Mark Kastelic drugi na zmagovalnih stopničkah v Adrii

Na drugi letošnji dirki WSK Euro Series je Mark Kastelic osvojil odlično drugo mesto ter dosegel enega najboljših rezultatov slovenskega kartinga v mednarodni konkurenci.


Mark Kastelic je varovanec dvakratnega svetovnega prvaka formule 1 Fernanda Alonsa. Da pod njegovim okriljem očitno napreduje, je pokazal na drugi dirki sezone serije WSK Euro. Na dirkališču Adria International Raceway, ki se nahaja južno od Benetk, je bil v razredu OKJ od prvega prostega treninga v ostri konkurenci 64 dirkačev vseskozi med najhitrejšimi. V kvalifikacijskih vožnjah se je uvrščal med prvih pet, v polfinalu pa je s tretjega štartnega položaja prišel do drugega mesta. To je pomenilo četrto startno mesto v finalni vožnji, v katero se je uvrstilo le 34 najhitrejših mladih dirkaških upov.

Kastelic (št. 333) je bil vseskozi med najhitrejšimi.

Kastelic mojstrsko v finalu

V finalu je Kastelic pokazal kaj zna in zmore. S hitro in zanesljivo vožnjo je ukrotil tudi precej starejše tekmece in dokazal, da ne sodi zaman med najbolj obetavne dirkače nove generacije. V cilj je pripeljal drugi in se veselil uvrstitve na zmagovalne stopničke ter tako dosegel enega najboljših rezultatov v zgodovini slovenskega kartinga. Visoko je dvignil zaslužen pokal in dokazal vsem tekmecem, da bodo morali nanj v prihodnje pošteno računati.

Zelo sem zadovoljen s celotnim koncem tedna. Končno sem ujel pravi ritem. Dirkalnik in motor sta bila pripravljena vrhunsko, dirke pa sem se lotil povsem sproščeno. Ni bilo lahko, a sem ohranil mirno glavo in poslušal tudi očetove nasvete. Na koncu se je to obrestovalo,

je bil zadovoljen Mark. Velik delež k uspehu je prispeval tudi njegov oče Robert Kastelic. Z Markom sta pilila strategijo vožnje od prvega prostega treninga. Skupaj sta iskala kritične točke na stezi, kje so »luknje« za prehitevanje ipd. Očetovi nasveti so glede vožnje odlično delovali.

Taktiko in strategijo je Mark koval skupaj z očetom Robertom.

Izvrstnega rezultata mladega slovenskega voznika z licenco AMZS je bil seveda vesel tudi Jamie Croxford, vodja ekipe Forza:

Mark je najboljši novinec, s katerim sem do sedaj delal v kartingu v tej kategoriji. Zanj je bil prestop v višji razred velik korak naprej, a se je pridno učil in napredoval iz dirke v dirko, iz vožnje v vožnjo. Na tej dirki je pokazal ogromno. Skozi celoten konec tedna je vozil zelo konstantno in tekoče. Rezultat, kot je to drugo mesto in to v taki konkurenci, ki ne oprošča nobene napake, je moral priti slej kot prej.

Na zmagovalnem odru Freddie Slater (VB) na prvem, Mark Kastelic (levo) na drugem in Enea Frey (ŠVI) na tretjem mestu.

Mark Kastelic časa za proslavljanje uspeha ali celo za počitek ne bo imel, saj se že pripravlja na uvodno dirko FIA Academy Trophy, ki bo prihodnji konec tedna v Nemčiji na stezi v Wackersdorfu, kjer bo vnovič branil slovenske barve. Ob Kastelicu so z licencami AMZS na dirki v Adrii tokrat vozili še trije slovenski dirkači. V kategoriji Mini sta Aleksandar Bogunović in Matic Preša finalno vožnjo končala na 28. oziroma 33. mestu, Oskar Poberaj pa se vanjo žal ni uspel uvrstiti.

Ključne besede


AMZSkartingAleksandar BogunovićMatic PrešaMark KasteliclicencaMiniOskar PoberajWSK Euro SeriesOKJ

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

98

Priljubljenost članka

98

Shrani

Delite s prijatelji