Gajserju na VN Kegumsa ponagajala tehnična težava

Peta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je prinesla zmago slovenskega šampiona v prvi vožnji, v drugi pa mu je odpovedal motor. Zelo dobro se je v šibkejšem razredu odrezal Jan Pancar.


V Kegumsu je bila na sporedu še tretja dirka zapored v tednu dni, skupno pa peta, ki je štela za točke svetovnega prvenstva. S progo imenovano Zelta Zirgs v Latviji sta se z licenco AMZS vnovič spopadla Tim Gajser in Jan Pancar.

Najboljši Slovenec in aktualni svetovni prvak v razredu MXGP Tim Gajser v sredo ni izpolnil načrta. Tokrat pa je pokazal, kaj zna in zmore. V kvalifikacijah je vknjižil peti čas, v prvo dirko dneva pa se je podal silovito. V prvi zavoj je pripeljal na prvem mestu in nato tega ni več izpustil iz rok ter si je v prvi vožnji suvereno privozil zmago, s katero je bil razumljivo zelo zadovoljen.

V sredo sem bil močno razočaran, ampak to je za menoj. Se pač zgodi. Danes sem se maksimalno potrudil, dobro sem štartal in res sem lahko super zadovoljen s prvo vožnjo, ki se mi je posrečila, kot sem želel.

Tudi v drugo vožnjo se je Gajser zelo agresivno podal s štartne rampe in vnovič prvi prišel v prvi zavoj, nato pa ga je prehitel Antonio Cairoli. A Italijan je še pred koncem prvega kroga storil napako in Gajser je nekaj časa vozil na prvem mestu, potem pa ga je prehitel Jeffrey Herlings. Slovenski as je kar nekaj časa vozil na drugem mestu, v osmem krogu pa se mu je primerila napaka in mimo njega je zdrvel Cairoli, nato pa še Arminas Jasikonis, za nameček pa ga je žal izdal še motor in je zato odstopil. V skupnem seštevku je Gajser ostal na drugem mestu, a mu je Herlings s točkami pošteno ušel.

Pancar najvišje do sedaj v sezoni

Jan Pancar se je v tretjo zaporedno latvijsko preizkušnjo podal z 22. mesta, ki ga je osvojil v kvalifikacijah. V prvi vožnji je pokazal, da je progo v Kegumsu v tednu dni dobro spoznal. Na progi je deloval na motorju čvrsto in odločno ter si je privozil 17. mesto, s tem pa štiri nove točke v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo. Opogumljen z dobro predstavo iz prve vožnje je v drugo Pancar štartal malenkost slabše, a je nato dvignil ritem ter se še drugič vpisal med dobitnike točk svetovnega prvenstva. Ciljno črto je tokrat prečkal še mesto višje, kot v prvi vožnji in potrdil, da je dobro pripravljen za nadaljevanje prvenstva, ki sledi v septembru.

Pancar se je veselil najboljše uvrstitve v sezoni.

Šesta dirka sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu v razredih MXGP in MX2 je predvidena v nedeljo 6. septembra 2020. To bo preizkušnja za VN Turčije v Afyonkarahisarju.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Arminas Jasikonis (Lit), 3. Jorge Prado (Špa), ...

2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Antonio Cairoli, 3. Arminas Jasikonis (Lit), ... ,  26. Tim Gajser (Slo), ...

Skupno na VN Kegumsa: 1. Jeffrey Herlings (Niz): 43, 2. Arminas Jasikonis (Lit): 42, 3. Jorge Prado (Ita): 38, ... , 8. Tim Gajser (Ita): 25, ...

Skupno v SP (5/18): 1. Jeffrey Herlings (Niz): 213, 2. Tim Gajser (Slo): 167, 3. Arminas Jasikonis (Lit): 163, ...

MX2

1. vožnja: 1. Tom Vialle (Fra), 2. Jago Geerts (Bel), 3. Ben Watson (VB), ...  17. Jan Pancar (Slo), ...

2. vožnja:  1. Jago Geerts (Bel), 2. Tom Vialle (Fra), 3. Roan Van De Moosdijk (Niz), ... 16. Jan Pancar (Slo), ... 

Skupno na VN Kegumsa:  1. Jago Geerts (Bel): 47, 2. Tom Vialle (Fra): 47, 3. Roan Van De Moosdijk (Niz): 38, ... 17. Jan Pancar (Slo): 9 točk, ...

Skupno v SP (5/18): 1. Tom Vialle (Fra): 217, 2. Jago Geerts (Bel): 209, 3. Roan Van De Moosdijk (Niz): 153, ... 28. Jan Pancar (Slo): 11 točk, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajserJan PancarMX2svetovno prvenstvo v motokrosulicenca