Pred prvo dirko svetovnega prvenstva v motokrosu

V nedeljo 20. februarja 2021 se bodo najboljši motokrosisti sveta pomerili na prvi dirki sezone za točke svetovnega prvenstva. Preizkušnja za Veliko nagrado Velike Britanije bo v Matterley Basinu.


Najboljši motokrosisti sveta se bodo v novo tekmovalno sezono podali na Otoku. Prizorišče prve preizkušnje bo Matterley Basin, kjer bodo motokros asi preverili, kako so se pripravili na ostre boje v letu 2022, ki se bodo predvidoma končali sredi septembra, ko bosta najpozneje znana nova svetovna prvaka v razredih MXGP in MX2. Slovenske barve bosta z licencama AMZS vnovič branila Tim Gajser in Jan Pancar, oba pa se v sezono podajata pogumno ter z različnima izhodiščema.

Tim Gajser je leto 2021 končal na skupno tretjem mestu v elitnem razredu MXGP, s čimer ni bil zadovoljen. Štirikratni svetovni prvak ima vselej zelo visoko zastavljene cilje in tudi letos ni nič drugače.

Veliko je bilo testiranj motorja, ki je nov. Z opravljenim v pripravah sem zadovoljen, predvsem pa si želim, da bi bil zdrav in potem bom poskusil sezono odpeljati tako kot znam,

je povedal Gajser na spletni novinarski konferenci AMZS pred sezono ter poudaril:

Najbolj pomembno je, da ostaneš zdrav skozi celotno sezono, saj tako lahko nastopaš na vseh tekmah in konstantno nabiraš točke ter nemoteno treniraš. To je glavni cilj, seveda pa si želim spet osvojiti naslov svetovnega prvaka.

Gajser novo sezono želi izpeljati predvsem brez poškodb.

Gajser je formo preverjal na Sardiniji v italijanskem prvenstvu, kjer je na dveh dirkah dvakrat zmagal oziroma skupno v štirih vožnjah trikrat prvi prevozil ciljno črto.

Ni pomembno, kako dober si. Vedno se lahko izboljšaš. Nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še boljše, zato se na treningih vsi maksimalno trudimo,

je še povedal Gajser, ki ga močna konkurenca vselej še dodatno motivira. Še malce bolj zahtevni pa bodo tekmeci v Matterley Basinu, kjer zaradi poškodbe stopala ne bo branilca naslova svetovnega prvaka Jeffreya Herlingsa. Tudi lani drugi v skupnem seštevku razreda MXGP Romain Fevbre ni povsem nared, zato pa bodo vsi drugi najbrž želeli odločno kar takoj pokazati zobe. Gajserju, ki se v sezono podaja z novim Hondinim motorjem, bo v veliko pomoč znova moštveni kolega Mitch Evans, ki se po dolgotrajni odsotnosti zaradi poškodbe vrača v svetovno motokros karavano. Ni odveč spomniti niti na to, da se tekmovanje spet vrača na dvodnevni format, kakršnega smo bili vajeni že v preteklih letih, preden se je začela epidemija koronavirusa, kar bi utegnilo še dodatno premešati karte med ambicioznimi moštvi in njihovimi vozniki.

Prva vožnja VN Velike Britanije v razredu MXGP v Matterley Basinu bo v nedeljo 20. februarja 2022 ob 14.15, druga pa ob 17.10.

Pancar vstopa v novo poglavje

Za Jana Pancarja bo letošnja tekmovalna sezona velik izziv. Med najboljše voznike razreda MX2 se namreč podaja z lastno ekipi TEM JP253. To pomeni, da bo del energije, ki jo potrebuje za tekmovalne dosežke, nujno porabil tudi za vodenje, organizacijo, logistiko in druge stvari, ki so potrebne, da bo moštvo funkcioniralo. V veliko oporo pri tem mu bo zanesljivo oče Igor Pancar, ki je "team manager", del ekipe pa je tudi mehanik, ki bo skrbel, da bo Janov motor vseskozi brezhibno pripravljen na dirkanje.

Je malce več dela, ni pa spet tako težko, saj sem imel tudi prej kar veliko dela. Menim, da je boljše kot prej, saj bom imel malce več "svobode", res pa je, da je nekaj več organizacijskega dela. Ampak v bistvu je šef oče. Priprave so bile relativno kratke, treniral pa sem večino v Italiji,

je povedal Pancar, ki je prav tako kot Gajser vozil dirki italijanskega prvenstva na Sardiniji. 

Letošnjo sezono sem si zadal za cilj, da pridem v skupnem seštevku do 15. mesta. Na sezono sem se pripravljal v Italiji, zdaj pa sem na Sardiniji treniral še na tej težki mivki in mislim, da se mi bo to obrestovalo,

je samozavestno pripovedoval Pancar na spletni novinarski konferenci AMZS. V Matterley Basinu ga čaka prvi zahtevni preizkus sezone, v katerem bodo bržčas kar takoj odločale malenkosti. Na dirko je prijavljenih 36 voznikov, ki bodo agresivno želeli poseči po čim višjih uvrstitvah, zato lahko pričakujemo neizprosen boj do zadnjega atoma moči že v kvalifikacijah v soboto in nato v obeh nedeljskih vožnjah.

Pancarjev cilj v sezoni razreda MX2 je uvrstitev v skupnem seštevku do 15. mesta.

Prva vožnja VN Velike Britanije v razredu MX2 v Matterley Basinu bo v nedeljo 20. februarja 2022 ob 13.15, druga pa ob 16.10.

 

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2svetovno prvenstvo v motokrosulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

4

Priljubljenost članka

4

Shrani

Delite s prijatelji