#TreniramDoma s Sašem Kragljem: Takšna zadeva nas mora okrepiti

Selektor slovenske reprezentance mladih motokrosistov Sašo Kragelj pričakuje, da bodo športniki pandemijo koronavirusa izkoristili ter se ustrezno fizično pripravili, saj bo dobra kondicijska pripravljenost sila pomembna, ko se bodo sprostili vsi ukrepi in bodo tekmovanja znova mogoča.


Trener in selektor mlade motokros reprezentance Slovenije Sašo Kragelj se zelo dobro zaveda, da je pandemija koronavirusa praktično močno posegla v življenja vsakega. Vseeno ostaja osredotočen in želi na vse skupaj gledati pozitivno ter v nastali situaciji poiskati tudi priložnost, ki lahko vsakega okrepi do te mere, da bi iz nje prišel tako fizično kot mentalno močnejši. Čeprav je ukrep glede omejitve gibanja od četrtka 30. aprila ukinjen, pa še vedno meni, da nikomur nič ne škodi, če trenira tudi v domačem okolju, kar je demonstriral z nekaj vajami, ki jih je delil z nami ter jih lahko pogledate pod zapisanimi odgovori.

Kako gledate na situacijo, ki je nastala s pandemijo koronavirusa?

Ta situacija je nepredstavljiva, dokler je ne doživiš. Dala nam je lekcijo, da se lahko v življenju tudi malce umirimo, česar si pred tem sploh nismo znali predstavljati.

Kaj v danih okoliščinah sploh lahko vozniki sploh počnejo? Kako trenirati?

Vozniki lahko trenirajo edino fizično v telovadnici in v naravi, kar je zelo koristno, saj bodo lahko na osnovi tega kasneje želi uspehe. Proge so zaprte, tako da trening z motorjem skorajda ni mogoč. Morda kdo trenira na kakšnem zasebnem terenu, a za večino to ni opcija. Poiskati je potrebno smisel trenutne situacije ter se lotevati stvari in treningov na način, ki nam je trenutno na voljo. 

Kaj pa mlajši? Ti so bržčas bolj nemirni in neučakani. Kako naj se pripravljajo v teh dneh?

Ne samo mlajši, vsi smo že neučakani. Še posebej zato, ker se tekmovalna sezona pri nas še ni pričela, poleg tega pa je bilo tudi zimsko obdobje zelo dolgo. Potrebno je spoštovati ukrepe državnih institucij ter ostati doma. To je priložnost, da lahko naredimo vse tisto, za kar si pred pandemijo nismo vzeli časa. Pomembno se mi zdi, da si vzamete čas za druženje z družino.

Kragelj "kroti" malce neučakane mlade upe pred štartom.

Kako pomembno je zdaj vzdrževanje motorja, da je vse pripravljeno? Ko se bo enkrat začelo, časa najbrž za morebitne popravke ne bo.

Tako je. Sedaj je čas, ko se lahko motorji in tehnika dobro pripravijo, se pozdravijo morebitne poškodbe in se tako pripravimo na malo kasnejši začetek sezone in tekmovanj. Ni še popolnoma jasno, kdaj se bo začelo, a videti je, da se stvari umirjajo in bodo šle počasi nazaj v stare tirnice. Vendar potrebno bo še kar nekaj strpnosti in potrpljenja, da se bo sistem ponovno zagnal.

Iz psihičnega vidika je najbrž zdaj zelo težko vsem. Kako to prebroditi?

Težko je tistim, ki so zboleli, vsi ostali pa mislijo, da jim je težko. Nikomur ni preveč hudega, je pa res, da je drugače kot smo navajeni. Z ukrepi vlade je naša svoboda omejena, seveda pa to ne pomeni, da bi se zato psihično uničevali, saj si s tem ne naredimo nič dobrega. To je potrebno jemati kot mentalni trening, ki ga zmorejo le športniki na višji ravni. V športu gre velikokrat marsikaj drugače, kot bi si sami želeli. Na to se je potrebno navaditi in sprejeti, ker se vse zgodi z nekim razlogom. Taka stvar nas mora vedno okrepiti. Prišel bo dan, ko bo vse za nami in takrat bo čas, da se pokažemo, da nastopimo in da takrat ne bomo v zaostanku. Pandemija velja za vse in je prizadela celoten svet, tako da vsi štartamo iz iste štartne pozicije.

Ključne besede


motokrosSašo Krageljkoronavirus

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

26

Priljubljenost članka

26

Shrani

Delite s prijatelji