žal ni posrečil. Ob izhodu iz prvega zavoja je pripeljal četrti, a nato borbeno pridobil eno mesto in se v cilj pripeljal tretji. Z novo točko oziroma skupno petimi je dobro vedel, da bo moral v nadaljevanju napeti vse sile, če se bo želel prebiti v polfinale.

V trinajsti vožnji je Žagar sklopko na štartu spustil s skrajno zunanjega začetnega položaja. Z rumeno čelado je skozi cilj pripeljal tretji in prišel do šeste točke na dirki.

Položaj na lestvici je razkrival, da je za Žagarja sedemnajsta vožnja ključna za preboj v polfinale. Z rdečo čelado je štartal silovito ter je brezkompromisno v prvi zavoj prišel pred tekmeci, nato pa storil majhno napako, ki ga je potisnila na drugo mesto, na katerem je potem prevozil ciljno črto. Z osmimi točkami na računu je sledilo čakanje, ali se bo Žagarju uspelo prebiti med najboljšo osmerico. Po devetnajsti vožnji je bilo jasno, da bomo najboljšega slovenskega speedwayista spet videli v polfinalu.

Izjemen polfinalni nastop

V njem je Žagar nosil belo čelado na štartni poziciji C, ki je bila najmanj zaželena med vozniki ta večer v Vojensu. A Slovenec je tokrat z veliko hitrostjo in imenitno zunanjo linijo ogromno tvegal ter iz drugega zavoja za las prišel pred vsemi tremi tekmeci. Prvega mesta nato ni več izpustil iz rok ter se je drugič v sezoni prebil v veliki finale na grand prix dirki.

Žagar je v finalu nastopil z modro čelado. Z drugega notranjega štartnega položaja je odločno krenil v prvi zavoj in iz njega prišel drugi. Sproščeno in samozavestno ter brez težav je na tem mestu prišel tudi skozi ciljno črto ter si drugič zapored privozil zmagovalne stopničke, na katerih je bil višje od njega samo Bartosz Zmarzlik.

Deveta oziroma predzadnja dirka svetovnega prvenstva v speedwayu bo 21. septembra 2019 v Cardiffu v Walesu.

REZULTATI

Končni vrstni red dirke za VN Danske: 1. Zmarzlik (Pol) 18, 2. Žagar (Slo) 13, 3. Lindgren (Šve) 15, 4. Sajfutdinov (Rus) 16, 5. Doyle (Avs) 12, 6. Woofinden (VB) 11, 7. Lindback (Šve) 9, 8. Vaculik (Svk) 7,...

Vrstni red v SP (8/10): 1. Zmarzlik (Pol): 103, 2. Sajfutdinov (Rus): 94, 3. Madsen (Dan): 92, 4. Lindgren (Šve): 87, 5. Vaculik (Svk): 79, 6. Janowski (Pol): 73, 7. Dudek (Pol): 72, 8. Žagar (Slo): 65, ... 22. Ivačič (Slo): 2 točki...

Ključne besede


Matej Žagarspeedway grand prixsvetovno prvenstvo v speedwayu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji