Motokrosisti na "Cukarci" vozili za državno prvenstvo Slovenije

Na stezi v Dolini pod Kalom so člani AMD Šentvid pri Stični izpeljali prvo letošnjo dirko za točke državnega prvenstva v motokrosu.


Po vseh zapletih povezanimi z epidemijo koronavirusa, po nenehnem spreminjanju pogojev za izvedbo tekmovanj in spreminjanju koledarja so motokrosisti končno dočakali prvo dirko, ki je štela za točke državnega prvenstva Slovenije. Prizadevni organizatorji iz AMD Šentvid pri Stični so poskrbeli, da so vsi prisotni dosledno upoštevali navodila, ukrepe in predpise, ki jih od vseh udeležencev dirk zahteva NIJZ oziroma odloki Vlade Republike Slovenije, ki preprečujejo širjenje bolezni covid-19.

 

Nova štartna rešetka

Prva dirka sezone je bila zato drugačna tudi zaradi testiranja, upoštevanja medsebojne razdalje, razkuževanj, kar pa smo vse že dobro spoznali od začetka epidemije koronavirusa. Manjkali so tudi gledalci. Organizatorji so imeli na štartni rampi z licencami AMZS 92 tekmovalcev, pridružilo pa se jim je tudi 16 voznikov iz Hrvaške, Avstrije in Madžarske. Posebnost dirke je bila tudi v tem, da so se tekmovalci iz štartnega položaja v dirko pognali iz rešetk, podobno kot na dirkah najvišje ravni, ki štejejo za svetovno prvenstvo. To je med voznike, ki so se s tem načinom štarta prvič srečali, vneslo nekaj dodatne nervoze.

Dirka je potekala brez zapletov in težav, za kar so ob organizatorjih zaslužni tudi vsi udeleženci, ki so se držali vseh navodil.

V kategoriji Veterani 40 je suvereno obe vožnji dobil Borut Koščak (HRV), na drugem in tretjem mestu pa sta se v dveh vožnjah izmenjala Simon Lavrin (Fortuna motocross team) in Leon Ferš (AMD Vurberk). V skupnem seštevku je na drugem mestu končal Lavrin, ki je bil boljši v drugi vožnji. Med Veterani 50 Bogomir Gajser (Motocross-ski Gajser team) ni imel resne konkurence.

Dirkanje je za mene sprostitev, hobi in neka vrsta vzpodbude mlajšim tekmovalcem,

je po dirki povedal Gajser, ki je obe vožnji zanesljivo končal na prvem mestu. Drugi je bil prekaljeni Alojzij Fortuna (Moto klub team Fortuna), na tretjem mestu pa domači as Igor Pancar (AMD Šentvid pri Stični).

V kategoriji MX65 se je skupne zmage veselil Aron Katona (MAD), ki je brez posebnih težav ugnal konkurenco in zmagal v obeh vožnjah. Najboljši Slovenec je bil Val Slavec (Društvo ACJ sport), tretji pa je bil Alex Novak (HRV).

Mladi upi želeli voziti čim bolje

Med najmlajšimi motokrosisti, ki vozijo v kategoriji MX50, je lanskoletno uspešno sezono  z novima dvema izvrstnima vožnjama nadaljeval Leo Gajser (ŠD MX akademija Sašo Kragelj). Po dirki je povedal, da je bil pred štartom malo živčen, nato pa je imel pred očmi samo še čim boljši rezultat. Zavihtel se je na najvišjo zmagovalno stopničko, družbo pa sta mu delala Nejc Kralj (AMD Šentvid pri Stični) na drugem mestu in Urban Šmuc (AMD Irt brothers), ki je bil tretji.

Leo Gajser je priznal, da je bil malce pred štartom živčen, nato pa se je osredotočil samo še na vožnjo.

Tudi zmagovalec kategorije MX85 je bil iz vrst domačega kluba. Žan Oven (AMD Šentvid pri Stični) se tokrat na domači progi ni pustil ugnati. Za drugo mesto sta se borila Miha Vrh (MX moto društvo Bistrc) in Lukas Osek (Motocross-ski Gajser team). Ob enakem številu točk je bil v drugi vožnji boljši Vrh, ki mu je tako v skupni razvrstitvi pripadlo drugo mesto. Skupaj s fanti sta vozili tudi dve dekleti v kategoriji MX ženske. Maja Šketelj (MK Divji petelini) je bila boljša od Zale Stergar (TRK Tajfun šport).

V razredu MX125 je bil za vse v obeh vožnjah premočan Luka Kunić (HRV). Preostali so ga lahko  po obeh štartih le s pogledom pospremili, ko se je odpeljal zmagi naproti. Za ostala mesta pa je potekal srdit boj. Ne koncu je bil drugi na zmagovalnem podiumu Tilen Demšič (AMD Orehova vas), tretji v končni razvrstitvi pa je bil Luka Kranjc (AMD Radovljica). Po svojih močeh se je po zaceljeni neprijetni poškodbi zloma roke in ob prestopu v višjo kategorijo boril Jaka Peklaj (AMD Šentvid pri Stični), a višje od petega mesta ni zmogel poseči.

Tudi v kategoriji MX2 je zmaga odšla k našim južnim sosedom. Nikola Hranić (HRV) je slavil pred Matevžem Robkom (MX Fire group), na tretjem mestu pa je pristal še eden od tujcev, in sicer Simon Breitfuss (AVT).

Pancar zanesljiv v odprtem razredu

V najmočnejšem razredu MX open je Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični) potrdil, da je izvrstno pripravljen na sezono, v kateri si je med svetovno elito zastavil visoke cilje. V obeh vožnjah je bil vseskozi v ospredju in ni dovolil nobenega presenečenja, četudi mu v drugo štart ni najbolje uspel. 

Dirke za državno prvenstvo jemljem za odličen trening in pripravo na tekme svetovnega prvenstva, v katerih imam za cilj, da se uvrščam med prvo deseterico v razredu MX2,

je povedal Pancar, ki je obakrat cilj prečkal prvi ter osvojil maksimalno število točk. Drugo mesto si je privozil Manuel Bermanschlager (AVT), tretji pa je bil Luka Kutnar (MK Fire group), ki je zaradi boljše druge vožnje prehitel lanskoletnega državnega prvaka v tem razredu Petra Irta (AMD Irt brothers).

Pancar v enem od zavojev na "Cukarci".

Predsednik AMD Šentvid pri Stični Matej Šteh je bil po dirki ponosen, da je AMZS prvo dirko sezone dodelil prav njim. S prizadevnimi člani in sodelavci so organizatorji preizkušnjo izpeljali po vseh zahtevanih merilih, četudi vemenska napoved ni bila obetavna. Proga je kljub nekaj dežnim kapljam zdržala do zadnjega tekmovalca, prireditelji pa so bili najbolj veseli dejstva, da na dirki ni prišlo do kakšne nesreče ali poškodbe.

Druga dirka sezone za točke državnega prvenstva Slovenije v motokrosu bo na sporedu 5. junija 2021 na stezi v Orehovi vasi. Morda tudi že z gledalci, če bodo ukrepi in predpisi Vlade Republike Slovenije to dovoljevali in če bodo ob tem izpolnjene tudi vse zahteve NIJZ.

Ključne besede


AMZSmotokrosdržavno prvenstvoMX2državno prvenstvo v motokrosuMX openlicencaMX50MX65MX85MX125Veterani 40Veterani 50AMD Šentvid pri Stični

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

50

Priljubljenost članka

50

Shrani

Delite s prijatelji