Po šestih letih znova dirka svetovnega prvenstva v Maggiori

Karavana svetovnega prvenstva v motokrosu se je preselila v Italijo. V nedeljo 4. julija 2021 jo na stezi v Maggiori čaka tretja preizkušnja sezone.


Proga Maggiora Park v Italiji bo po več kot šestih letih znova gostila dirko svetovnega prvenstva v motokrosu. Nazadnje so se najboljši motokrosisti tu za točke svetovnega prvenstva merili sredi junija leta 2015. Takrat sta v razredu MXGP slovenske barve branila Matevž Irt in Klemen Gerčar, ki sta na koncu pristala na 16. oziroma 17. mestu, vsak pa je osvojil 9 točk. Tisto preizkušnjo ima najbrž še vedno v zelo lepem spominu tudi Tim Gajser, ki je takrat vozil še v razredu MX2. Drugič v karieri je namreč dirko v skupnem seštevku dobil, čeprav je bil v prvi vožnji tretji, v drugi pa je skozi cilj pripeljal na drugem mestu. A to je zadostovalo, da je stopil na najvišjo stopničko za zmagovalce. Na zmagovalnem odru sta mu sicer družbo delala Jeffrey Herlings in Jeremy Seewer, ki sta še danes njegova trdovratna tekmeca med svetovno motokros elito, a zdaj v elitnem razredu MXGP.

Gajser v vlogi favorita

Gajser progo v Maggiori zelo dobro pozna, saj je na njej v preteklosti odpeljal kar nekaj dirk odprtega italijanskega državnega prvenstva, ki ga velikokrat jemlje za trening in pripravo na zahtevne preizkušnje. Nazadnje letos aprila, ko je dve vožnji v razredu MX1 prepričljivo dobil. Zato bi to lahko tokrat dobro izkoristil. Tudi malce trša podlaga od tiste, ki je bila nazadnje v Matterley Basinu, bi lahko Gajserju pomagala, da si pripelje lepo število točk, s katerimi bi še povečal vodilni položaj v skupnem seštevku.

Veselim se dirkanja v Maggiori. Na to progo imam lepe spomine iz leta 2015, pa tudi letos, ko sem na njej zmagal v italijanskem prvenstvuo. To je proga stare šole motokrosa. Za zdaj sem zelo zadovoljen s sezono. Vnovič se bom poskusil peljati čimbolje in potrditi dobre občutke med vožnjo,

je povedal Gajser, ki ima trenutno po dveh dirkah petnajst točk prednosti pred prvim zasledovalcem Herlingsom in še pet več pred Romainom Fevbrejem, sicer zmagovalcem zadnje dirke svetovnega prvenstva v motokrosu v razredu MXGP v Maggiori leta 2015. Sila nevaren zna biti tudi veteran Antonio Cairoli, ki je očitno izvrstno fizično pripravljen. Pred domačim občinstvom bo po zmagi na VN Velike Britanije zagotovo zelo motiviran in če mu bo uspelo dvakrat ponoviti prvo vožnjo z zadnje dirke v Angliji ter ga ne bo morebiti izdala tehnika, potem ga bo zelo težko pustiti za seboj. Vsekakor Gajser na progo Maggiora prihaja v vlogi favorita.

Vsi v ekipi trdo delamo, zato sem zelo vesel, da gre trenutno vse zelo dobro. Zelo sem vesel tudi, da so ob progi znova navijači, ki jih vidim in tudi slišim. To je bilo še posebej impresivno v Matterley Basinu. Prav navijači naredijo atmosfero, v kateri je še bolj zabavno voziti in dirkati,

je pohvalil gledalce in navijače aktualni branilec naslova svetovnega prvaka. Tekmeci mu  tudi tokrat zanesljivo ne bodo niti malo popuščali ali mu olajšali delo, zato bi utegnili biti jeziček na tehtnici znova štarti. Brez dvoma bodo odločale malenkosti.

Gajser nasmejan na zmagovalnem odru v Matterley Basinu. Tretjič v sezoni bo aktualni svetovni prvak v razredu MXGP branil rdečo številko vodilnega v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo.

Prva vožnja VN Italije v razredu MXGP v Maggiori bo v nedeljo 4. julija 2021 ob 13.15 uri, druga pa ob 16.10 uri.

Aprilski vožnji vodilo za Pancarja

V razredu MX2 bo slovenske barve zastopal Jan Pancar. V Angliji v Matterley Basinu ni potešil svojih apetitov po visokih mestih med deseterico, kar si je zadal za cilj pred sezono. Progo v Maggiori je Pancar nazadnje prevozil letos v začetku aprila, ko je na dirki odprtega italijanskega prvenstva v razredu MX2 osvojil skupno 6. mesto. Član AMD Šentvid pri Stični progo zelo dobro pozna in to bi lahko izkoristil v svoj prid. Konkurenca bo znova agresivna in bo iskala vsako najmanjšo možnost za prehitevanje. Izjemno pomembno pa bo tudi, da se na štartu Pancar ne bi zapletel v gnečo. Izbira dobre linije iz štartne rampe pa je včasih lahko tudi velika loterija.

Pancar je aprila na progi Maggiora Park že vozil v okviru odprtega italijanskega prvenstva v motokrosu.

Prva vožnja VN Italije v razredu MX2 v Maggiori bo v nedeljo 4. julija 2021 ob 12.15 uri, druga pa ob 15.10 uri.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2licenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji