V nedeljo vnovič na delu vozniki speedwaya za točke državnega prvenstva

Žarnovica na Slovaškem bo v nedeljo 4. julija 2021 prizorišče druge preizkušnje sezone, ki bo štela za državno prvenstvo Slovenije v speedwayu.


Slovenski vozniki speedwaya imajo tokrat zelo zgoščen program. Slovaška Žarnovica bo namreč prizorišče kar dveh dirk v dveh dneh, na obeh pa bodo v verjetno znova v glavnih vlogah slovenski asi dirkanja na ovalnih progah.

Krčani merijo visoko

Že v soboto 3. julija bo namreč na tem dirkališču na sporedu druga dirka Pokala prijateljstva (SFC - Speedway Friendly Cup). Prva je bila na praznični petek 25. junija v Krškem. Nedelja 4. julija pa bo v znamenju dirke odprtega državnega prvenstva Slovenije, Madžarske in Slovaške. V Žarnovici se obeh preizkušenj lotevajo zelo resno, saj ju jemljejo praktično za generalko za izvedbo dirke svetovnega prvenstva v speedwayu, ki bo na tem prizorišču letos 21. avgusta.

Na sobotni preizkušnji se bodo znova med seboj v parih merili vozniki iz Slovenije (AMD Krško), Češke (AK Marketa Praga) in Slovaške (SC Žarnovica), tokrat pa se jim bo pridružila še ekipa iz Nemčije. Na dirki v Krškem je premočno zmago slavila ekipa AMD Krško v postavi Nick Škorja, Denis Štojs, Miran Praznik, Anže Grmek. Četverica teh fantov bo zdaj v gosteh skušala zadržati prvo mesto v skupnem seštevku tega tekmovanja. Njihov glavni konkurent bo najbrž domača ekipa Žarnovice.

Postava AMD Krško na prvi dirki Pokala prijateljstva (od leve): Anže Grmek, Denis Štojs, Miran Praznik, Nick Škorja in vodja voznikov Milan Praznik. (Foto/Sašo Ključarič)

Lahko ambiciozni Slovenci presenetijo Vaculika?

V nedeljo 4. julija sledi dirka posameznikov, ki se bodo potegovali za nove točke odprtega državnega prvenstva Slovenije, Madžarske in Slovaške. V Debrecenu na prvi preizkušnji sezone so dominirali slovenski vozniki, ki so povsem "okupirali" zmagovalne stopničke. Na njih so stali prvi Matic Ivačič (ST Lendava), drugi Nick Škorja in tretji Denis Štojs (oba AMD Krško). Anže Grmek (AMTK Ljubljana) je dirko na Madžarskem končal tik za finalom na petem mestu, mladi Krčan Miran Praznik pa je bil deseti. Enak vrstni red vozniki z licenco AMZS zasedajo tudi v seštevku za državnega prvaka Slovenije.

Razpredelnica rezultatov po koncu dirke v Debrecenu.

Predvsem Škorja in Grmek sta po drugem in petem mestu s prve dirke željna boljšega rezultata. Po odličnih vožnjah na SFC dirki v Krškem, kjer sta oba vknjižila maksimalno število točk, bosta zanesljivo odločno napadala aktualnega državnega prvaka Matica Ivačiča. Ta v Žarnovico prihaja po zahtevnem derbiju nemške lige, v kateri je za MSC Wölfe Wittstock privozil zelo lepih 9 točk (1, 3, 3, 1, EX, 1) v gosteh proti moštvu AC Landshut. A pred nedeljsko dirko za državno prvenstvo ga v petek in soboto čakata še dirki poljske 2. lige, kar pomeni, da v Žarnovico verjetno ne bo prišel povsem svež in spočit.

Slovenci so dominirali na prvi dirki v Debrecenu. Od leve: Štojs, Ivačič, Škorja.

Največ oči na nedeljski dirki bo bržčas uprtih v prvo ime slovaškega speedwaya Martina Vaculika. Izvrstni Slovak je član svetovne serije Speedway Grand Prix, v kateri bo tudi letos tekmoval naš Matej Žagar, ki pa v državnem prvenstvu Slovenije že drugo leto zapored žal ne sodeluje. Vaculik se pred slovaškimi gledalci in navijači vedno zelo rad pokaže. Tokrat bo na tribunah omejeno število gledalcev. Zaradi varnostno-zdravstvenih ukrepov jih bo lahko največ tisoč.

Dirka v nedeljo 4. julija 2021 v Žarnovici na Slovaškem se bo začela s slovesno parado tekmovalcev ob 15. uri. Prva vožnja bo na sporedu ob 15. uri in 15 minut. Tehnične podrobnosti in pravilnik dirke najdete na tej povezavi.

Ključne besede


Matej ŽagarAMZSAMD KrškoNick ŠkorjaMatic Ivačičdržavno prvenstvospeedwayDenis ŠtojsAnže GrmeklicencaMiran PraznikPokal prijateljstva

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji