Padec Tima Gajserja v drugi vožnji

Peta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je bila v Loketu. Na Veliki nagradi Češke slovenska predstavnika Tim Gajser in Jan Pancar nista imela sreče.


Loket je bil prizorišče pete dirke svetovnega prvenstva v motokrosu. Tokrat so imeli vozniki ob progi tudi številne gledalce in navijače, ki so glasno vzpodbujali tudi dva slovenska tekmovalca z licencama AMZS. V razredu MXGP je vozil Tim Gajser, v razredu MX2 pa Jan Pancar.

Za Gajserja usodna druga vožnja

Najboljši slovenski motokrosist Tim Gajser je v vožnji na čas zasedel 5. mesto. 1586 metrov dolga proga s trdo podlago in višinsko razliko 455 metrov je branilcu naslova svetovnega prvaka bolj pri srcu, številnim gledalcem, med katerimi so bili tudi njegovi navijači, pa se je želel oddložiti z dobrima vožnjama. V prvo se je podal zelo eksplozivno. Na prvo merilno točko je pripeljal tretji, ob koncu prvega kroga pa je bil že drugi. Potem je potrpežljivo vozil z dobro sekundo zaostanka za vodilnim Jorgejem Pradom ter pripravljal napad nanj. Špancu se je nekajkrat približal, a ga ni uspel prehiteti in je ciljno črto prečkal na drugem mestu. Drugo vožnjo je Gajser začel vnovič zelo agresivno in je na prvo merilno mesto pripeljal na 5. mestu, na katerem je bil tudi ob koncu prvega kroga. Nadaljeval je zelo osredotočen in hitro je prišel mimo Glenna Coldenhoffa, nato pa je v četrtem krogu padel in sanj o novi visoki uvrstitvi je bilo konec. Vmes je moral zaviti celo v bokse, od koder se je povsem iz ozadja prebijal naprej.

Imel sem smolo, saj se je ob padcu zaščitna plastika, ki varuje ročko sklopke, zagozdila in moral sem zaviti v bokse, kjer so mehaniki rešili težavo. Tako sem izgubil precej časa in sem malce razočaran,

je povedal Gajser, ki pa je v cilj vseeno pripeljal na 15. mestu, na dirki pa je osvojil skupno 6. mesto. Tako je vseeno zadržal rdečo številko vodilnega v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo v razredu MXGP.

Gajserju v uteho ostaja rdeča številka vodilnega v skupnem seštevku.

Pancarju točka 

Jan Pancar je po neuspešnem nastopu na prejšnji dirki v Ossu tokrat želel popraviti vtis. Trda podlaga mu bistveno bolj ustreza in je na njej bistven boljši. V kvalifikacijah je v vožnji na čas postavil 16. rezultat, kar je bil lep obet za dirko. Vendar štart prve vožnje se mu ni posrečil. Na prvo merilno točko je pripeljal šele na 26. mestu. Sledil je ogorčen boj in v zelo izenačeni ter ostri konkurenci so bile razlike majhne. V lovljenju na 20. mesto, ki prinaša eno točko, je bilo pomembno dobro odpeljati vsak zavoj in Pancarju je na koncu uspelo osvojiti prav 20. mesto. V drugo vožnjo je štartal bolj odločno. Na prvem merilnem mestu je bil celo na 8. mestu, ob koncu prvega kroga pa trinajsti. Nato pa je v drugem krogu v tretjem sektorju storil napako in zdrsnil daleč nazaj po lestvici ter ostal praktično brez možnosti za uvrstitev med dobitnike točk svetovnega prvenstva. Kljub temu je vztrajno nadaljeval in v cilj pripeljal na 22. mestu, skupno na dirki pa mu je pripadlo 26. mesto.

Pancar je na dirki v Loketu osvojil samo točko.

Šesta od skupno devetnajstih načrtovanih preizkušenj sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo 1. avgusta 2021. Gostil jo bo Lommel, kjer bo dirka za Veliko nagrado Flandrije - Belgije.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Jorge Prado (Špa), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Romain Fevbre (Fra), ...

2. vožnja: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Jeremy Seewer (Švi), 3. Jorge Prado (Špa), ... 15. Tim Gajser (Slo), ...

Skupno VN Češke: 1. Jorge Prado (Špa): 45, 2. Antonio Cairoli (Ita): 40, 3. Jeremy Seewer (Švi): 38, ... 6. Tim Gajser (Slo): 28, ...

Skupno SP (5/19): 1. Tim Gajser (Slo): 194 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita): 183, 3. Jorge Prado (Špa): 177, ...

MX2

1. vožnja: 1. Mattia Guadagnini (Ita), 2. Tom Vialle (Fra), 3. Jed Beaton (Avs), ... 20. Jan Pancar (Slo), ...

2. vožnja: 1. Thibault Benistant (Fra), 2. Maxime Renaux (Fra), 3. Rene Hofer (Avt), ... 22. Jan Pancar (Slo), ...

Skupno VN Češke: 1. Mattia Guadagnini (Ita): 41, 2. Maxime Renaux (Fra): 38, 3. Thibault Benistant (Fra): 37, ... 26. Jan Pancar (Slo) 1 točka, ...

Skupno SP (5/19): 1. Maxime Renaux (Fra): 179, 2. Mattia Guadagnini (Ita): 177, 3. Ruben Fernandez  (Špa): 165, ... 18. Jan Pancar (Slo) 40 točk, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2svetovno prvenstvo v motokrosusvetovni prvaklicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

15

Priljubljenost članka

15

Shrani

Delite s prijatelji