Zadnjič v sezoni bodo hrumeli motorji voznikov minimota, skuterjev in minigpja ter supermota

V nedeljo 18. oktobra bodo državno prvenstvo sklenili tudi tekmovalci, ki se potegujejo za naslove državnih prvakov v minimotu, na skuterjih in v minigpju, voznike supermota pa čaka zadnja preizkušnja pokalnega prvenstva Slovenije.


Drugič letos, sicer pa zadnjič v sezoni se bodo vozniki minimota, skuterjev in minigipja udarili na progi v Vrtojbi. S to preizkušnjo se bo sklenilo državno prvenstvo, tekmovalci v supermotu pa bodo končali s pokalnim prvenstvom.

Najbolj negotova situacija v skupnem seštevku pred zadnjo dirko je v kategoriji skuter. Vodilni Nejc Kogovšek (AMD Orjaki) ima "le" 13 točk prednosti pred Klemnom Švaro (AMTK Koper). To pomeni, da lahko Kogovšek že z dvema drugima mestoma obrani naslov državnega prvaka.

Dal bom vse od sebe, da zadržim vodilno pozicijo ter še tretjič zapored osvojim naslov državnega prvaka,

je povedal Kogovšek, ki bo odločno štartal v boj za potrditev najboljšega voznika skuterjev v Sloveniji v zadnjih treh sezonah.

Enej Krševan (GAS Vrtejba) ima v kategoriji minigp lepo prednost pred tekmeci, ki zadošča celo za odstop v eni vožnji. A verjetno ne bo taktiziral, ampak bo želel ostati neporažen v tem tekmovanju na domačih stezah, saj je do sedaj vse vožnje letos v tem razredu dobil. Na mestih dve in tri je prav tako bolj ali manj vse jasno. Nasmihata se Eneju Logarju (AMD Domžale) in Filipu Lahu (GAS Vrtejba), saj imata oba zajetno zalogo točk ter prednost pred tekmeci.

Enej Krševan pred zadnjo dirko sezone za državno prvenstvo vodi v razredu minigp.

Kantar Božič zadnjič v razredu minimoto

V razredu minimoto open je v najboljšem položaju Jan Poropat (MK Obala Racing), ki se mu po dveh sezonah, v katerih je končal na drugem mestu, znova obeta naslov najboljšega. Drugi Valter Poropat (MK Obala Racing) ima 31 točk zaostanka, tretji Etien Kantar Božič (ŠD Nenaten) pa še 9 manj. Slednji bo zadnjič nastopil v tem razredu, zato bo najbrž zelo motiviran.

Pred mano so novi izzivi, a ne izključujem, da bom morda še kdaj v prihodnosti nastopil na kakšni minimoto dirki. Vendar bo to bolj za dušo, nikakor pa ne z resnimi tekmovalnimi ambicijami,

je bil skrivnosten mladi Primorec.

Etien Kantar Božič po sedmih letih končuje z rednimi tekmovanji v minimotu. 12-letni voznik iz Lucije je prvo dirko odpeljal na Vranskem, ko je imel šest let. Že v krstni sezoni si je privozil 3. mesto v skupnem točkovanju za državno prvenstvo. Leta 2015 mu je pripadel naslov podprvaka v kategoriji minimoto otroci, v letih 2016 in 2018 pa se je veselil naslovov državnega prvaka. V letu 2019 je v državnem prvenstvu zasedel skupno 3. mesto v kategoriji minimoto open. Uspešen je bil tudi na mednarodni sceni. Letos mu je na evropskem prvenstvu v italijanski Adrii  pripadlo 6. mesto. Pri naših zahodnih sosedih se v letošnjem letu lahko pohvali tudi s 5. mestom v italijanskem državnem prvenstvu v kategoriji CIV Junior Minimoto. Etien bo v Vrtojbi na zadnji dirki za državno prvenstvo v minimotu sklenil sezono na domačih tekmovališčih, v novembru pa ima v načrtu še dve dirki za Trofeo Marco Simoncelli v Italiji. Potem bo potegnil črto pod minimoto tekmovanja ter se podal novim športnim izzivom naproti.

Etien Kantar Božič končuje športno pot v minimotu.

V kategoriji mladih upov v razredu minimoto otroci 2 si je Tadej Maver Guštin (GAS Vrtejba) z zmagami v zadnjih šestih vožnjah pred zadnjo dirko privozil lepih 20 točk naskoka pred zasledovalci. To mu po eni strani zagotavlja dovolj mirnosti, po drugi pa se zaveda, da ga lahko morebiten odstop že v eni vožnji zelo veliko stane. Negova klubska kolega Tai Komel in Matija Kodarin v boju za naslov prvaka ne bosta izpustila iz rok že najmanjše priložnosti, da mu pokvarita načrte oziroma se sama na koncu veselita prvega mesta. Zato bo na progi v Vrtojbi verjetno sila zanimivo do zadnjega kroga oziroma dokler ne bodo vsi prečkali ciljne črte v zadnjem letošnjem nastopu.

Med mlajšimi dirkači, ki nastopajo v kategoriji minimoto otroci 1 ima sicer pred zadnjo dirko največ točk Tristan Rupelli (GAS Vrtejba), a v tej kategoriji se bo najslabša uvrstitev črtala, ker se je prejšnja dirka v Krškem prekrivala z dirko evropskega prvenstva, na kateri je odlično 4. mesto osvojil Tian Krševan (GAS Vrtejba). Slednji je tudi največji favorit za naslov prvaka v tem razredu.

V kategorijah minimoto otroci 1 in 2 bo verjetno zanimivo do zadnjega kroga.

V pokalnih prvenstvih utegne biti sila napeto

Med vozniki supermota, ki se merijo v pokalnem tekmovanju, potrebuje Nejc Kržič (GAS Vrtejba) za končno zmagoslavje le še 5 točk, saj ima Edy Rupelli (GAS Vrtejba) 45 točk manj. V boju za končno drugo mesto je pred zadnjo dirko tudi Tilen Peroci (GAS Vrtejba), ki za Rupellijem zaostaja za 5 točk.

Andreju Ramšaku pa kaže najbolje v pokalnem tekmovanju razreda skuter open. Ima 19 točk prednosti, a vozil bo na progi, ki mu ni najbolj pri srcu in mu ne ustreza. Zato prav gotovo nima mirnega spanca. Verjetno bo sila napeto in razburljivo za vsa tri mesta na zmagovalnih stopničkah, saj so za Ramšakom na mestih od dve do štiri Silvano Mladovan, Zdravko Ramšak in Patrik Schiulaz v zgolj sedmih točkah.

Nejc Kržič v pokalnem prvenstvu v razredu supermoto potrebuje za naslov najboljšega le še pet točk.

Ob zaključku sezone se počasi končujejo tudi programi minimoto šol. Vsled tega lahko tokrat  pričakujemo tudi najštevilčnejšo udeležbo v promocijskem tekmovanju minimoto promo, v katerem bodo pridobljeno znanje na dirki pokazali in demonstrirali mladi udeleženci minimoto šol. V nedeljskih dopoldanskih urah bodo potekali treningi in kvalifikacije, ob 13 uri in 30 minut pa je predviden začetek tekmovalnega programa.

Ključne besede


AMZSsupermotominimotoskuterdržavno prvenstvolicencaminigppokalno prvenstvoAKK Šempeter

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

19

Priljubljenost članka

19

Shrani

Delite s prijatelji