Gajser v Franciji tretji, a ostal brez rdeče številke

Na dvanajsti dirke sezone svetovnega prvenstva v motokrosu sta barve AMZS in Slovenije zastopala Tim Gajser in Jan Pancar, na dirki evropskega prvenstva pa se je znova preizkušal Jaka Peklaj.


Francoski Lacapelle Marival je bil prizorišče dvanajste preizkušnje sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu. Nov prireditelj in nova steza, ki je sicer sila razgibana, ter številni gledalci ob njej so pomenili za vse voznike dodaten motiv.

Tim Gajser je v kvalifikacijah v razredu MXGP postavil 6. čas. Zelo kratka štartna ravnina ni omogočala prav veliko možnosti za večje presenečenje. Slovenskemu motokros šampionu se štart ni posrečil. Tekmece je na zahtevni progi s trdo podlago začel napadati z 9. mesta. Boril se je po najboljših močeh in ciljno črto po tridesetih minutah in dodatnih dveh krogih prečkal na 6. mestu, zmagal pa je Romain Febvre. V drugo vožnjo se je Gajser podal bolje in hitro prišel do četrtega mesta. Dolgo časa je vozil za Antoniom Cairolijem, v finišu dirke pa Italijana prehitel ter se prebil do tretjega mesta, ki mu je prineslo tudi tretje mesto na zmagovalnem odru na Veliki nagradi Francije. Žal pa to ni bilo dovolj, da bi obdržal rdečo številko vodilnega v skupnem seštevku. Ta bo na prihodnji preizkušnji na motorju zmagovalca francoske dirke Jeffreya Herlingsa, ki je dobil drugo vožnjo in se z enakim točkovnim izkupičkom kot domači as Fevbre veselil skupne zmage na progi v Lacapelle Marivalu.

Pancar odstopil v drugi vožnji

V razredu MX2 je Jan Pancar s kvalifikacijami znova opravil dokaj zadržano. Progo je sicer že vozil, a pred leti, ko se je šele spoznaval s skrivnostmi motokrosa na motorju s prostornino do 65 kubičnih centimetrov, zato je spomin nanjo zbledel. Tudi zato je zasedel šele 25. mesto. Prvo vožnjo je začel dobro in se hitro prebil do 18. mesta. Nato je vozil zbrano in brez večjih napak. Dolgo časa se mu je nasmihalo 17. mesto, a v predzadnjem krogu ga je prehitel Nemec Simon Langenfelder, kar je pomenilo, da je v cilj pripeljal na 18. mestu. Zmago si je privozil Tom Vialle. Drugo vožnjo je Pancar na prvo merilno točko pripeljal na 24. mestu, kar ni bilo preveč obetavno. A slovenski voznik se ni predal. Odločno in agresivno se je hitro prebil do 18. mesta, potem pa je v začetku enajstega kroga žal odstopil vsled okvare motorja. Tudi v drugo pa je bil pred domačimi gledalci najhitrejši Vialle.

Pancarja je v drugi vožnji motor pustil na cedilu.

Peklaj za štiri mesta "prekratek"

Vnovič se je med ostro evropsko konkurenco v razredu EMX125 preizkušal tudi mladi slovenski up motokrosa Jaka Peklaj. Član moštva 62motosport, ki ga vodi zadnji svetovni prvak razreda MX3 Klemen Gerčar, je na prostem treningu pokazal, da bi se lahko prebil na dirko. Vendar kvalifikacije mu niso prinesle nasmeha na obraz. Za uvrstitev med štirideseterico je bil malenkost prepočasen oziroma s Husqvarno bi moral biti dobro sekundo in pol hitrejši v svojem najhitrejšem krogu, da bi mu to uspelo. Zasedel je 44. mesto. Vseeno je pokazal napredek v primerjavi z nastopom v Teutschenthalu in se je tokrat dobro približal tekmecem, kar je zanj zanesljivo vzpodbuda, da še bolj poprime za delo na treningih.

Peklaj (št. 123) letos predvsem nabira izkušnje v evropski konkurenci.

Trinajsta od skupno osemnajstih načrtovanih preizkušenj sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo 17. oktobra 2021. Gostil jo bo intu Xanadu - Arroyomolinos v Španiji.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Romain Febvre (Fra), 2. Jeffrey Herlings (Niz), 3. Jeremy Seewer (Švi), ... 6. Tim Gajser (Slo), ...

2. vožnja:  1. Jeffrey Herlings (Niz), 1. Romain Febvre (Fra), 3. Tim Gajser (Slo), ...

Skupno VN Francije: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 47, 2. Romain Fevbre (Fra) 47, 3. Tim Gajser (Slo) 35, ...

Skupno SP (12/18): 1. Jeffrey Herlings (Niz): 460, 2. Romain Febvre (Fra): 454, 3. Tim Gajser (Slo): 450 točk, 4. Jorge Prado (Špa): 398, 5. Antonio Cairoli (Ita): 387, ...

MX2

1. vožnja: 1. Tom Vialle (Fra), 2. Mattia Guadagnini (Ita), 3. Jed Beaton (Avs), ... 18. Jan Pancar (Slo), ...

2. vožnja: 1. Tom Vialle (Fra), 2. Maxime Renaux (Fra), 3. Mattia Guadagnini (Ita), ... 27. Jan Pancar (Slo), ...

Skupno VN Francije: 1. Tom Vialle (Fra) 50, 2. Mattia Guadagnini (Ita) 42, 3. Maxime Renaux (Fra) 40, ... 22. Jan Pancar (Slo) 3 točke, ...

Skupno SP (12/18): 1. Maxime Renaux (Fra): 488, 2. Jago Geerts (Bel): 397, 3. Mattia Guadagnini (Ita): 393, 4. Tom Vialle (Fra): 372, 5. Jed Beaton (Avs): 359, ... 19. Jan Pancar (Slo) 92 točk, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan PancarJaka Peklajevropsko prvenstvosvetovno prvenstvoMX2licencaEMX125