Gajserju drugo mesto, razlika do Herlingsa le še tri točke

Tim Gajser je bil na dirki za VN Pietramurate znova na odru za zmagovalce v razredu MXGP, Jan Pancar pa se je spet veselil novih točk v razredu MX2.


Najboljši motokrosisti sveta so se za točke svetovnega prvenstva spet merili v Pietramurati v Trentinu, kjer je bila na sporedu petnajsta od skupno osemnajstih dirke sezone. Ob progi Crossodrome Ciclamino se je spet zbralo tudi nekaj slovenskih gledalcev, ki so navijali za Tima Gajserja in Jana Pancarja.

Smola Herlingsa

Branilec naslova svetovnega prvaka v razredu MXGP Gajser je pred dirko za VN Pietramurate za vodilnim Jeffreyjem Herlingsom zaostajal 27 točk, a je z dobrima vožnjama na današnji dirki ter na račun smole Nizozemca v prvi vožnji uspel zaostanek zmanjšati le na tri točke. Po odstopu Herlingsa je Gajser v prvi vožnji osvojil drugo mesto, v drugi vožnji pa tretje mesto, skupno je bil na dirki drugi. V kvalifikacijah je Gajser postavil drugi najhitrejši čas. Takoj po štartu prve vožnje, ki je Makolčanu dobro uspel, je Herlings pristal na tleh in zaradi težav z motociklom vožnje ni mogel nadaljevati. Gajser je vozil v ospredju v svojem ritmu, sledila sta mu Romain Febvre in Jorge Prado. Prednost Gajserja je pred prvim zasledovalcem narasla že na skoraj šest sekund, a Febvre se ni predal. Francoz je uspel izničiti razliko in tik pred koncem uspel prehiteti Slovenca. Na tretjem mestu je pristal Italijan Antonio Cairoli. Drugo vožnjo se Gajserju štart ni posrečil kot v prvo. Merilno točko številka ena je prepeljal na devetem mestu. To je pomenilo, da je moral vložiti veliko energije in truda, da se je na trdi progi prebijal naprej. Pomemben je bil vsak zavoj in vsako brazdo na pošteno zdelani progi je bilo potrebno odpeljati maksimalno zbrano. Vseskozi je vozil brez napak in se v finišu prebil do 3. mesta, kar mu je prineslo skupno drugo mesto na dirki. Drugo vožnjo in tudi dirko je dobil Cairoli. Gajser je skupno zdaj zdaj tretji, vendar le še tri točke za Herlingsom, dve več od aktualnega branilca naslova pa ima še Febvre.

Pancar ponovno do točk

V razredu MX2 je prvič v karieri slavil Avstrijec Rene Hofer pred Belgijcem Jagom Geertsom in Špancem Rubenom Fernandezom. Slovenski predstavnik Pancar je po neprepričljivi nedeljski predstavi znova osvojil točke svetovnega prvenstva. Prvo vožnjo je začel zelo hitro in bil na prvem merilnem mestu 13., potem pa malce zdrsnil po lestvici, a se je z borbenostjo, vztrajnostjo ter nepopustljivostjo spet uvrstil med prvo dvajseterico, in sicer na 18. mesto. V drugo je znova dokaj dobro štartal in nato kar nekaj časa vozil na 16. mestu. Najvišje je bil na 15. mestu, a se mu je petnajstem krogu primerila napaka, zaradi katere ga je prehitelo kar nekaj tekmecev ter v cilj pripeljal na 22. mestu in ni dobil novih točk svetovnega prvenstva. Skupno je na dirki zasedel 24. mesto, kar je bilo tudi mesto, ki mu je pripadlo v dopoldanskih kvalifikacijah. V skupnem seštevku še vedno vodi Francoz Maxime Renaux, ki mu tri dirke pred koncem samo velika smola lahko prepreči osvojitev naslova svetovnega prvaka v razredu MX2 za leto 2021. Pancar v skupnem seštevku zaseda 20. mesto.

Jan Pancar si je privozil nove tri točke za svetovno prvenstvo razreda MX2.

Šestnajsta od skupno osemnajstih načrtovanih preizkušenj sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo, 31. oktobra 2021, ko bo v Pietramurati dirka za VN Garde. 

Peklaj brez uvrstitve na dirko

V evropski konkurenci v razredu EMX125 se je ponovno preizkušal tudi Jaka Peklaj. Mladi član moštva 62motosport, ki trenira pod okriljem zadnjega svetovnega prvaka razreda MX3 Klemna Gerčarja, je po dokaj solidnem treningu (16. mesto) v drugi skupini kvalifikacij zasedel 27. mesto, s čimer se mu ni posrečilo prebiti med štirideset tistih, ki so vozili na dirki.

Jaki Peklaju je v kvalifikacijah znova malce zmanjkalo, da bi se prebil na dirko evropskega prvenstva v razredu EMX 125.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Romain Febvre (Fra), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Antonio Cairoli (Ita), ...

2. vožnja:  1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Jeremy Seewer (Švi), 3. Tim Gajser (Slo), ...

Skupno VN Pietramurate: 1. Antonio Cairoli (Ita) 45, 2. Tim Gajser (Slo) 42, 3. Romain Febvre (Fra) 41, ...

Skupno SP (15/18): 1. Jeffrey Herlings (Niz): 573, 2. Romain Febvre (Fra): 572, 3. Tim Gajser (Slo): 570, 4. Jorge Prado (Špa): 473, 5. Antonio Cairoli (Ita): 464, ...

MX2

1. vožnja: 1. Tom Vialle (Fra), 2. Jago Geerts (Bel), 3. Ruben Fernandez (Špa), ... 18. Jan Pancar (Slo), ...

2. vožnja: 1. Rene Hofer (Avt), 2. Mattia Guadagnini (Ita), 3. Jed Beaton (Avs), ... 22. Jan Pancar (Slo), ...

Skupno VN Pietramurate: 1. Rene Hofer (Aut) 43, 2. Jago Geerts (Bel) 37, 3. Ruben Fernandez (Špa) 36, ... 24. Jan Pancar (Slo) 3 točke, ...

Skupno SP (15/18): 1. Maxime Renaux (Fra): 595, 2. Jago Geerts (Bel): 508, 3. Tom Vialle (Fra): 492, 4. Mattia Guadagnini (Ita): 475, 5. Jed Beaton (Avs): 454, ... 20. Jan Pancar (Slo) 102 točki, ...

Ključne besede


Tim GajsermotokrosJan PancarJaka Peklajsvetovno prvenstvoPietramurata