Gajser tretji motokrosist sveta razreda MXGP

Tim Gajser je na zadnji dirki sezone svetovnega prvenstva na Veliki nagradi Mantove osvojil skupno drugo mesto, sezono v razredu MXGP pa je po osemnajstih dirkah končal na tretjem mestu.


Osemnajsta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je bila v Mantovi. Na progi Tazio Nuvloari na VN Mantove sta Slovenijo zastopala Tim Gajser in Jan Pancar, prvič pa se je v dveh vožnjah na dirki evropskega prvenstva preizkušal tudi mladi Jaka Peklaj.

Enajste stopničke v sezoni

V razredu MXGP je Tim Gajser je kvalifikacije opravil s šestim časom. Na štartni rampi se je postavil na levo stran, na prvo merilno mesto pa je pripeljal osmi. A z agresivno vožnjo se je hitro prebil do tretje pozicije ter nato na njej vozil vse do cilja. Na prvih dveh mestih sta se v cilj pripeljala Jeffrey Herlings in Romain Febvre, ki sta bila tako pred zadnjo vožnjo sezone v skupnem seštevku točkovno izenačena. V drugo vožnjo, ki je neposredno odločala o naslovu svetovnega prvaka za leto 2022 v razredu MXGP, se je Gajser podal s četrtega mesta na prvi merilni točki ter se nato hitro povzpel na tretje. Febvre in Herlings sta se borila za prvo mesto oziroma naslov svetovnega prvaka, Gajser pa je vozil za njima in čakal na priložnost za napad. V petem krogu si je nato Febvre privoščil grobo napako, ki ga je drago stala, in slovenski as je prišel na drugo mesto. Herlingsa žal ni zmogel ujeti in Nizozemec si je pripeljal zmago v vožnji in na dirki ter hkrati naslov svetovnega prvaka. Gajser je zasedel skupno drugo mesto na dirki in se enajstič v sezoni povzpel na zmagovalni oder, v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo v razredu MXGP pa mu je pripadlo tretje mesto.

Za Gajserja so v Mantovi pesti stiskali tudi številni njegovi navijači in privrženci, ki so na dirko prišli iz Slovenije.

Pancar uspešno končal sezono

Jan Pancar je z drugo vožnjo na VN Lombardije v Mantovi pokazal, da premore potencial, ki pa ga premalokrat izkoristi. Tokrat se je kvalifikacij lotil zelo odločno in si je pripeljal 13. mesto, najboljše v sezoni. To izhodišče mu je omogočalo tudi izbiro boljšega štartnega položaja. V prvo vožnjo se žal ni pognal, kot si je želel. Prvo merilno točko je namreč prepeljal na 19. mestu. Znova je moral vložiti ogromno energije in moči, da se je prebil naprej. Na koncu je v cilj pripeljal na 15. mestu. Zmagal je Jago Geerts. Drugo vožnjo je Pancar začel sila zadržano in previdno, saj se je mimo prvega merjenja časa pripeljal šele na 22. mestu. Spet ga je čakala naporna vožnja in lov na tekmece. Z vztrajnostjo, borbenostjo in nepopustljivostjo se mu je uspelo prebiti precej naprej in v cilj je pripeljal na 14. mestu, to mesto pa mu je pripadlo skupno  tudi na dirki. Zmago v drugi vožnji si je sicer privozil novi svetovni prvak Maxime Renaux, skupno na dirki pa je na najvišji stopnički na VN Mantove stal drugouvrščeni v drugi vožnji Geerts.

Pancar je sezono svetovnega prvenstva v motokrosu v razredu MX2 v skupnem seštevku končal na dvajsetem mestu.

Peklaj prvič vozil med štirideseterico

Zadnjič v sezoni v letu 2021 se je med evropsko druščino v razredu EMX 125 preizkusil tudi Jaka Peklaj. V preteklih preizkušnjah je vselej obstal v kvalifikacijah. Tokrat je na progi, na kateri je sredi marca letos utrpel zlom leve roke, na prostem treningu postavil 29. čas, kvalifikacijah pa je nato končal na 35. mestu in se prvič letos uvrstil na dirko. V prvi vožnji je ciljno črto prečkal na 30. mestu, v drugi pa je bil pet mest nižje. Skupno mu je pripadlo 37. mesto. Vseeno je mladi član moštva 62motosport, ki ga vodi zadnji svetovni prvak kategorije MX3 Klemen Gerčar, zadovoljen, saj je zanesljivo nabral kar nekaj zelo dragocenih izkušenj. Preboj iz kvalifikacij na dirko pa mu bo dal najbrž tudi veliko vzpodbude in motiva, da se prihodnje sezone loti še z večjim elanom ter nadaljuje s procesi treninga še bolj zavzeto in odločno, saj mu bo to v veliko pomoč pri odpravljanju napak in slabosti, ki jih mora še popraviti.

Peklaj je sezono končal zadovoljen, saj se je prvič v karieri uvrstil (med štirideseterico) na dirko evropskega prvenstva v razredu EMX 125.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Romain Febvre (Fra), 3. Tim Gajser (Slo), ...

2. vožnja:  1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Romain Febvre (Fra), ...

Skupno VN Mantove: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 50, 2. Tim Gajser (Slo) 42 točk, 3. Romain Febvre (Fra) 42, ...

Skupno SP (18/18): 1. Jeffrey Herlings (Niz): 708, 2. Romain Febvre (Fra): 703, 3. Tim Gajser (Slo): 688, 4. Jeremy Seewer (Švi): 566, 5. Jorge Prado (Špa): 562, 6. Antonio Cairoli (Ita): 545, ...

MX2

1. vožnja: 1. Jago Geerts (Bel), 2. Kay de Wolf (Niz), 3. Maxime Renaux (Fra), ... 15. Jan Pancar (Slo), ...

2. vožnja: 1. Jago Geerts (Bel), 2. Maxime Renaux (Fra), 3. Mattia Guadagnini (Ita), ... 14. Jan Pancar (Slo), ...

Skupno VN Mantove: 1. Jago Geerts (Bel) 47, 2. Maxime Renaux (Fra) 45, 3. Kay de Wolf (Niz) 37, ... 14. Jan Pancar (Slo) 13 točk, ...

Skupno SP (18/18): 1. Maxime Renaux (Fra): 734, 2. Jago Geerts (Bel): 610, 3. Tom Vialle (Fra): 570, 4. Mattia Guadagnini (Ita): 548, 5. Jed Beaton (Avs): 540, 6. Rene Hofer (Avt): 527, ... 18. Stephen Rubini (Ita): 142, 19. Bastian Boegh Damm (Dan): 142, 20. Jan Pancar (Slo) 136 točk, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan PancarJaka Peklajevropsko prvenstvosvetovno prvenstvoMX2svetovni prvaklicencaEMX125

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

3

Priljubljenost članka

3

Shrani

Delite s prijatelji