Loket je bolj po Gajserjevem okusu

V nedeljo 25. julija bo češki Loket gostitelj pete dirke sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu. Slovenijo bosta z licencama AMZS predstavljala Tim Gajser in Jan Pancar


Motokros karavana se je iz Ossa na Nizozemskem preselila na Češko, kjer jo v nedeljo 25. julija 2021 čaka nova preizkušnja za svetovno prvenstvo. Gostitelj pete dirke, ki bo štela za nove točke svetovnega prvenstva, je Loket. Slovenske barve na progi s trdo podlago bosta zastopala Tim Gajser v razredu MXGP in Jan Pancar, ki bo vozil v razredu MX2.

Trda podlaga in veliko skokov

Gajser je dobil VN Nizozemske, kjer je na mehki podlagi proge v Ossu v prvi vožnji v cilj prišel tretji, v drugi pa drugi, a je bilo to dovolj, da je stal na vrhu stopničk na zmagovalnem odru. Zaradi smole Jeffreya Herlingsa, ki se je poškodoval v prvi vožnji in ga tokrat ne bomo videli na progi, je prednost pred tekmeci v skupnem seštevku povečal na 23 točk. V odsotnosti nesrečnega Nizozemca si bosta razliko najbrž najbolj prizadevala zmanjšati Antonio Cairoli in Romain Fevbre. Italijanski veteran je v imenitni formi, ki jo je demonstriral v drugi vožnji v Ossu, v kateri je v zadnjem krogu malce pred ciljem prehitel našega motokros šampiona ter v cilj pripeljal prvi. Tudi Francoz Fevbre je očitno zelo dobro pripravljen, verjetno pa bo še dodatno motiviran z dejstvom, da je pred skoraj dvema letoma, ko je bila zadnjič dirka svetovnega prvenstva na tej progi, v Loketu zmagal. Gajser je takrat z dvema drugima mestoma pristal stopničko pod francoskim motokrosistom. Slovenskega šampiona na progi dolgi 1586 metrov čaka težko delo, saj bodo tudi drugi tekmeci želeli njegov skalp oziroma ga pustiti za seboj.

Gajser v globokih brazdah mehke proge v Ossu.

Vem, da moram trdo delati in trenirati, da bom dobro pripravljen za trdo podlago, ki nas čaka v Loketu. Upam tudi, da bo ob stezi prisotnih veliko slovenskih navijačev, ki bodo navijali zame in me vzpodbujali, da iz sebe iztisnem maksimum,

je povedal Gajser v Ossu po 31. zmagi v karieri na motokros Grand Prix dirkah pred potjo v Loket. Boj za primat zmagovalca VN Češke letos bo bržčas zelo oster in neizprosen. Ključnega pomena bo ob kakovostnem štartu v vsaki vožnji bržčas tudi natančna izvedba številnih vratolomnih skokov, ki se na zaviti progi vrstijo en za drugim. Obvladovanje motorja v zraku Gajserju ne povzroča težav in je v tem elementu sila suveren, zato se lahko dirke loti z optimizmom v upanju, da bi se spet povzpel na vrh zmagovalnih stopničk, česar mu v Loketu v karieri še ni uspelo.

Prva vožnja VN Češke v razredu MXGP v Loketu bo v nedeljo 25. julija 2021 ob 13.15 uri, druga pa ob 16.10 uri.

Pancar lahko poseže visoko

Jan Pancar bo imel na tokratnem prizorišču pravzaprav popravni izpit. Preizkušnja v Ossu se ni iztekla po njegovih načrtih in je ostal brez novih točk v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo v razredu MX2. Padec v prvi vožnji, po kateri je preveč zaostal, da bi se lahko vmešal v boj za mesta, ki prinašajo točke svetovnega prvenstva, in nato okvara motorja sredi prvega kroga druge vožnje sta ga zaustavila in mu "pridelala" prvo ničlo v sezoni. Pancarja na Loket sicer veže lep spomin. Pred dvema letoma je namreč v krstni sezoni na dirkah svetovnega prvenstva tu zasedel 17. in 19. mesto ter prišel do šestih točk. Na trdi podlagi, ki mu je bistveno bolj pri srcu kot tiste z mehko, bo z več oprijema na stezi lahko pokazal kaj zna in zmore ter pozabil na neprijetnosti iz Ossa. Nevarno je le, da bi v veliki želji pregorel oziroma da bi ga vnovič na cedilu pustila tehnika. Pancar je brez dvoma sposoben na tej progi demonstrirati potencial, ki ga premore, z malo sreče pa bi lahko znova posegel tudi v prvo deseterico, kar je njegov glavni cilj v tej sezoni.

Pancar bo Loketu zaradi konfiguracije proge veliko časa v zraku.

Prva vožnja VN Češke v razredu MXGP v Loketu bo v nedeljo 25. julija 2021 ob 12.15 uri, druga pa ob 15.10 uri.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2licenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

5

Priljubljenost članka

5

Shrani

Delite s prijatelji