Skači s kolebnico, preskoči covid

Avto-moto zveza Slovenije, nacionalna športna zveza za motošport in karting, podpira pobudo OŠ Savsko naselje v Ljubljani za več gibanja otrok in mladostnikov.


Meritve telesnega in gibalnega razvoja otrok kažejo, da je omejevanje telesne dejavnosti med epidemijo covida-19 pri šolarjih pustilo občutne posledice. Ena od pobud, ki otroke in mlade spodbuja k telesni aktivnosti, je tudi izziv OŠ Savsko naselje v Ljubljani Skači s kolebnico, preskoči covid, pri katerem lahko sodelujejo prav vsi osnovnošolci in osnovnošolke.

Preskakovanje kolebnice je vadba, ki vpliva predvsem na krepitev srčno-žilnega in dihalnega sistema, spada pa pod visoko intenzivna gibanja. Bor Dereani, profesor športne vzgoje na OŠ Savsko naselje, je na spletni strani kdorneskacenislovenc.si zapisal, da naj bi s tovrstno vadbo na uro lahko porabili od 700 pa do 1200 kalorij – odvisno od hitrosti, intenzivnosti in ekonomičnosti skakanja. Vadba naj bi bila primerna za različne starosti in stopnje telesne pripravljenosti, izvaja pa se jo lahko kjer koli. »Vse, kar potrebujemo, je kolebnica, nekaj prostora in dobro voljo«, je še zapisano na spletni strani projekta.

Cilj akcije je v desetih dneh zbrati 2.111.641 poskokov čez kolebnico – za vsakega prebivalca Slovenije po en poskok.

Motošportniki in kartisti, vabljeni k sodelovanju!

#preskociCOVID
V AMZS se pridružujemo pobudi in vabimo k sodelovanju tudi naše motošportnike in kartiste. Svoje sodelovanje pri izzivu lahko delite na družbenih omrežjih. Če boste označili AMZS, bomo vašo objavo lahko delili tudi mi, na ta način pa bomo lahko vsi skupaj k sodelovanju pritegnili še več otrok in mladih. 

Potrebuješ kolebnico, nekaj prostora in dobro voljo. Če kolebnice nimaš, si jo lahko narediš, na primer iz daljše vrvi.

Število preskokov sporoči učitelju ali učiteljici športa, da jih bodo zabeležili na strani kdorneskacenislovenc.

Pomembno je, da se kolebnica lepo vrti in je primerne dolžine. To izmerimo tako, da prepognemo kolebnico na pol. Z eno nogo stopimo na sredino, konca kolebnice pa potegnemo ob telesu navzgor. Kolebnica je primerne dolžine, če konca segata nad popek oziroma do pazduh.

Učenje preskakovanja kolebnice naj bo postopno. Zelo pomembno je, da smo vztrajni.

Dobro je, če se najprej naučimo vrteti vrv z eno in drugo roko. Vrtenje naj bo izvedeno s čim manjšim kroženjem rok. Idealno je, če krožimo le v zapestjih,

svetuje učitelj športne vzgoje.

Ključne besede


zdravjeAMZS Športkoronavirus

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

22

Priljubljenost članka

22

Shrani

Delite s prijatelji