Matej Žagar dobil kvalifikacije za svetovno prvenstvo v speedwayju za leto 2021

Matej Žagar je ponovil lanskoletni uspeh, ko si je prav tako v Goričanu privozil vozovnico za nastope med najboljšimi speedway vozniki sveta. Znova je namreč zmagal v kvalifikacijah in bo tudi v letu 2021 del svetovne speedway elite na grand prix dirkah.


Nova sezone svetovnega prvenstva se sploh še ni začela, pa že imamo trojico udeležencev, ki bodo med svetovno elito vozili tudi v letu 2021. Med njimi bo znova naš najboljši speedway voznik vseh časov Matej Žagar (AMTK Ljubljana), ki si je podobno privozil mesto med najboljšimi že lani.

Slovenski speedway as, ki vozi z licenco AMZS, je bil pred dirko, ki je bila pred tedni iz Žarnovice na Slovaškem zaradi pandemije koronavirusa prestavljena v bližino hrvaško-slovensko-madžarske meje, povsem miren.

Ne čutim pritiska, kot sem ga lani, ko sem nujno potreboval vozovnico za letošnje dirke najvišje ravni. Ker se te še niso začele, je situacija malce čudna. Želim se prebiti med prve tri, če pa mi ne bo uspelo, bom imel še vedno možnost vozovnico za leto 2021 dobiti na grand prix preizkušnjah. Sem v dobri formi in računam na dober rezultat,

je povedal Žagar preden se je prvič podal na stezo stadiona Milenium v Goričanu, ki mu ustreza, saj ga spominja na nekatere britanske, na katerih je pred leti uspešno vozil v zelo močnem angleškem prvenstvu za kar tri različne klube (Reading Racers, Eastbourne Eagles, Belle Vue Aces). Slovenski šampion je ovalno progo prvič preizkusil z belo čelado na glavi že v 1. vožnji, ki so jo zaradi padcev Danca Mikkela Michelsena in nato še Poljaka Krzysztofa Kasprzaka kar dvakrat ponovili. V tretje je štart uspel in Žagar je ciljno črto prečkal drugi. Serijski slovenski državni prvak je nato v sedmi vožnji z rumeno čelado z zunanjega štartnega položaja v prvi zavoj pripeljal zadnji, nato pa iz motorja in sebe iztisnil vse, kar je lahko, ter si je vnovič privozil drugo mesto. Tretjič se je na stezo slovenski šampion pognal v enajsti vožnji in jo tudi zanesljivo dobil ter si tako pripravil lepo izhodišče za zadnji nadaljevanje.

Žagar potrdil dobro formo, Škorja vpisal nastop

Petnajsto vožnjo je Žagar začel z modro čelado in jo spet zanesljivo dobil ter imel odločitev o tem, ali se bo prebil med prvo trojico v skupnem seštevku povsem v svojih rokah. V devetnajsti vožnji je Žagar štartal z rdečo čelado in v ostrem boju šele v zadnjem ovinku ugnal poljskega voznika Vaclava Milika. Ob Žagarju sta si vozovnico za svetovno prvenstvo v speedwayju v letu 2021 zagotovila še Šved Oliver Berntzon in Krzysztof Kasprzak. V osemnajsti vožnji je priložnost v Goričanu dobil tudi Nick Škorja, ki je bil sicer na tekmovanju v vlogi prvega rezervista. Ciljno črto je prečkal za Oliverjem Berntzonom na drugem mestu ter se vpisal med dobitnike točk, saj je osvojil dve. Svetovna speedway elita bo s tekmovanjem v tekoči sezoni v letu 2020 začela prihodnji konec tedna, ko sta na sporedu dve preizkušnji v Vroclavu na Poljskem.

Ključne besede


Matej ŽagarAMZSspeedwayspeedway grand prixkvalifikacijelicencakoronavirusGoričan