Febvre le še točko pred Gajserjem

Šestnajsta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je potekala v Pietramurati. Na VN Garde sta slovenske barve branila Tim Gajser in Jan Pancar, na dirki evropskega prvenstva pa se je preizkusil tudi Jaka Peklaj.


Pietramurata je še tretjič v tednu dni gostila najboljše motokrosiste, ki so se merili za točke svetovnega prvenstva. Slovenijo sta zastopala Tim Gajser v razredu MXGP in Jan Pancar, ki je vozil v razredu MX2. Vnovič so se na progi Crossodrome Ciclamino v spremljevalnem programu preizkusili tudi vozniki v evropskem prvenstvu, v katerem je v razredu EMX 125 tekmoval tudi Jaka Peklaj.

Napet boj za naslov svetovnega prvaka

Tim Gajser v kvalifikacijah ni bil povsem v ospredju, saj so mu namerili 6. čas. Štart prve vožnje se mu je relativno posrečil, saj je iz prvega ovinka prišel na šestem mestu, a pomembno je bilo, da sta za njim ostala glavna tekmeca Romain Febvre in Jeffrey Herlings. Dobro izhodišče za Gajserja je pomenilo ostre napade, pri katerih je prednjačil predvsem Febvre, ki je kar nekaj časa vršil pritisk na slovenskega motokros šampiona in ga nato prehitel, enako pa je potem uspelo tudi Herlingsu. Gajser se ni predajal. Boril se je do konca in ciljno črto prečkal na 4. mestu. Zmagal je Jeremy Seewer. Za Švicarjem sta se zvrstila Febvre in Herlings. Drugo vožnjo je Gajser začel na tretjem mestu na prvem merilnem mestu in nadaljeval odlično. Še pred koncem prvega kroga je bil v vodstvu in ga do konca ni več izpustil iz rok. Vožnjo je dobil, skupno na dirki pa je znova pristal na odru za zmagovalce na drugem mestu. Na najvišji stopnički za najboljše je sicer stal Seewer. V skupnem seštevku ima Febvre zdaj rdečo številko vodilnega, pred Gajserjem pa ima samo točko prednosti. Tretji Herlings za Francozom zaostaja tri točke.

Pancar z napakami, a vseeno do novih točk

Jan Pancar je v razredu MX2 v kvalifikacijah postavil 19. čas. Za štart prve vožnje si je izbral notranji del proge in iz prvega ovinka presekal merilni žarek na prvem merjenju prvega sektorja steze na 17. mestu. Vendar se mu je hitro primerila napaka in znašel se je na 27. mestu. To ga ni  potrlo, saj je nadaljeval agresivno in napadalno ter se prebijal naprej, kar mu je na koncu v cilju prineslo 20. mesto. Prvi je ciljno črto prevozil Rene Hofer. V drugo vožnjo se je Pancar podal zelo dobro, saj je na prvo merjenje časa pripeljal na 13. mestu, a je potem zdrsnil po lestvici ter ob koncu prvega kroga tekmece lovil z 19. mesta. Nadaljeval je brezkompromisno in dovolj odločno, da je prišel do novih točk svetovnega prvenstva. V cilj je namreč pripeljal na 16. mestu, kar mu je na dirki prineslo skupno 19. mesto. Skupaj je vknjižil šest novih točk za svetovno prvenstvo, v katerem je na 20. mestu. Zmago v drugi vožnji si je privozil Maxime Renaux, ki je dobil tudi dirko, in si dve preizkušnji pred koncem sezone že zagotovil naslov svetovnega prvaka v razredu MX2.

Pancar si je privozil novih šest točk v skupnem seštevku v razredu MX2.

Peklaja tisočinke ločile od uvrstitve na dirko 

Vnovič se je v evropski konkurenci preizkušal tudi Jaka Peklaj. V razredu EMX 125 je na prostih treningih vozil dobro, kar ga je navdajalo z upanjem, da bi se mu lahko uspelo skozi kvalifikcije prebiti na dirko. Član moštva 62motosport, ki ga vodi zadnji svetovni prvak kategorije MX3 Klemen Gerčar, se je kvalifikacij lotil zelo odločno, a na koncu mu je spet malce zmanjkalo, da bi se uvrstil med štirideseterico. V svoji skupini je namreč postavil 23. čas in je za dvajsetim mestom, ki je še vodilo na dirko, zaostal samo 283 tisočink sekunde.

Peklaja so tokrat od uvrstitve na dirko ločile tisočinke.

Karavana svetovnega prvenstva se zdaj seli v Mantovo, kjer bosta še zadnji dve dirki svetovnega prvenstva v letošnjem letu. Na progi Tazio Nuvolari bo prva v nedeljo 7. novembra 2021, druga, ki bo hkrati zadnja v sezoni, pa nato v sredo 10. novembra 2021.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Jeremy Seewer (Švi), 2. Romain Febvre (Fra), 3. Jeffrey Herlings (Niz), 4. Tim Gajser (Slo), ...

2. vožnja:  1. Tim Gajser (Slo), 2. Jeremy Seewer (Švi), 3. Romain Febvre (Fra), ...

Skupno VN Garde: 1. Jeremy Seewer (Švi) 47, 2. Tim Gajser (Slo) 43, 3. Romain Febvre (Fra) 42, ...

Skupno SP (16/18): 1. Romain Febvre (Fra): 614, 2. Tim Gajser (Slo): 613, 3. Jeffrey Herlings (Niz): 611, 4. Jorge Prado (Špa): 502, 5. Jeremy Seewer (Švi): 498, 6. Antonio Cairoli (Ita): 496, ...

MX2

1. vožnja: 1. Rene Hofer (Avt), 2. Maxime Renaux (Fra), 3. Ruben Fernandez (Špa), ... 20. Jan Pancar (Slo), ...

2. vožnja: 1. Maxime Renaux (Fra), 2. Tom Vialle (Fra), 3. Ruben Fernandez (Špa), ... 16. Jan Pancar (Slo), ...

Skupno VN Garde: 1. Maxime Renaux (Fra) 47, 2. Tom Vialle (Fra) 40, 3. Ruben Fernandez (Špa) 40, ... 19. Jan Pancar (Slo) 6 točk, ...

Skupno SP (16/18): 1. Maxime Renaux (Fra): 642, 2. Tom Vialle (Fra): 532, 3. Jago Geerts (Bel): 516, 4. Mattia Guadagnini (Ita): 487, 5. Jed Beaton (Avs): 477, 6. Rene Hofer (Avt): 474, ... 20. Jan Pancar (Slo) 108 točk, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan PancarJaka Peklajevropsko prvenstvosvetovno prvenstvoMX2PietramuratalicencaEMX125