Gajser brani rdečo številko

Oss bo prizorišče četrte dirke sezone svetovnega prvenstva motokrosistov. Slovenijo bosta z licencama AMZS zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.

Gajser je v razredu MXGP na treh dirkah zbral 124 točk in je na prvem mestu v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo.
Gajser je v razredu MXGP na treh dirkah zbral 124 točk in je na prvem mestu v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo.

Najboljši vozniki motokrosa se bodo prihajajoči konec tedna merili na četrti dirki sezone, ki bo štela za točke svetovnega prvenstva. Velika nagrada Nizozemske, ki je bila v preteklosti običajno v Valkenswaardu ali Assnu, bo tokrat v Ossu. Proga je za veliko večino voznikov neznanka, saj na njej do sedaj še ni bilo motokros dirke najvišje ravni. Najbrž bosta zato v prednosti domača asa Jeffrey Herlings in Glenn Coldenhoff, ki stezo še najbolje poznata, ker sta na njej v preteklosti že trenirala oziroma vozila na preizkušnjah za državno prvenstvo Nizozemske. Tim Gajser bo imel  verjetno težko delo, če bo želel ohraniti rdečo številko najboljšega v skupnem seštevku razreda MXGP. Nizozemca sta v dobri formi, kar sta pokazala tudi na zadnji preizkušnji, ki je bila pred  slabima dvema tednoma v Maggiori v Italiji, ki sta jo končala na mestih ena in dve na zmagovalnem odru. Zelo zavita proga dolga 1775 metrov in mehka podlaga ne omogočata veliko oprijema v številnih ovinkih, zato bo zelo pomembno povezati občutke na stezi z ustreznimi nastavitvami amortizerjev in motorja. Prav v tem elementu je Gajser s Hondino ekipo zelo suveren in bo verjetno to skušal s pridom izkoristiti tudi tokrat.

Veselim se voženj v Ossu, saj gre za povsem novo progo. Rad se vozim po mivki, zato bo najbrž zelo zabavno,

je bil kratek, a nasmejan in dobre volje aktualni svetovni prvak, ki ima v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo le šest točk prednosti pred Herlingsom, tretji Franciz Romain Fevbre pa zaostaja 17 točk. Zato bo v branjenju prednosti za Gajserja bržčas zelo pomembna vsaka malenkost, še posebej pa eksploziven štart v vsaki vožnji.

Prva vožnja VN Nizozemske v razredu MXGP v Ossu bo v nedeljo 18. julija 2021 ob 13.15 uri, druga pa ob 16.10 uri.

Nova proga je nov izziv

Drugi slovenski predstavnik z licenco AMZS v Ossu bo Jan Pancar, ki bo vozil v razredu MX2. Na dirki v Maggiori se Pancarju ni izšlo vse po željah in načrtih, ki so zastavljeni zelo pogumno. Za 16. in 13. mesto je vknjižil skupaj 13 novih točk v skupnem seštevku, a se je brez dvoma sposoben peljati še bistveno bolje ter se uvrščati med deseterico, kar si je zadal za glavni cilj pred sezono.

Pancar je v skupnem seštevku v razredu MX2 na 15. mestu, zbral pa je 39 točk.

Tudi za Pancarja bo proga v Ossu novost. Z mehko mivko sicer nekaj izkušenj že ima, zato jih bo lahko s pridom uporabil. Njegovi tekmeci so vsi po vrsti zelo agresivni in napadalni, kar pomeni, da bo na progi potrebna tudi previdnost, saj vsak zdrs z motorja ali padec lahko hitro pokvari uvrstitev oziroma pomeni celo odstop. Tudi za Pancarja bosta ključnega pomena dobra štarta, ki bi mu lahko tlakovala pot do želenega končnega rezultata. Verjetno bo največ pritiska čutil  Roan Van De Moosdijk, ki se bo želel dokazati pred domačo publiko, v imenitni formi pa je tudi vodilni v skupnem seštevku razreda MX2 Mattia Guadagnini. Mladi Italijan vozi zelo zrelo, a tudi zanj bo mehka podlaga, ki je ni vajen, na povsem novi progi v svetovnem prvenstvu najbrž velik izziv. Za vrat mu dihajo Maxime Renaux, Ruben Fernandez in Maxime Boisrame, zato mu ne bo niti malo lahko. Še vedno pa ne bo prepričljivega zmagovalca prve preizkušnje sezone, ki je bila v Orljonoku v Rusiji, Toma Vialla. Francoz namreč še ni saniral poškodbe desne roke in upa, da se bo lahko karavani tekmovalcev svetovnega prvenstva pridružil že na naslednji dirki, ki bo na Češkem.

Prva vožnja VN Nizozemske v razredu MX2 v Ossu bo v nedeljo 18. julija 2021 ob 12.15 uri, druga pa ob 15.10 uri.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2svetovno prvenstvo v motokrosusvetovni prvaklicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

6

Priljubljenost članka

6

Shrani

Delite s prijatelji