Tesni boji na razgretem asfaltu v Vrbini pri Krškem

Dirkališče Raceland v Vrbini pri Krškem je bilo prizorišče tretje dirke državnega prvenstva za voznike minimota, minigp-ja in skuterjev, hkrati pa je bila izpeljana tudi pokalna dirka za voznike supermota.


Prizadevni člani AMTK Koper so v Krškem izpeljali tretjo dirko sezone, ki je štela za točke državnega prvenstva za tekmovalke in tekmovalce v minimotu, minigp-ju in za skuteriste, vozniki supermota pa so se merili v pokalnem prvenstvu Slovenije. Hkrati je dirka veljala tudi za točke prvenstva Hrvaške v minimotu in za skuterje. V vročem vremenu so na razgretem asfaltu potekale zanimive borbe za vsak centimeter steze Raceland, razplet pa so delno krojile tudi tehnične težave posameznih tekmovalcev.

 

Janu Poropatu znova dve zmagi

Jan Poropat (Minimoto klub Obala racing) se je ža na jutranjem treningu soočil z okvaro pogonskega agregata in ga je bil prisiljen zamenjati. A to ga ni zaustavilo. Zmagal je v obeh vožnjah in tako še povečal vodstvo v skupnem seštevku prvenstva. V prvi vožnji se mu je najbolj približal Tadej Maver Guštin (GAS Vrtejba), ki pa kljub najboljšemu času kroga Poropata ni uspel prehiteti. Tudi v drugi vožnji je bil Maver Guštin najresnejši tekmec Poropatu, a mu je načrte preprečila strgana veriga. Težave je imel tudi Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki), ki je prvo vožnjo sicer končal na tretjem mestu, v drugi pa padel in motorju odtrgal tačko (nožnik), kar je botrovalo diskvalifikaciji. Skupno drugo mesto je tako osvojil Gašper Lenko, tretja pa je bila Maša Krmelj (oba 1. HKM Zagreb).

Jana Poropata niti menjava pogonskega agregata po jutranjem treningu ni pokvarila načrtov.

Enej Krševan v drugi vožnji brez zmage

V kategoriji minigp je Enej Krševan (GAS Vrtejba) že v kvalifikacijah znova pokazal premoč in postavil najhitrejši čas. To je nato v prvi vožnji potrdil tudi z zanesljivo zmago. Enejev brat Tian Krševan (GAS Vrtejba) je imel tehnične težave z vplinjačem, kar ga je prisililo v odstop. Zato pa je v drugi vožnji mlajši od bratov Krševan končal niz nepremagljivosti starejšega Eneja, ki je padel. Tian je napako izkoristil in švignil mimo ter čez ciljno črto prevozil na prvem mestu. Vseeno je Enej prišel do skupne zmage na dirki, Tian pa je stal na tretjem mestu na zmagovalnem odru. Mednju se je vrinil Filip Lah (GAS Vrtejba).

Švara vozil tudi supermoto

Klemen Švara se je z dvema zanesljivima zmagami v kategoriji skuter na najlepši način zahvalil svojemu društvu AMTK Koper za izvedbo dirke. Za veselje koprskih prirediteljev na dirkališču Raceland, ki zaradi pomanjkanja ustreznega objekta v lokalnem okolju dirko že več let organizira v Krškem, sta poskrbela še Andrej Filipič Zalovič na drugem in Matija Benčina na tretjem mestu.

Švara se je tokrat preizkusil tudi v supermotu, kjer so se tekmovalci borili za točke pokalnega prvenstva. Na motorju je prvič sedel šele dan pred dirko, a že v kvalifikacijah pokazal, da je tudi v tej panogi lahko zelo hiter, saj je dosegel tretji najboljši čas. Pred njim sta se zvrstila le Nejc Kržič in Fabrizio Valenta (oba GAS Vrtejba). Majhne razlike v kvalifikacijah so napovedovale zanimive vožnje. V prvi je zmagal Valenta pred Kržičem, tretji pa je bil Erik Luksa (GAS Vrtejba), Švara pa je po slabem štartu zasedel osmo mesto. V drugi vožnji pa je Švara dva kroga pred ciljem prevzel vodstvo in zmagal, Valenta je bil drugi in Kržič tretji. Skupne zmage se je na koncu veselil Valenta, Kržič je bil drugi, tretje mesto pa si je privozil novinec v tem razredu Švara.

Klemen Švara je tudi v supermotu pokazal, da premore zvrhano mero občutka za upravljanje motorja. V ovinku je bil tu pred njim Tilen Peroci.

Naja Kropec najboljša med najmlajšimi

Naja Kropec je zaznamovala dirko v mladinski kategoriji minimoto otroci 1. V obeh vožnjah je namreč zmagala z lepo prednostjo, obakrat pa se ji je najbolj približal Tim Komel, tretji pa je bil Nik Podpečan Vehovec (vsi trije GAS Vrtejba). Zelo tesen je bil razplet v starejši mladinski kategoriji minimoto otroci 2, kjer sta se za zmago potegovala Tian Krševan in Nejo Habjan (oba GAS Vrtejba). V prvi vožnji je bil uspešnejši Krševan, a Habjan je dosegel najboljši čas kroga in s tem napovedal, da bo druga vožnja še zanimivejša. Napoved se je uresničila, saj je Habjan v cilj zapeljal le s 137 tisočinkami prednosti pred Krševanom in se tako veselil skupne zmage. Tretje mesto je tokrat pripadlo Matiji Kodarinu (GAS Vrtejba), medtem ko je Nejc Petrič, tretji po prvi vožnji, v drugi odstopil.

Pred tekmovalci je sedaj poletni premor, v katerem sta sicer na sporedu dve dirki evropskega prvenstva. Državno prvenstvo pa se bo nadaljevalo zadnji avgustovski konec tedna. Takrat voznice in voznike z licencami AMZS v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem čaka dvojni program, saj sta predvideni kar dve dirki.

Ključne besede


AMZSsupermotominimotoskuterdržavno prvenstvoracelandlicencaminigppokalno prvenstvoAMTK Koper

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

43

Priljubljenost članka

43

Shrani

Delite s prijatelji