Tim Gajser na radizelski progi, gledalci ob njej

Motkrosisti z licencami AMZS so imeli drugo preizkušnjo sezone, ki je štela za točke državnega prvenstva Slovenije. Na radizelski progi, ob kateri so bili tokrat prisotni tudi gledalci, je v odprti kategoriji blestel Tim Gajser.


Drugo preizkušnjo za točke državnega prvenstva Slovenije so pripravili člani AMD Orehova vas. Dirka je poleg slovenskih voznic in voznikov privabila tudi tekmovalce iz Hrvaške, Avstrije in Madžarske. Zahtevna in zelo razgibana proga (op.p. v pripravi so se člani AMD Orehova vas zelo potrudili) je znova navdušila dirkače. Lepo vreme je šlo vsem v prid, po dolgem času pa so se ob progi zbrali tudi gledalci, ki so pozdravili tekmovalce. Dodaten magnet zanje je bil vsekakor tudi nastop aktualnega svetovnega prvaka v razredu MXGP Tima Gajserja.

 

V kategoriji Veterani 40 je zmagal slovenski tekmovalec s hrvaško licenco Borut Koščak, ki je prvo dirko po nekoliko slabšem štartu končal na drugem mestu, drugo dirko pa nato prepričljivo zmagal. Drugi je bil Avstrijec Christoph Lackner, tretji pa Slovenec Simon Lavrin (Fortuna motocross team). V razredu Veterani 50 je bil v skupnem seštevku najboljši avstrijski dirkač Werner Lackner. Zimzeleni Bogomir Gajser (Motocross-ski Gajser Team) je zasedel drugo mesto, na skupno tretjem mestu pa je končal madžarski tekmovalec Otto Varsanyi. V skupnem seštevku državnega prvenstva ostajata še naprej vodilna Borut Koščak pri mlajših in Bogomir Gajser pri starejših veteranih.

Bogomir Gajser je tokrat pristal na drugem mestu.

Tudi v razredu MX65 so potekali ogorčeni boji za točke med zelo izenačenimi tekmovalci. Najboljši izkupiček iz obeh voženj je imel Alex Novak, še en slovenski voznik s hrvaško licenco, na drugem mestu pa je pristal Tai Vidovič (MX Bistrc). Val Slavec (Društvo ACJ sport) je prvo vožnjo končal šele na sedmem mestu, zato pa se je v drugi zelo potrudil in pokazal, česa je sposoben. Ciljno črto je prevozil na drugem mestu, kar je zadostovalo za skupno tretje mesto na dirki.

Val Slavec je v drugi vožnji pokazal, kaj zna in zmore.

Znanje in obilo poguma so na zahtevni radizelski progi demonstrirali tudi najmlajši tekmovalci v razredu MX50. Tu je v obeh vožnjah prepričljivo slavil Leo Gajser (ŠD MX Akademija Sašo Kragelj), ki je potrdil, da je neustrašen in hkrati tudi v zelo dobri formi. Na drugem in tretjem mestu sta pristala Aleks Bogataj Savić (TRK Tajfun šport) in Nejc Kralj (AMD Šentvid pri Stični), ki sta prav tako lahko povsem upravičeno ponosna na svoji predstavi na motorju.

Leo Gajser je z dvema odličnima vožnjama potrdil primat v razredu MX50.

Med tekmovalci v razredu MX85 je skupno zmago v žep pospravil Madžar Hateier Botond. V prvi vožnji je bil prvi, v drugi pa drugi, a to je bilo dovolj za skupno prvo mesto. Drugo mesto na zmagovalnem odru je pripadlo Žanu Ovnu (AMD Šentvid pri Stični), tretje pa Mihi Vrhu (MX Moto društvo Bistrc).

Gajser izjemno suveren

Hrvaški tekmovalec Luka Kunić v kategoriji MX125 ni imel enakovrednih tekmecev. Čeprav je Tilen Demšič (AMD Orehova vas) v drugi vožnji kakšen krog vodil, pa ni zdržal in Kunić se ga je hitro otresel ter podobno kot v prvi vožnji prvi prepeljal ciljno črto. Demšič je osvojil skupno drugo mesto, na tretjem na zmagovalnem podiju pa je stal Alen Gajser (ŠD MX Akademija Sašo Kragelj). Kunić je po dveh dirkah državnega prvenstva Slovenije z maksimalnim izkupičkom točk še naprej vodilni v skupnem seštevku.

Tilen Demšič (št. 54) in Jaka Peklaj (št. 123) v boju za čimboljši položaj po štartu.

Tekmovalci razredov MX2 in MX Open so na progo zapeljali tako, kot je običajno - skupaj. Na dirki je za razliko od prve, ki je bila na stezi v Dolini pod Kalom, vozil tudi svetovni prvak v razredu MXGP Tim Gajser (Motocross-ski Gajser Team). V obeh vožnjah v odprtem razredu je že na štartu suvereno oddrvel naprej in nato progo od začetka do konca prevozil na prvem mestu ter z veliko prednostjo dobil obe preizkušnji. Drugi v obeh vožnjah in tudi v skupnem seštevku je bil Peter Irt (AMD Irt Brothers), tretji pa Luka Kutnar (MK Fire Group). V skupnem seštevku državnega prvenstva je po dveh dirkah v vodstvu Irt, drugi pa je Kutnar.

Dirke so se udeležili tudi vozniki iz Hrvaške, Madžarske in Avstrije.

Z eno povprečno  in eno odlično vožnjo je skupno zmago v razredu MX2 odnesel Gal Hauptman (AMD Šentvid pri Stični). Drugega mesta se je veselil Matevž Robek (MK Fire Group), na tretjem mestu pa je končal avstrijski dirkač Simon Breitfuss. Z najboljšim izkupičkom po dveh dirkah je v kategoriji MX2 vodilni v državnem prvenstvu Nikola Hranić.

S prisotnostjo gledalcev ob stezi se po res dolgem času nakazuje, da se življenje počasi vrača v stare tirnice in vsi upamo, da bo ob tekmovalnih progah in poligonih na prihodnjih preizkušnjah vseh panog pod okriljem AMZS vedno več obiskovalcev.

Gledalci so z zanimanjem spremljali vožnje na radizelski progi.

Pred motokrosisti je zdaj malce daljši odmor, saj bo tretja dirka, ki bo štela za točke državnega prvenstva Slovenije, na sporedu šele 28. avgusta 2021. Tudi takrat bo potekala na radizelski progi, organizacija pa bo v rokah članov ŠD MX Akademija Sašo Kragelj.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosAMD Orehova vasdržavno prvenstvodržavno prvenstvo v motokrosusvetovni prvaklicenca