Tim Gajser na radizelski progi do prve zmage v sezoni v državnem prvenstvu

Tretji konec tedna zapored so se za točke državnega prvenstva udarili najboljši slovenski motokrosisti. Dirke, ki so jo organizirali člani AMD Orehova vas, so se udeležili tudi vozniki iz Avstrije, Italije, Hrvaške in Cipra.

Tim Gajser se na radizelski progi ni pustil presenetiti.
Tim Gajser se na radizelski progi ni pustil presenetiti.

Tretja dirka državnega prvenstva v motokrosu je bila na sporedu na radizelski stezi na tradicionalni progi, za katero tudi številni v svetovnem merilu menijo, da je ena najlepših za tekmovalce. Organizacija dirke je bila v domeni članov AMD Orehova vas, zahtevna konfiguracija proge pa je vnovič navdušila dirkače, ki so se v lepem vremenu udarili s tekmeci. V razredu MX Open je bil najbolj prepričljiv Tim Gajser (Motocross-ski Gajser Team), ki se je ponovno vrnil na domače steze (izpustil je dirko v Mačkovcih).

Te dirke jemljem zelo resno, izkoristim dano priložnost, da preskusim motocikel in tudi sebe. Na dirke MXGP ne bom smel priti nepripravljen in te dirke so zato zame odlična zadeva. Organizator si zasluži vse čestitke za dobro pripravo proge in celotne prireditve,

je bil zadovoljen Gajser. Za petami mu je bil Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični), ki pa sicer tekmuje z motociklom razreda MX2, kar je na tako strmih vzponih pomemben podatek. A Pancar je imel svoj dvoboj s Petrom Irtom (AMD Radovljica), ki ga je uspel ugnati v obeh vožnjah. Še posebej v drugi pa je imel kar nekaj težav:

Nekje na sredini druge dirke sem ostal brez sklopke, tako da sem moral voziti malce drugače in bolj taktizirati. Ko pa se je ponudila priložnost, sem jo izkoristil. Celo dotaknila sva se med prehitevanjem, a to so dirke. Škoda ker ni bilo gledalcev ki bi zagotovo uživali.

V razredu MX2, ki je potekal znotraj razreda MX Open, je junijski hattrick zmag uspel vknjižiti nepremagljivi Jaka Završan (ŠD Myteam Motocross).

Peklaj s težavami, Vrh suvereno

V razredu MX85 je imel Jaka Peklaj (AMD Šentvid pri Stični) znova nekaj smole na štartu prve vožnje, saj se je zapletel s tekmecem, padel in dirko nadaljeval z zadnjega mesta. A z vztrajnostjo in hitro vožnjo se je uspel prebiti mimo tekmecev in je skozi cilj pripeljal na drugem mestu za Avstrijcem Maximilianom Erneckerjem. V drugo si take napake ni več privoščil in na koncu je zasluženo stal na najvišji stopnički za zmagovalce.

Ničesar ni prepustil naključju še en obetaven motokrosist Miha Vrh (ŠD MX Moto društvo Bistrc). Že podatek, da je prvo vožnjo v razredu MX65 končal na prvem mestu z več kot 23 sekundami prednosti pred zasledovalci, pove veliko. In tudi v drugo je bil izredno hiter ter je tudi tretjo dirko sezone gladko odločil sebi v prid.

Miha Vrh je suvereno zmagal v razredu MX65.

Dirka ni bila lahka. Na stezi je bilo nekaj lukenj, tako da sem se moral kar potruditi za zmago. Čeprav izgleda, da je bilo enostavno, še zdaleč ni bilo tako,

je po dirki povedal Vrh. V kategoriji MX50 je to pot slavil Leo Gajser (ŠD MX Akademija Sašo Kragelj), ki je prav tako povedal, da je bila steza zelo zahtevna in da je moral biti zelo pazljiv pri izbiri idealne linije. Le ena napaka bi mu lahko vse pokvarila in zmaga bi lahko šla po zlu, saj so mu bili tekmeci vseskozi tesno za petami.

Leo Gajser lovi Sofio Chermaz, ki se je dobro borila s fanti v razredu MX50.

Domači as Sašo Kragelj (ŠD MX Akademija Sašo Kragelj) pa je odlično formo s prvih dveh dirk prenesel tudi v Radizel. Na domači progi mu nihče ni bil kos saj je s pridom izkoristil poznavanje steze v kategoriji Veterani 40, v razredu Veterani 50 pa je slavil Bogo Gajser (Motocross-ski Gajser Team).

Veterani so se spet pokazali zavidljivo pripravljenost.

Podobno zavzeto se je dirke lotil Gal Hauptman (AMD Šentvid pri Stični) v razredu MX125. Letos še ne poznal poraza in tudi na radizelski progi  mu ni bil nihče kos. V prvi vožnji je vodil od štarta do cilja, v drugi pa se mu je poznalo malce utrujenosti zaradi vročine, a je dirko rutinirano pripeljal do konca, kljub napadom tekmecev.

Na dirki se je zbralo tudi veliko voznikov iz tujine. Vozili so predstavniki Hrvaške, Avstrije, Italije in tekmovalec, ki je prišel s Cipra, kar govori v prid dolgoletni tradiciji te steze.  Zdaj si bo karavana slovenskih motokrosistov privoščila nekaj počitka. Nekateri se bodo pripravljali na dirke v mednarodni konkurenci, drugi pa bodo vzdrževali ustrezno kondicijo za nadaljevanje sezone v državnem prvenstvu.

Četrta dirka bo 13. septembra v Dolini pod Kalom.

#NavijamoZaNase
Koledar in rezultati dirk 2020

Ključne besede


Tim GajserPeter IrtJan PancarAMD Orehova vasJaka PeklajMX2državno prvenstvo v motokrosuJaka ZavršanMiha VrhGal HauptmanMX openMX50MX65MX85MX125Leo Gajser