V Krškem bodo znova na delu vozniki minimota in skuterjev ter supermota

AMTK Koper v nedeljo 20. septembra 2020 v Krškem organizira četrto dirko sezone za točke državnega prvenstva v minimotu in skuterje, vozniki v supermotu pa se bodo merili v pokalnem tekmovanju.


Steza Raceland v Vrbini pri Krškem bo konec tega tedna predzadnja postaja letošnjega državnega prvenstva v panogah minimoto in skuter ter pokalnega tekmovanja v supermotu. Ker je bila naknadno na isti datum postavljena tudi dirka evropskega prvenstva za minimoto in mini GP, se dirka v Krškem ne bo točkovala za kategoriji minimoto open in mini GP, saj se bodo nekateri vozniki v teh dveh kategorij potegovali za čimvišje uvrstitve na prvenstvu Stare celine. 

Pred tokratno dirko je bilo kar precej nejasnosti, najprej zaradi tega ker je bila naknadno na isti termin prestavljena dirka evropskega prvenstva za minimoto in mini gp, kasneje pa so se zaostrili še pogoji za sodelovanje voznikov iz Hrvaške. Prvotno je bilo namreč predvideno, da se bo dirka točkovala tudi za Hrvaško prvenstvo za skuterje in v minimotu, a so se zaradi zaostrenih pogojev prehoda meje za sodelovanje odločili le pri panogi minimoto. Žal zaradi nastopa na dirki evropskega prvenstva na dirki v Krškem ne bo nekaterih najboljših voznikov, a prepričan sem, da bodo vsi ostali poskrbeli, da bodo dirke zanimive in napete,

je pred dirko povedal Marino Štok iz AMTK Koper, ki je organizator tokratne dirke. Štok je sicer tudi predsednik komisije za cestno hitrostni motociklizem pri AMZS in ta se je zaradi prej navedenih okoliščin odločila, da se v kategorijah minimoto otroci malce spremeni točkovanje za skupno razvrstitev. Ker bo nekaj tekmovalcev, ki so letos že sodelovali na dirkah državnega prvenstva, manjkalo, saj bodo sodelovali na dirki evropskega prvenstva, se na koncu sezone najslabša uvrstitev, ki vključuje tudi nenastop na dirki, ne bo upoštevala oziroma točkovala.

S tem smo želeli dirkačem omogočiti, da se potegujejo za vidne uvrstitve na dirki najvišjega ranga v teh panogah, obenem pa ne bodo izločeni iz boja za naslov državnega prvaka,

je odločitev komisije utemeljil predsednik komisije za cestno hitrostni motociklizem Štok. Vseeno pa lahko upravičeno pričakujemo zanimive dirke in boje za vsako tisočinko sekunde.

V minimotu bo konkurenca tokrat močno okrnjena.

V najmočnejši kategoriji skuterjev čaka vodilnega v prvenstvu Nejca Kogovška (AMD Orjaki) verjetno tokrat malce lažje delo. Po odstopu Klemna Švare (AMTK Koper) v zadnji vožnji prejšnje dirke na Vranskem ima namreč lepo prednost v skupnem seštevku prvenstva in mu za naslov prvaka zadoščajo že druga mesta v vseh preostalih štirih vožnjah do konca sezone. A kalkuliranje se pogosto konča v nasprotju z željami, zato bo zanimivo spremljati, za kakšno taktiko se bo odločil Kogovšek, medtem ko za Švaro drugega, kot popoln napad na zmago, sploh ne pride v poštev.

Nejcu Kogovšku (v ospredju) najbolje kaže v boju za naslov državnega prvaka med vozniki skuterjev.

Ob odsotnosti razreda minimoto open, bodo več pozornosti deležni otroci, ki tekmujejo v svojih razredih. Tadej Maver Guštin (GAS Vrtejba) je po slabem začetku sezone na naslednjih dveh dirkah zbral popoln izkupiček in pred zadnjima dvema dirkama tudi prevzel skupno vodstvo v starejši mladinski kategoriji. A klubska sotekmovalca Tai Komel in Matija Kodarin še nista vrgla puške v koruzo. Zagotov sta odločena, da Maver Guštinu otežita pot do naslova prvaka. Iz ozadja ne preboj prežijo tudi nekateri drugi tekmovalci, predvsem Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki) nestrpno čaka, kdaj bo uspel doseči vidnejši rezultat. V mlajši mladinski kategoriji se bosta od odsotnosti vodilnega Tiana Krševana najbrž za prvo zmago potegovala Nik Podpečan Vehovec in Tristan Rupelly (oba GAS Vrtejba). Dosežki na preteklih letošnjih dirkah v vlogo favorita postavljajo slednjega.

Med vozniki supermota je favorit za najvišja mesta vsekakor vodilni v pokalnem prvenstvu Nejc Kržič. Znova pa bo veliko odvisno od udeležbe ostalih tekmovalcev. Po enkrat sta letos nastopila nekdanja odlična voznika supermota Luka Pleško in Anže Mlakar, in v kolikor se bosta odločila, da bi tokrat oba prišla na dirko, bi bili lahko priča zelo zanimivemu boju za zmago.

Nejc Kržič je med favoriti v pokalnem prvenstvu v razredu supermoto.

Med vozniki pokalnega tekmovanja skuterjev, bo vlogo prvega favorita skušal upravičiti Andrej Ramšak. Tudi na tej dirki se bodo v promocijskem nastopu predstavili nekateri otroci, ki se udeležujejo minimoto šol. Z nastopom na tekmovanju bodo tako nabirali prve zelo dragocene izkušnje, s tem pa tudi spodbudo za še resnejši pristop k treningom.

Najmlajši v razredu promo minimoto otroci bodo predvsem nabirali pomembne izkušnje.

Ključne besede


AMZSsupermotominimotoskuterdržavno prvenstvoMarino ŠtokminigpAMTK Koper

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

14

Priljubljenost članka

14

Shrani

Delite s prijatelji